napi hírmorzsák

15 építészeti projekt az űrbeli élethez

Az Apollo-11 küldetés 1969. július 16-án indult a Földről, és 4 nappal később landolt a Holdon. Ez a pillanat mérföldkövet jelentett az emberiség számára, és mind a mai napig elgondolkodtat bennünket arról, hogy a technológiai fejlődés egyre közelebb visz minket a Földön kívüli élethez. A 3D nyomtatók, a magasan fejlett és teljesen automatizált konstruktív technológia segítségével összeállítottunk egy válogatást 15 olyan építészeti projektből, amelyek azt bizonyítják, hogy az élet a Holdon és azon túl közelebb van, mint azt valaha is elképzeltük.

LUNAR LIVING / Foster + Partners
Az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve a Foster + Partners 2012-ben bemutatta a “Lunar Habitation” című projektet, egy tanulmányok és kísérletek révén kifejlesztett űrlakást, amely akár négy embernek is otthont adhat. Javaslatukkal a projekt mögött álló építészek azt a lehetőséget vizsgálják, hogy a 3D-nyomtatás segítségével hogyan lehetne lakásokat építeni a Hold déli pólusán, ahol állandóan süt a nap.

Moon Village / SOM
Az Európai Űrügynökséggel (ESA) és a Massachusetts Institute of Technology-val (MIT) együttműködésben kidolgozott Moon Village projektet úgy hozták létre, mint az első olyan emberi települést, amely a tartósság és az önellátás hangsúlyozásával az első állandó emberi település lehet a Holdon. Ezt a 2019-ben bemutatásra kerülő multidiszciplináris projektet a SOM tervezte és fejleszti.

TEST LAB / Monika Lipinska, Laura Nadine Olivier és Inci Lize Ogun
A Test Lab projekt a “Moontopia” nemzetközi tervpályázat nyertese, mely egy önfenntartó holdi településként tűnik ki, amelyet lakó-, munka- és kutatóhelynek terveztek. A több száz pályamű közül a NASA térépítészekből, akadémikusokból és tervezőkből álló zsűri választotta ki. A szerkezet kialakítása lehetővé teszi, hogy a 3D-nyomtatás automatikus összeszerelési módszerével teljesen önállóan bővüljön, lehetővé téve a Hold fokozatos kolonizációját az idő múlásával.

MOMENTUM VIRIUM in L1 / Sergio Bianchi, Jonghak Kim, Simone Fracasso, Alejandro Jorge Velazco Ramirez
A Momentun Virium projektet érdekes elhelyezése különbözteti meg. Megértve, hogy a Hold egy természetes műhold, és hogy integritását nem szabad emberi építményekkel akadályozni, a projekt mögött álló építészek azt javasolták, hogy szerkezetüket a Hold felszíne helyett a Hold pályáján helyezzék el. Egy lift kötné össze ezt az űrvárost az alatta lévő holdfelszínnel, ésszerű és elegáns megoldást kínálva, amely ötvözi a költészetet és a sci-fit.

MODULPIA / Alessandro Giorgi, Cai Feng, Siyuan PanEsteban Analuiza
A moduláris jellemzőkkel rendelkező Modulpia egy olyan struktúra, amely idővel organikusan bővülhet, és saját magát képes ellátni élelemmel- növények segítségével, amelyek oxigént biztosítanak és CO2-t bocsátanak ki, miközben ivóvizet is biztosítanak a szürkevíz tisztításával – a bio-regeneráció koncepcióját testesítve meg. A Weair-Phelan nevű szerkezeti rendszer alkalmazásával a projekt egy olyan bővíthető tájat kíván létrehozni, amely lehetővé tenné, hogy viszonylag gazdaságos, fenntartható és egyszerű eszközökkel benépesítsük a Holdat.

LUNAR OASIS / Edward Chew
A Lunar Oasis “biofilikus szentélyként” határozza meg magát, amelynek célja, hogy a Hold lakóit újra összekapcsolja a földi természettel azáltal, hogy a növényzetre összpontosít, mint a Hold steril tájképének leküzdésére, így támogatva minket az ember által ismert egyik legellenségesebb környezetben.

AZ AEROSFERA / Stephanie Stiers
Méreteit tekintve az “Aeroszféra” a legkisebb projekt a Holdon való életünket célzó javaslatok közül. Egy menedékhelyen alapul, amely az “űrturizmus” lehetőségére összpontosít. Stephanie Stiers ezt az elképzelést szem előtt tartva tervezett egy szállítható ruhát, amely életfenntartóként működik, és viselője minden szükségletét kielégíti. Ez a projekt egy ideiglenes és nomád tartózkodásra összpontosít a Holdon, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy előre meghatározott turisztikai útvonalakon fedezzék fel a Holdat.

MARS SCIENCE CITY / BIG + Mohammed bin Rashid Űrközpont
A Mohammed bin Rashid Űrközpont mérnökökből, tudósokból és tervezőkből álló csapata által a BIG-gel közösen tervezett, 2017-ben bemutatott projekt célja egy olyan város létrehozása, amely szimulálja a marsi életkörülményeket. Ennek során olyan építési stratégiákat fognak kutatni és tesztelni, amelyek ellenállnak a marsi sugárzásnak és hőségnek. A Mars Science City nevű várost 3D nyomtatással építik meg, amelyhez az emirátusi sivatagból származó homokot használnak majd fel, így létrehozva egy kísérleti életteret, amelyet egy csapat egy teljes éven át lak majd.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

MARSHA / AI Space Factory
Az AI SpaceFactory által készített Marsha egy prototípus a “NASA Centennial Challenge” győztes pályázata. A 3D nyomtatási technológiával épített és robotikusan beépített ablakokat tartalmazó projekt különböző építőanyagokkal, például a marsi kőzetekből kinyert bazaltrostokkal és bioplasztikával kísérletezik. Marsha megkérdőjelezi az építészetről alkotott képet az űrkorszakban, a rendkívül élhető terekre összpontosítva, ahogyan azok hozzánk, földlakókhoz kapcsolódnak.

MARS CASE / OPEN Architecture + Xiaomi
A 2018-ban bemutatott Mars Case egy minimalista lakóprototípus a Mars lakhatóságára. Az OPEN Architecture ezen a projekten keresztül vizualizálja az ideális marsi házat, ötvözve a technológiai tökéletességet a dizájnnal és az építészettel. A MARS Case a Xiaomi egyedi elektronikus készülékeit egy szintetizált termékbe integrálja, optimalizálva a rendelkezésre álló helyet és erőforrásokat. A hő, a kondenzáció és az egyes elektronikus készülékek által generált egyéb másodlagos termékek visszaforgatásával a ház egy integrált ökoszisztémán keresztül újrahasznosítja az energiát, a vizet és a levegőt, minimalizálja az erőforrások fogyasztását.

MARS COLONIZATION / ZA Architects
A német ZA Architects cég a Mars Colonization projekt révén egy hatalmas földalatti alagúthálózat kiépítését javasolja, hogy megkezdődhessen a vörös bolygó benépesítése. A technológia és a robotika segítségével először nagy barlangokat vájnának ki a bolygó bazaltos kőzetében, hogy később egy bazaltfeldolgozó üzemben egy földalatti gleccser létrehozásával biztosítsák az oxigén- és vízellátást.

MARS HABITAT / Foster & Partners
2015-ben, a Holdon való életre vonatkozó projektjük bemutatása után és a NASA által szponzorált verseny során a Foster & Partners egy moduláris lakóhelyet javasolt, amely a marsi élethez készült. A Mars Habitat egy félautonóm, előre programozott robotok által épített település kialakításának terve. Egy 3D nyomtatási rendszer segítségével olyan robusztus lakómodulokat fejlesztenek ki, amelyek akár 4 űrhajós elhelyezésére is alkalmasak lesznek. Ráadásul ezeket a lakóhelyeket a Mars saját kőzetéből építik majd. A robotokat az űrhajósok érkezése előtt konfigurálják és küldik majd el.

ICE House / SEArch + Clouds AO
Az ICE House projekt a NASA által szponzorált “3D Printed Habitat Challenge” győzteseként emelkedik ki. Itt a SEArch (Space Exploration Architecture) és a Clouds AO (Clouds Architecture Office) natív marsi anyagokat és 3D nyomtatást használva a megfagyott vizet, mint döntő elemet használja fel a hipotetikus lakók sugárzástól való védelmére. A jégnek a napsugarakat kiszűrő képességét kihasználva az ICE HOUSE a marsi életet helyezi előtérbe, megkülönböztetve magát a sok olyan projekttől, amely a prototípusok elfedése mellett dönt.

MARS UTOPIA / IDEA Építésziroda
Alberto Villanueva spanyol építész, az IDEA Architecture Office munkatársa Mars Utopia projektjével azt javasolja, hogy a Mars saját felszínéről származó anyagokat és a gombákból származó micéliumot – egy olyan elemet, amely szerkezeti tulajdonságairól és szélsőséges körülmények elviselésére való képességéről ismert – felhasználva hozzanak létre egy kis légköri réteget a bolygó felett, hogy lakhatóvá tegyék azt. Javaslatában biolumineszcens baktériumok is szerepelnek, mint szerves megoldás a bolygó megvilágítására.

ANALEMMA TOWER – Clouds AO
A Clouds AO építészstúdió, amelyet korábban már említettünk a marsi jeget hasznosító tervéről, szintén egy innovatív, 5000 kilométer magasan felfüggesztett épületre tett javaslatot. A hipotetikus projekt felhőkarcolókat szeretne megvalósítani geoszinkronizált pályán, amelyek a Föld forgásával osztják meg keringési idejüket. A levegőben felfüggesztve a világ bármely pontján felépíthetők lennének, majd a légköri nyugvóhelyükre szállítanák magukat.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb