Zöld hírek

10 belsőépítészeti projekt, újrahasznált és újrahasznosított anyagokkal

Az újrahasznosítás és újrafelhasználás az építőmérnöki tevékenységben rendkívül fontos, különösen, ha figyelembe vesszük az építkezéssel kapcsolatos folyamatok során keletkező hulladék mennyiségét és az energiafogyasztást. Az építőelemek létrehozása régi tárgyak vagy anyagok szerepének újratervezésével az ‘upcycling’ objektív megközelítését jelenti, mint a fenntarthatóbb és felelősségteljesebb jövő felé vezető utat.

Az ‘upcycling‘ egyfajta értéknövekedést jelent, mely során egy adott, alapvetően hulladékanyagból valami olyat alkotnak, amely értéktöbblettel bír; többel, mint csupán az alapanyag maga. Az upcycling-ra jó példa a PET-palackból készült ruházat.

Az építészet és a mérnöki tudományok területén a legvalószínűbb, hogy az ilyen, például bontásból visszanyert vagy újrahasznosított anyagok végül új épületek szerkezetében vagy homlokzatában kerülnek felhasználásra, de beltéri és kültéri környezetekben is alkalmaznak ilyen anyagokat.

Ezeknek az anyagoknak a jelenléte a házakban, lakásokban, szállodákban vagy bármilyen építészeti projektben új jelentőséget kaphat, mivel jelzi a fenntartható napi gyakorlatokkal kapcsolatos tudatosság kiterjesztésének és terjesztésének sürgősségét, amely a kapitalizmus szervezési és termelési formái által okozott környezeti hatások csökkentésére irányul. A természet körforgásaival való harmonikus és kiegyensúlyozott kapcsolat iránt elkötelezett alternatív csoportok és emberek példái már régóta léteznek világszerte, és örökségük sokféle módon átültethető a kortárs építészeti tömegtermelésbe.

Az alábbiakban néhány példát mutatunk be olyan projektekből, amelyekben újrahasznált vagy újrahasznosított elemeket használtak fel a belső terek minőségének különböző módon történő javítására, az épületek energiahatékonyságának javításától kezdve a környezetek hangulatát meghatározó érzékeny részletekig.

Weekend Shelter az Agora Arquitectura tervezésében

A Weekend Shelter projekt célja az volt, hogy felülvizsgálja az önépítéssel kapcsolatos általános gyakorlatot, amely nem túl érzékeny a környezetre. A homlokzaton lévő parafa és a belső térben lévő forgácslap kombinálásával vastag hő- és hangszigetelés érhető el. Az anyag nem igényel karbantartást, fenntartható erdőkből származik, teljesen újrahasznosítható, és elkerüli a hőhíd kialakulását.

Même – Experimental House a Kengo Kuma & Associates építészeti cégtől

A projektet a ‘Chise’, az ainuk hagyományos lakásstílusa ihlette. A szerkezet japán vörösfenyőből, amelyet poliészter-fluoriddal bevont membránanyaggal burkoltak be. A belső részt egy eltávolítható üvegszálas szövetmembrán borítja. A két membrán közé egy újrahasznosított PET-palackokból készült poliészter szigetelőt helyeztek, amely átengedi a fényt.

A Studio Malka Architecture által tervezett Cheops Observatory Residence

Az évszázados szájhagyományok szerint ez a rezidencia “szóban épült”, mindenféle terv nélkül, csupán néhány vázlatot rajzoltak a sivatagi homokba. A helyi építési technikák, valamint a falusiak ősi mestersége és kézművessége a projekt lényeges részét képezik, társadalmi és környezetvédelmi elkötelezettséggel. A helyi építési technikák, valamint a falusiak ősi mestersége és kézművessége a projekt lényeges részét képezik, társadalmi és környezetvédelmi elkötelezettséggel.

A homlokzatokat a falu körforgásos gazdaságából származó nyers földtéglák, újrahasznosított hagyományos ablakok és redőnyök felhalmozása alkotja. A koronázás egy részét egy háromszög alakú sátor alkotja, amelyet egy, a gízai sivatagban élő ősi törzs kézzel készített. Visszatérve az építészet alapjaihoz, az obszervatórium épülete párbeszédet teremt a helyi népi építészet és egy építészeti ready-made között, választ adva az informális építészet szükséges mutációjára, a 21. századi ökológia egyik alapvető kérdésére.

Hotel Tepoztlán a Taller Carlos Marín + Pasquinel Studio építészeti cégek tervezésében

Az építészet és a természet összeolvadása már a korai szakaszban kulcsfontosságú tervezési koncepció volt. A Hotel Tepoztlán esetében az építészek úgy döntöttek, hogy a falak építéséhez és az utak burkolásához a helyszínen talált követ használják fel. A szálloda teljes szerkezetét természetes pigmentációjú, vörös árnyalatú, a táj színeihez és a Tepozteco-völgyet körülvevő dombok vöröses tónusához igazodóan kiválasztott, természetes színezésű látszóbetonból készítették. Az építés során felhasznált összes fa zsaluzatot megfelelően újrahasznosították, és bútorokká vagy padlóburkolatokká alakították át.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ready-made Apartment – azab tervezésében

A Ready-made Apartment koncepciójának kidolgozásakor a fő cél egy nagyvonalú és folyamatos tér kialakítása volt, hierarchia és felosztás nélkül, a kontextuson kívüli technikákkal és tárgyakkal kombinálva, amelyben a humor a vezérmotívum, mindig nyitott a tér kiszámíthatatlan kisajátítására, amely képes kielégíteni a lakók otthoni életérzését. Így, megértve, hogy a terv lényege ebben az objektív kisajátításban rejlik, és a funkcionalista meghatározóktól egy nagyvonalú és meghatározatlan tér irányába való elszakadásra törekedve az újrahasznosítás és a barkácsolás játszotta a főszerepet, mint építési technikák.

Az OMCM arquitectos által tervezett Fuelle Roga House

A kortárs világ repertoárjába beépült 3R elve (reduce, reuse, recycle, azaz csökkentsd, használd újra és hasznosítsd újra) arra inspirálta az építészeket, hogy olyan technikákat alkalmazzanak, amelyeket professzoraik a paraguayi építészet paradigmatikus alkotásaiban használtak.

Zero Waste Bistro Restaurant, Linda Bergroth tervezésében

A Linda Bergroth által tervezett helyiséget teljes egészében újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból, fenntartható tervezési darabok felhasználásával alakították ki. Minden egyes partnert és munkatársat egy kurátori folyamaton keresztül hívtak meg, és a fenntarthatósággal kapcsolatos érdekeltségük alapján választották ki őket.

Upcycle House, a Lendager Arkitekter által

“Házak építése során környezetvédelmi szempontból előnyös az anyagok újrahasznosításában gondolkodni, mivel az anyagok már CO2-t bocsátottak ki. Még jobb, ha olyan folyamatokat dolgozunk ki, ahol a szemét vagy a haszontalan anyagok felhasznosíthatók és új, az eredetinél magasabb használati értékű építőanyagokhoz használhatók fel újra.” – írja az építészeti cég a projekt kapcsán.

A ház feldolgozott, újrahasznosított anyagokból épült, és azt vizsgálja, hogy valójában mennyire lehet csökkenteni a CO2-lábnyomot a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosított anyagok felhasználásával. A teherhordó szerkezet két előregyártott szállító konténerből áll, a tető és a homlokzatburkolat pedig újrahasznosított alumínium szódásdobozokból készült. A homlokzati panelek újrahasznosított granulált papírból állnak, amelyet összepréseltek és hőkezeltek. A konyha padlóját pezsgősdugó-maradék csempével burkolták, a fürdő csempéi pedig újrahasznosított üvegből készültek.

House of the Flying Beds, az AL BORDE által

Az eredetileg a XVIII. század végén épült ház azt a benyomást keltette, hogy egyáltalán nem használható. Csak egy emelete volt, a téglaburkolat megtört, a nyolcvan négyzetméternyi sötét és hideg volt, a fa tetőszerkezet pedig elkorhadt. Kezdetben egyedül a földfalak tűntek felújíthatónak. Ennek ellenére az építészeti cég minden visszamaradt anyagot beépített a projektbe: a tetőcserepek rossz állapotuk miatt udvari feltöltőanyaggá váltak. A tetőt régi gumiabroncsokból készült zsindellyel és újrahasznosított üvegből készült gerinccel oldották meg, amely elnyeli a fényt, fűti és megvilágítja a belső teret.

Angatuba House, a messina | rivas építésziroda által

Az építési folyamat során mérnökökkel és építőkkel együtt azt vizsgálták, hogy az anyagkísérletezés a bontott téglák újrafelhasználásán keresztül hogyan tesz lehetővé új fenntartható és gazdaságos formákat a térbeli, funkcionális és tektonikai kérdések kiszolgálására.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb