„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Vízalatti város újjáépítése

A Bulgárok egy vízalatti várost építenek. Létezett egy város melyet Seuthopolisnak hívtak, és körülbelül időszámításunk előtti 4. századra datálják az alapkőletételt.

A város romjaira viszont csak egy 1948-as gátépítés alkalmával bukkantak rá, majd 1954-ben ismét víz alá került, 20 méter mélyre, a Koprinka tó fenekére.

Idén jött az ötlet, hogy milyen jó lenne kiemelni a várost a vízből és a projekt megvalósítására már befektetőket is találtak. Az egyedi és meglepő ötlet a Tilev építészirodától származik, amelyet a helyi hatóságok is támogatnak.

A kiemelés alatt azért ne búvárokat képzeljünk el kezükben téglákkal. A merész elképzelés szerint az elsüllyedt város köré, a tó közepére, egy 420 méter átmérőjű töltést építenének, így a tó fenekén fekvő ősi település ismét a szabad ég alá kerülne.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az egyelőre csak tervezőasztalon lévő projektet nagy nemzetközi érdeklődés kíséri. A mélyföld és gátépítés témában talán legnagyobb tapasztalattal rendelkező hollandok is bejelentkeztek a nem kis kihívást jelentő feladat megvalósítására.

Mivel a gát-gyűrű relatív magas (20-22m) így hatalmas nyomásnak kell ellenállnia. A tervezők csekély, de állandó vízbeszivárgással számolnak, melyet szélenergiával működtetett szivattyúkkal pumpálnak majd folyamatosan kifelé. Nem hangzik túl biztatóan, ezek után egyik házban sem lenne nyugodt álmom, nem mintha azokat szállásoknak tervezték volna, hiszen a városba eleinte majd nem is lehet lemenni, csak a gyűrűn lévő sétányon bringázni, fagyizni és fentről lenézni a falura.

A “körgyűrű” a partról csak hajóval, csónakkal közelíthető meg. A látogatók a partról vagy a városhoz közeledve, abból semmit sem látnak, csak kikötés után tárul szemük elé az ősi város látképe, 20 méterrel a vízszint alatt.

Projekt elsősorban nem az ásatásokról vagy a falu megmentéséről szól, hanem a csodalyukról a tóban, a mózesi vízválasztás fegyvertényéről, mely a befektetők reményei szerint egy rendkívül vonzó és felkapott turistalátványossággá fejlődhet ki.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb