„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Városi árvíz elleni stratégiák a latin-amerikai városokban

Brazíliaában az áradások és a földcsuszamlások mindennapos hírek a regionális újságokban. 

Ebben a kaotikus forgatókönyvben az Önkormányzatok Országos Szövetsége által bemutatott tanulmány azt állítja, hogy a déli esőzések és az északi szárazság közepette 2023-ban 5,8 millió brazilt érintettek közvetlenül katasztrófák, akár emberéletek, akár elköltözések miatt. jelentős gazdasági károkat.

A mexikói Cañales Skatepark

Sajnos a kilátások sem biztatóak. A híres IPCC éghajlatváltozási jelentés nemzeti változata, amelyet a Brazil Éghajlatváltozási Testület (PBMC) állított össze, már figyelmeztetett arra, hogy Brazíliában a többi latin-amerikai országgal együtt nemcsak a klímaváltozás miatt emelkedik majd a hőmérséklet, hanem az esőzési minták drasztikus változásának lehet tanúja. Más szóval, itt délen jobb, ha hozzászokunk az ablakunkon zúgó eső hangjához, míg északon történelmi szárazságra kell felkészülnünk.

A mexikói Cañales Skatepark

Ebben a forgatókönyvben, ahol az éghajlatváltozás egyre kiszámíthatatlanabbá teszi az eseményeket, a városok véletlenszerű növekedése tovább rontja a természeti katasztrófák helyzetét. Az áradások kérdése különösen a városközpontokban válik hangsúlyosabbá. A tervezés hiánya és a nem megfelelő vízelvezető rendszerek közvetlenül befolyásolják a földhasználatot, ami a későbbi átjárhatatlansághoz vezet.

Ez a kérdés természetesen nem csak Latin-Amerika országait érinti; ez egy globális probléma, amelyet világszerte szemináriumokon vitatnak meg. E tekintetben minden ország a maga módján foglalkozik a kérdéssel. 

Európában például észrevehetően jelentős beruházás folyik a kutatásba és a legmodernebb technológiákba az áradások okozta katasztrófák enyhítésére. Annak ellenére, hogy sok tanulnivalójuk van más országoktól, a latin-amerikai városok kreatív és hatékony stratégiákkal járulnak hozzá a globális tájhoz, tükrözve e régió egyedi földrajzi jellemzőit.

A városi árvíz kérdésének kezelésekor az elsődleges mérséklési taktikák pontosan a zöld infrastruktúrával kapcsolatosak. A szivacsvárosok koncepciójához igazodva az ilyen jellegű projektek vízáteresztő járdákat építenek be, és természetes vizes élőhelyeket és vízi tájakat helyeznek vissza az árvizek leküzdésére, ugyanakkor szabadidős lehetőségeket is biztosítanak.

A bogotai Universidad de los Andes Civic Center

Érdekes példa a brazíliai Ceará fővárosában található Rachel de Queiroz park. Ez egy olyan kezdeményezés része, amelynek befejezése után több mint 200 hektár természeti területet kínál Fortaleza városának. Ez a szakasz egy önkormányzati árvízveszélyes védelmi területként szolgál, és a projekt kulcsfontosságú szerkezeti eleme a vízelvezetés. 

A bogotai Universidad de los Andes Civic CenterA bogotai Universidad de los Andes Civic Center

A javaslat a hidrológiai vizsgálatok nyomán kilenc, egymással összefüggő lagúna létrehozását tartalmazta, amelyek természetes vízszűrési folyamaton mennek keresztül, a közeli folyó- és csapadékvíz-elvezetők hasznosításával vizes élőhelyek technikájával. A lagúnák közötti utak jól felépített rekreációs területekre vezetik a látogatókat kulturális, sport- és szabadidős létesítményekkel. 

A több mint 600 őshonos fa ültetésével együtt a projekt hatékonyan mérsékelte a gyakori áradásokat azáltal, hogy enyhítette a csapadékvíz-elvezető rendszerre nehezedő stresszt, egyúttal minőségi közterületet kínált a helyi lakosság számára.

A Brazil Rachel de Queiroz park

Az árvízveszélyes területek alkalmazása a városi áradások mérséklésére irányuló stratégiaként érdekes, de az egyes városok egyedi körülményei miatt nem biztos, hogy praktikus megoldás. Ezért a nagy kiterjedésű közterületi zöldfelületek kerülnek a figyelem középpontjába, mivel alapvetően fontos talajáteresztő képességet biztosítanak. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ebben az összefüggésben a kiterjedt városi zöld folyosók, mint például a kolumbiai Medellínben, a brazil Florianópolisban a Córrego Grande Lineáris Parkban vagy a kolumbiai Bogotában javasolt ökológiai folyosók különböző léptékű és hatású stratégiákat képviselnek. Mindegyik célja a növényzet bejuttatása (vagy megőrzése) a városi központokba, növelve a talaj áteresztőképességét és javítva a vízfelvételt.

Folytatva a zöld infrastruktúra területén, kiemelhető a városi kertek létrehozása, amelyet egy észak-brazíliai kezdeményezés, illetve finomabban zöldtetők hoznak létre, mint például a bogotai Universidad de los Andes Civic Center projektjében. Bár nem képez közterületi zöldfelületet, mint az előző példákban, a zöldtető hozzájárul a csapadékvíz elnyeléséhez és segít enyhíteni az árvízi problémákat a sűrűn lakott városokban, ahol szűkös a zöldfelület.

A Brazil Rachel de Queiroz park

A csapadék okozta áradások mellett sok latin-amerikai város tengerparti vagy folyóvízi áradásokkal is küzd. A kormányok gyakran olyan hagyományos megoldásokhoz folyamodnak, mint a strandok táplálása vagy partfalak építése, hogy megbirkózzanak e kihívásokkal. Fontos megérteni, hogy mindkét megközelítés védő (megelőző) stratégiaként szolgál, ugyanakkor a jelenlegi globális viták egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkalmazkodóbb vízgazdálkodási intézkedésekre. 

Ezt a változást jól szemlélteti a kétéltű membrán és a városi park projekt a brazíliai Recifében. A kezdeményezés célja egy ökoszisztémás park létrehozása a városi óceánparton, túlmutatva a tisztán műszaki elszigetelési infrastruktúra fogalmán. A membrán alkalmazkodna a tengeri terephez, amelyet mind az emberi beavatkozás, mind a természetes folyamatok, például a tengeri áramlatok alakítanak, amelyek szervesen hozzájárulnak az új terület kialakításához, és három egymással összefüggő parkon keresztül kapcsolódna össze.

A Brazil Rachel de Queiroz park

A téma megvitatása során fontos kiemelni azokat a stratégiákat, amelyek – bár nem elsősorban az árvizek megelőzését célozzák – hatékonyan kezelik a helyzetet a közösséget érő károk minimalizálása érdekében. Érdekes példa erre a mexikói Cañales Skatepark. A projekt építészeti tervezése figyelembe vette a terület visszatérő árvizeinek történetét. Ennek eredményeként a teljes fedett sportterületet megemelték, garantálva, hogy árvíz esetén a víz csak a komplexum külső kerületét érje el. Ez a tervezési választás megakadályozza a szerkezet károsodását és biztosítja annak megfelelő működését.

A kolumbiai Karib-térségben található LAMOCC Közösségi Központ célja az éghajlatváltozás okozta vészhelyzetek, különösen a tengerszint emelkedése és az ebből következő áradások kezelése volt a régióban. A nyilvános pályázat eredményeként megvalósuló projekt a népies technikákat (fa szerkezet és nádtető) a kortárs módszerekkel (emelt betonalapozás) ötvözi, hogy a vízszint emelkedésével szemben ellenálló szerkezetet hozzon létre. Ezenkívül a tér közösségi gyülekezőhelyként és menedékként is szolgál az áradások idején.

A Brazil Rachel de Queiroz park

A zöld infrastruktúra, az ökoszisztémás parkok vagy az árvízveszélyes architektúrák csak néhány a regionális vagy globális szinten alkalmazott számos stratégia közül. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a konkrét árvízvédelmi stratégiák városonként változhatnak a helyi feltételek, a költségvetés és a rendelkezésre álló erőforrások függvényében. 

Ezenkívül a latin-amerikai városokban tapasztalható árvizek kezelésének gyakran a leghatékonyabb módja a különféle technikákat ötvöző átfogó megközelítés, amely mind a rövid, mind a hosszú távú megoldásokat mérlegeli. Ennek a megközelítésnek figyelembe kell vennie a kormányok, a helyi közösségek és a nemzetközi szervezetek közötti együttműködést is e stratégiák sikeres végrehajtása és fenntartása érdekében.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb