„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Vidéki tájak: hogyan befolyásolja a földfelosztást az élelmiszertermelés?

Az élelmiszer-termesztés társadalmunk fejlődésének egyik nagy történelmi mérföldköve. A földművelés ismerete alapvető fontosságú volt a nomád társadalomnak a letelepedett civilizációvá való fejlődése szempontjából. Évszázadokkal később a mezőgazdasági termelés az egyik legfontosabb tényezővé vált a földszervezésben. Ez a jelenség az alábbiakban kiválasztott légi felvételeken jól megfigyelhető.

A korai emberek nagy többségben nomádok voltak, az évszaktól függően vándoroltak régióról régióra élelem és víz után kutatva. A társadalmi szerveződésnek ez a formája a földművelési technikák és az állattenyésztés felfedezésével változott meg nagyban, ami lehetővé tette, hogy a csoportok állandó településeket hozzanak létre. A földművelés mint emberi gyakorlat bevezetése a természeti táj elfoglalását és átalakítását eredményezte annak érdekében, hogy a földet beültessék és a túléléshez szükséges dolgokat “kivonják” belőle. Az első civilizációk a mezőgazdaságból fejlődtek ki. Később a technológia fejlődése mélyen érintette a mezőgazdaságot, különösen az ipari forradalmat követően. A technológia fejlődésével a természeti környezetbe való beavatkozás lehetőségei még inkább megnőttek, például a vetés és betakarítás gépesítésével, ami lehetővé tette a termelés növelését, még agresszívabb beavatkozásokkal, például a sivatagi öntözőrendszerekkel. Így, miközben a mezőgazdaság volt felelős az emberiség és a föld összekapcsolásáért, egyúttal a tájba való beavatkozás és annak gyökeres megváltoztatásának legnagyobb hozzájárulójává is vált.

A termőterületek bővítése érdekében a természetbe történő masszív beavatkozásoknak vagyunk tanúi, de ezzel egyidőben egyre több ember szenved az élelmezési bizonytalanságtól. Az ENSZ legutóbbi, 2020-ban kiadott, Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban című jelentése szerint 2020-ban akár 811 millió ember is éhezhet, többségük Afrikában és Ázsiában. Mivel nemrég, október 16-án ünnepeltük az Élelmezési Világnapot, fontos, hogy elgondolkodjunk a földek átalakulásának ezen folyamatairól és azok kapcsolatáról az élelmiszertermeléssel. Az alábbi galériában olyan légi felvételeket válogattunk össze, amelyeken farmok, ültetvények és az élelmiszertermeléssel kapcsolatos emberi tevékenységekhez kialakított földterületek láthatók. Íme:

A mezőgazdasági síkságok és a Nebraska Sand Hills találkozása Nebraskában, az Egyesült Államokban.

Mezőgazdasági szántóföldek az Itaipu víztározó közelében, amely a Brazília és Paraguay közötti határt képezi.

Erdőirtás közvetlenül egy viszonylag érintetlen esőerdő-szakasz mellett Bolíviában

Rizsteraszok Bali szigetén, Indonéziában.

Sivataggal körülvett mezőgazdasági terület az Egyesült Arab Emírségekben.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Pembrokeshire megye, Wales.

Citrusfák borítják a tájat Spanyolországban.

Az esőerdő kiirtása Bolíviában.

Sós vízpárologtató tavak Kínában

A Hutt lagúna Ausztráliában.

Öntözőkörök Coloradóban, Egyesült Államokban.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb