„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Üveges faház élénkíti a japán Shimogamo egyik lakónegyedét

A globalizáció és a gyarmatosítás erői a legtöbb kortárs építészetet megkülönböztethetetlen épületek végtelennek tűnő folyamává tették, függetlenül attól, hogy a világ mely pontjáról beszélünk. A japán Tomohiro Hata építésziroda pedig ennek megfelelően minden lehetőséget megragad, hogy valami váratlant alkosson anélkül, hogy a praktikumot feláldozná. A “Shimogamo House” projektjével a cég egy zseniális megközelítést mutat be egy tágas és dinamikus otthon tervezéséhez, amely a legtöbbet hozza ki a sűrű környéken lévő saroktelekből.

A Tomohiro Hata minden általuk tervezett térben a felfedezés és a mozgás színterét közvetíti. Épületeik nem egyszerű “dobozok”, padlóval, mennyezettel és falakkal, hanem jellemzően egymásra épített és rétegzett terek, összekapcsolt közlekedési zónákkal, kihasználva a lépcsőzetes síkokat a tér és a vizuális érdekesség maximalizálása érdekében. Ebben az esetben több különböző térfogat van elrendezve úgy, hogy különböző magasságokban játszanak egymással, és mindezek tetején egy konzolos szerkezet áll, amely teleszkópként nyúlik ki az udvar fölé.

A kiotói Shimogamóban, a Kamo folyótól nyugatra található ház keletre a Hiei hegyre néz, és romló, régimódi városi házak és a szabad telkeken felhúzott új kúriák kombinációja veszi körül. “Nagyon lenyűgözött ennek a helynek a látványa, ahol különböző korú és méretű tetők sorakoznak, és beleolvadnak a háttérben lévő hegyekbe” – nyilatkozta Tomohiro Hata, a cég alapítója és vezető építésze. “Ezért olyan építészeti módot akartam találni, amely összekapcsolja és felerősíti ezeknek a különböző tetőknek a tájképét.” – tette hozzá.

Ahelyett, hogy szobák sokaságát helyezte volna egyetlen tető alá, Hata minden szobát saját, egyedi térré alakított. A földszinten a teaszoba és a gyerekszobák a kerttel, az étkezővel és a második emeleti terasszal vannak összekötve. A második és harmadik emeleten az étkező, a nappali és a terasz a konzolos kilátóterembe vezet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A [lenti] diagram azt mutatja, hogyan illeszkednek egymáshoz ezek a terek a szabadtéri teraszok, lépcsők és létrák körül. A félemeletes szintek alatti tereket gyakran üveggel töltik ki, bepillantást engedve más helyiségekbe és a kinti zöldre. A “bent” és a “kint” közötti határvonal elmosódik, lehetővé téve a tájjal való jobb párbeszédet. A különböző tereket a fa és a fehérre festett falak egyszerű anyagpalettája köti össze. Az otthon egyensúlyt teremt az összekapcsoltság és az elkülönültség, a magánélet és a társasági élet között. Ki ne szeretne leülni ebben a kilátóteremben, az alatta lévő teraszon vagy az e tervezéssel létrehozott bármely más helyiségben, és csak csendben bámulni a hegyeket?

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb