„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Tíz épület, amely jogi csatározásokba keveredett

Miután a Tate Modern elvesztette a Neo Bankside lakói ellen a magánélet védelme miatt folytatott hosszadalmas bírósági csatát, visszatekintünk más épületekre, amelyek jogi viták tárgyává váltak.

A jogi összecsapások és bírósági ügyek a hozzáférhetőség, a sérülések, az épületkárok, a tervezés és a projektmenedzsment témakörében szerepelnek ebben az összeállításban – a megdöbbentőktől a kifejezetten bizarrakig.

Olvass tovább 10 olyan épületről, amelyek jogi csatározásokba keveredtek:

A Tate Modern bővítése, Egyesült Királyság, Herzog & de Meuron tervei alapján

A Herzog & de Meuron által tervezett Tate Modern bővítése maratoni jogi vita tárgyát képezte, miután a közeli, RSHP által tervezett Neo Bankside lakások lakói panaszt tettek, hogy a galéria kilátóterasza sérti a magánéletüket.

A High Court és a Court of Appeal 2019-ben, illetve 2022-ben elutasította a lakók keresetét, de 2023. február 1-jén az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának többségi ítélete ezeket az elutasításokat hatályon kívül helyezte, és a lakók javára döntött, megállapítva, hogy a kilátógaléria akadályozza őket abban, hogy élvezzék otthonukat.

Az ügyet most visszaküldték a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy megoldást találjanak.

Skyslide, Egyesült Államok, az OUE Limited által

A Los Angeles-i izgalomkeresők számára turisztikai látványosságnak tervezett Skyslide egy üvegcsúszda volt, amely a 72 emeletes US Bank Tower 70. és 69. emeletét kötötte össze.

Nem sokkal a megnyitását követően több ember is beperelte a csúszda fejlesztőit és üzemeltetőit sérülések miatt, köztük egy nő, aki azt állította, hogy eltörte a bokáját, amikor lecsúszott az attrakcióról.

A csúszda nem sokkal később bezárt, és a hírek szerint a sérült nő és az épület üzemeltetője közötti perben egyezség született. Az épület felújításának jelenlegi tervei között szerepel a csúszda megszüntetése.

Hunters Point Könyvtár, USA, Steven Holl Architects tervei alapján

2019-ben a New York-i Long Island Cityben nemrég megnyitott Hunters Point Könyvtár a Disability Rights Advocates (DRA) nevű nonprofit szervezet támadásába került, amely szerint az épület diszkriminálja a mozgássérülteket, mivel a polcok három területe csak lépcsőn keresztül volt megközelíthető.

A Steven Holl Architects által tervezett épület további állítólagos problémái közé tartozott, hogy a panorámás kilátás csak a lépcsőházból volt elérhető, és hogy csak egy lift volt, amely nem állt meg minden szinten.

A DRA csoportos keresetet nyújtott be a könyvtár és New York városa ellen a fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló törvény megsértése miatt. A DRA honlapja szerint az ügy még mindig folyamatban van.

Ponte della Costituzione híd, Olaszország, Santiago Calatrava alkotása

A spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett velencei Ponte della Costituzione hidat 2008-as megnyitása óta számos ellentmondás érte.

A lépcsőzetes hídra 2013-ban egy mobilliftet építettek, miután bírálták a kerekesszékkel való megközelíthetőség hiánya miatt, de hat évvel később a Számvevőszék elrendelte a lift eltávolítását, mivel az hibás volt. A lépcső padlóján lévő edzett üveg miatt is kritizálták, hogy túlságosan csúszós, ami miatt a gyalogosok rendszeresen elesnek.

Bár Calatrava azt állította, hogy az eredetileg beépített üvegburkolat megfelelt az előírásoknak, és a helyi hatóságok aláírták, a bíróság 2019-ben “súlyos gondatlansággal” vádolta meg a híd tervezése során, és 78 000 eurós bírságot szabott ki az építészre.

Velence városának következő lépése a hídon történő leesések csökkentése érdekében az üvegpadló szegmensek kőre cserélése.

200 Amszterdam, USA, tervező: Elkus Manfredi Architects

A New York-i 200 Amsterdam felhőkarcoló fejlesztői 2020-ban jogi lépéseket tettek, hogy fellebbezzenek egy bírósági döntés ellen, amely szerint 20 emelettel csökkenteniük kell a részben megépült felhőkarcoló magasságát.

Közösségi csoportok tiltakozását követően a bíróság úgy döntött, hogy nem lett volna szabad kiadni az engedélyt az épület 52 emeletre való felemelkedésére, mivel az meghaladta az övezeti korlátot.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az építkezés azonban a vita ellenére is folytatódott, és 2021 márciusában a bírósági döntést hatályon kívül helyezték. Az építkezés még abban az évben befejeződött, az emeletek számának változatlanul hagyásával.

Mole House, Egyesült Királyság, az Adjaye Associates tervezője

William Lyttle nyugalmazott építőmérnök, becenevén a Mole Man, 40 éven át illegálisan ásott egy sor alagutat a kelet-londoni otthona alatt, amelyek minden irányban nyolc méter mélyen és 20 méter hosszan futnak.

Lyttle 2006-ban bírósági végzést kapott, amely kilakoltatta a házból, amíg a mérnökök cementtel töltötték fel a lyukakat, aminek költségeit neki kellett állnia.

Az Adjaye Associates 2020-ban átalakította az elhagyatott házat, több be- és kijárattal bővítve a házat a 2010-ben elhunyt Lyttle tiszteletére.

Harmon Hotel, USA, Foster + Partners

Az épület tulajdonosa, az MGM Resorts International és a kivitelező Tutor Perini vitába keveredett arról, hogy ki a felelős a Foster + Partners által tervezett Las Vegas-i Harmon Hotel súlyos szerkezeti hibáiért.

2014-ben, amikor még építés alatt állt, egy bíróság úgy döntött, hogy az épületet le kell bontani, miután a szakértők azt állították, hogy földrengés esetén fennáll a veszélye annak, hogy az épület összeomlik. Az épületet ezt követően a következő évben lebontották, a jogvita pedig egyezséggel zárult.

All Along the Watchtower, Egyesült Királyság, a Project Bunny Rabbit által

A 2021-es Antepavilion építészeti jótékonysági pályázat részeként a Project Bunny Rabbit tervezői kollektíva bambuszrudakból és acélkábelekből készített egy tensegrity szerkezetet, amelyet az Antepavilion művészeti helyszín tetején állítottak ki London keleti részén.

Az év június 25-én több mint 40 rendőr rajtaütött az épületen, és letartóztatta az Antepavilion szervezőit. A rendőrök úgy vélték, hogy az épületet az Extinction Rebellion nevű környezetvédelmi tiltakozó csoport használta, amely hasonló feszített szerkezeteket használt az utak elzárására tüntetések alkalmával.

Idén januárban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a 2021-es rendőrségi razzia jogszerűtlen volt, és a Metropolitan Police-t kártérítés megfizetésére kötelezték az erőszakos behatolás által okozott károkért.

Az Antepavilionnak a helyi tanáccsal is voltak konfliktusai. A 2022-es versenyét törölték és határozatlan időre elhalasztották, miután tervezési nézeteltérések támadtak a Hackney Tanáccsal, amely azt állította, hogy építési engedélyre van szükség, mielőtt bármilyen új szerkezetet építenének a helyszín tetején vagy a fedélzeten.

Make It Right Houses, Egyesült Államok, több építész által

A Make It Right Foundation lakásépítő jótékonysági szervezet ellen nem megfelelő házak építése miatt indított jogi eljárás eredményeként 20,5 millió dolláros kártérítést fizettek ki a lakástulajdonosoknak, akik nem sokkal a beköltözés után vízszivárgást, fekete penészt és alapozási problémákat jelentettek.

A Brad Pitt által közösen alapított alapítványt a 2005-ös Katrina hurrikán által okozott pusztítást követően New Orleansban épített házak építésére hozták létre, és olyan neves építészek által tervezett házakat tartalmazott, mint David Adjaye, Frank Gehry, Morphosis és Shigeru Ban.

A Make It Right Foundation számos kísérletet tett a problémák orvoslására, de 2019-ben Ron Austin ügyvéd jogi lépéseket kezdeményezett a jótékonysági szervezet ellen. Az Adjaye által tervezett házat 2012-ben elhagyták, majd később lebontották, mert összeomlásveszélyes volt.

Philharmonie de Paris, Franciaország, Jean Nouvel tervei alapján

A Philharmonie de Paris, amelyet egymásba illeszkedő, madár alakú alumínium csempékkel burkoltak, két év késéssel és a költségvetés háromszoros túllépésével nyitotta meg kapuit.

Jean Nouvel építész és az épület vezetősége jogi vitába keveredett a projekt kezelése miatt. Nouvel 2015-ben sikertelenül nyújtott be bírósági végzést, amelyben megpróbált elhatárolódni a projekttől, és ragaszkodott ahhoz, hogy nevét távolítsák el a projektről, mivel a befejezetlen épület “nem felelt meg” a terveinek.

Két évvel később Nouvelre hatalmas, 170,6 millió eurós bírságot szabtak ki a koncertterem tulajdonosai, majd 2019-ben ellenkeresetet nyújtott be, “teljesen aránytalannak” nevezve az összeget. Az ügyet állítólag 2021 októberében rendezték.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb