„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

10 projekt 2022-ből, amelyek újragondolták, hogyan használjuk az energiát

Mivel a globális energiaválság idén rávilágított a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségre, összegyűjtöttük a 10 leginnovatívabb projektet 2022-ből, amelyek megújuló, hatékonyabb és megfizethetőbb módon mutatják be életünk energiaellátását.

Miután Oroszország ukrajnai háborúja rekordmagasságba repítette az energiaköltségeket, a tervezők és építészek amellett érveltek, hogy itt az ideje megduplázni a megújuló energiára való átállást.

“Ez egy sorsfordító pillanat, amikor társadalmainkat biztonságosabb útra kell terelnünk” – mondta Michael Pawlyn építész egy év elején adott interjúban.

A homokakkumulátortól kezdve a hordozható szélturbinán át az olcsó, napenergiával fűtött takaróig íme 10 projekt, amelyről 2022-ben beszámolt a média, és amely bemutatja, hogyan lehet ezt megvalósítani:

Solar Metal Smelter – Jelle Seegers

Egy túlméretezett nagyító fókuszálja a nap hőjét a fém megolvasztásához ebben az olvasztóberendezésben, amelyet a formatervezői diplomával rendelkező Jelle Seegers fejlesztett ki, hogy csökkentse az ipari kemencék működtetésével járó károsanyag-kibocsátást és az emelkedő energiaköltségeket.

“Azzal, hogy ez a dolog kézi vezérlésű, valóban megváltoztatja az öntő mesterséget, és nem csak végtelen energia érkezik a műhelyedbe, hanem személyesen együttműködsz a Nappal a fém megolvasztása érdekében” – mondta.

A Massachusetts Amhersti Egyetem izzadsággal működő biofilmje

A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói olyan biofilmet fejlesztettek ki, amelyet vakolatként viselnek, és amely a felhasználók verejtékének felhasználásával képes áramot termelni a viselhető elektronika működtetéséhez.

A filmet baktériumok készítik, amelyek képesek az izzadság párolgásából származó energiát elektromossággá alakítani, ami azt jelenti, hogy a hagyományos akkumulátorokhoz képest nem kell cserélni vagy tölteni, miközben csökkenti a bányászott fémek szükségességét.

A jövőben a kutatók úgy vélik, hogy a technológiát nagyobb léptékben is fel lehetne használni készülékek energiaellátására, mivel a Földre érkező napenergia mintegy 50 százaléka párolgásra megy el, ami “hatalmas, kiaknázatlan energiaforrássá” teszi.

Solar Blanket – Mireille Steinhage

Vezető fonal fut végig ezen a fűtött takarón, amely egy mini napelem segítségével tölthető fel, hogy az energiaválsággal szemben elérhető és megfizethető módot biztosítson a téli melegen tartásra.

Mireille Steinhage tervező becslése szerint a Solar Blanket kevesebb mint 10 fontba kerülhet a kiskereskedelemben, és a gázkazánnal ellentétben nem kerül semmibe a működtetése.

“A személyes felelősség hangsúlyozása a fenntarthatóság terén nagy jelentőségű” – mondta Steinhage. “Ez azonban nem ilyen egyszerű a jelentett 14,5 millió ember számára, akik az Egyesült Királyságban relatív szegénységben élnek. Ezek az emberek nem biztos, hogy képesek lennének személyes prioritássá tenni a fenntarthatóságot, még ha akarnák sem” – folytatta. “Ha fenntarthatóbb jövőt akarunk megvalósítani, a fenntarthatóságnak mindenki számára elérhetőnek kell lennie.”

Homok akkumulátor, Finnország, Polar Night Energy

A finn Polar Night Energy vállalat idén telepítette a világ első működőképes “homokakkumulátorát” egy Kankaanpää városában található erőműben, amely a megújuló energiára való áttérés egyik legfontosabb akadályának leküzdését ígéri.

A rendszer úgy működik, hogy a zöld energiát egy ellenállásos fűtőelem segítségével forró levegővé alakítja, majd a homokba táplálja, és azt körülbelül 500-600 Celsius-fokra melegíti.

A homok hetekig vagy akár hónapokig képes megtartani ezt a hőt, hosszú távú, alacsony költségű megoldást kínálva a megújuló energiafelesleg tárolására azokra az időszakokra, amikor nem süt a nap vagy nem fúj a szél – különösen télen, amikor sok helyen a kereslet a csúcson van.

A katalán Institute for Advanced Architecture of Catalonia napelemes üvegháza

Ez a napelemes üvegház prototípusa ugyanazon a telken helyezi el a megújuló energiatermelést és az élelmiszertermelést, hogy bemutassa, hogyan lehetne a világ növekvő népességét táplálni, miközben 2050-re a nulla nettó kibocsátás elérésére törekszik.

A kétszintes szerkezet helyi eredetű faanyagból készült, a fény és a szellőzés érdekében üveg lamellákkal burkolt, és úgy tervezték, hogy méretezhető és adaptálható legyen a legkülönbözőbb környezetekhez, beleértve a belvárosi háztetőket is.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Shine Turbine – Aurea Technologies

Ez a hordozható szélturbina egy vizes palack méretére összehajtható, így elfér egy hátizsákban kempingezés vagy vészhelyzet esetén.

Az Aurea Technologies szerint egy óra alatt akár három telefontöltésnyi energiát is képes előállítani, és a 29,5 watt/kilogramm teljesítmény/tömeg arányával hatékonyabb, mint bármely hasonló napelem, termoelektromos kályha vagy vízturbina.

Solar Protocol (Tega Brain, Alex Nathanson és Benedetta Piantella)

A Solar Protocol hálózaton lévő weboldalakat a világ különböző időzónáiban elhelyezett, napenergiával működő szerverek szolgálják ki, hogy a mindenkori legtermészetesebben rendelkezésre álló energiát használják ki.

A projekt azt reméli, hogy vitát vált ki arról, hogy az internet működhet-e a bolygó határain belül.

“Az informatika területén mindig is létezett ez az elképzelés, hogy a számítástechnika korlátlan és végtelen” – mondta a társalkotó Tega Brain. “Nincs kultúrája annak, hogy figyelembe vegyük az anyagi hatásokat és azt a tényt, hogy ezek a rendszerek óriási energia- és vízszívó adatközpontokra támaszkodnak, amelyek szerte a világon vannak.”

Systems Reef 2 a BVN és a Sydney-i Műszaki Egyetem által

A BVN ausztrál építésziroda a University of Technology Sydney-vel együttműködve egy 3D-nyomtatott légkondicionáló rendszert hozott létre, amely apró pórusokkal van ellátva, amelyek hatékonyan párologtatják a hűvös levegőt az alatta lévő térbe, békabőrt utánozva.

A klímaberendezések hagyományos szögletes fémlemezszerkezetét aerodinamikusabb, elágazó csövekből álló hálózatra cserélve ez azt jelenti, hogy a rendszer kevesebb energiát használ működés közben, és 90 százalékkal csökkenti a megtestesült szén-dioxid-kibocsátást.

Lightyear 0 – Lightyear

A holland Lightyear idén mutatta be a “világ első sorozatgyártásra alkalmas” napelemes autóját, amelynek a tetőbe, a motorháztetőbe és a csomagtartóba integrált fotovoltaikus panelek automatikusan feltöltik az akkumulátort.

A remények szerint az elektromos autók így felvehetik a versenyt fosszilis üzemanyaggal működő társaikkal, mivel kevésbé függnek a töltőpontoktól, és potenciálisan ingyenesen üzemeltethetők.

“Szerintem a jövőben a legtöbb elektromos járműnek lesz napelemes teteje” – mondta a Lightyear vezető napelemes mérnöke. “Ez egy olyan téma, amin minden nagy autógyártó dolgozik”.

Cosmic Studio – Cosmic

A nulla károsanyag-kibocsátású, hálózaton kívüli életmód elérhetőbbé tételére törekedve az amerikai Cosmic startup cég egy olyan moduláris kiegészítő lakóegységet fejlesztett ki, amely bármilyen ingatlanra ráilleszthető, és fosszilis tüzelőanyagok nélkül termeli az összes saját energiáját.

Az aprócska otthon egy hatékony “hibrid előregyártott” építési rendszerrel készül, és a tetőn elhelyezett integrált napelemes rendszer, valamint a fűtésről és hűtésről gondoskodó léghőszivattyú biztosítja az energiaellátást.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb