„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

szponzorált tartalom

Természetes kővel a fenntartható otthonért

Napjainkban a fenntarthatóság az élet minden területét érinti, ami alól az építkezés és a lakberendezés sem kivétel. Otthonunk megépítésében, vagy felújításában szerephez kell jutnia az olyan zöld megoldásoknak, mint a környezetbarát anyag választás és az energiatakarékosság. A természetes kő felhasználásával mindkettőnek egyszerre tudunk eleget tenni, miközben időtálló stílussal ruházzuk fel otthonunkat.

Photo by Curtis Adams

Mi teszi fenntarthatóvá a természetes köveket?

A keresletet követi a kinálat, így manapság számtalan különböző építő és burkoló anyag és megoldás közül választhatunk. A kínálatból kiemelkedik egy anyag, aminek kiváló tulajdonságait az idő igazolja. Az emberiség már hosszú évezredek óta használ különböző természetes követ – például mészkövet – házak építésétől kezdve olyan monumentális épületek megalkotásáig, mint a gízai nagy piramisok. Mi teszi az egyik legtökéletesebb alapanyaggá a mészkövet? Lássuk a részleteket!

Strapabíró

A tartósságuk teszik igazán fenntarthatóvá a természetes köveket. A Pantheon, a Kolosszeum és a gízai piramisok jól példázzák a mészkő időtállóságát. Az otthonunkban tervezett mészkő párkányok, burkolatok és munkalapok egy életre szólnak. Megfelelő karbantartás mellett, és egy kis odafigyeléssel nem lesz szükség a cseréjükre, amivel jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Könnyen karban- és tisztántartható

A természetes kövek rendkívül tömör anyagnak számítanak, így felületükön nem tudnak a szennyeződések megtapadni, és a különböző mikroorganizmusok megtelepedni. Ennek a tulajdonságának köszönhetően tisztításához nincs szükség különböző vegyszerekre, hanem egy egyszerű szappanos oldattal is patyolat tisztára lehet törölni a felületet.

A mészkő egy természetes anyag

A mészkő egy természetes üledékes kőzet, ami az évezredek során keletkezett a vízből kicsapódó ásványi anyagokból, amit a nyomás tömörített szilárd tömbökké. Földünk bőséges készlettel rendelkezik belőlük. A mészkő természetes úton elérhető számtalan mintázatban, színben és árnyalatban. Így feldolgozásuk nem igényel semmilyen vegyszeres kezelést és adalékanyagokra sincs szükség. Emellett a bányászatához sem használnak kémiai anyagokat, így a munkálatok befejeztével a természet rövid időn belül teljesen visszaveheti a területet.

Skóciai bánya, amit vissza foglal a természet

Helyben elérhető

A Mediterrán térség bővelkedik különböző jó minőségű tengeri mészkőben, valamint hazánk számtalan jó minőségű travertin – édesvízi mészkő – forrással rendelkezik. Ennek köszönhetően a burkolóanyagnak nem kell a fél világot átutaznia, míg elér otthonunkhoz.

Újrahasznosítható és újrahasználható

A természetes kövek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy egyszerűen és sokféleképpen újrahasznosíthatóak, illetve újrahasználhatóak. Ennek köszönhetően a mészkő, a gránit és a többi hasonló minőségű kőzet teljes élettartamuk alatt számos különböző felhasználási formát ölthetnek. Kutatások szerint a természetes kövek újrahasznosítása 43 százalékkal kevesebb károsanyag kibocsátással jár, mint az új termék előállítása.

A mészkő újrahasznosításával számtalan különböző építőanyagok állíthatok elő környezetbarát módon: tégla, különböző beltéri, és kültéri burkolatok, illetve csempe és egyéb dekorációs anyagok. Emellett számos más fontos termék – például színező és vízlepergető bevonat – előállításához fel lehet használni adalékanyagként a mészkő maradványokat.

Hol hasznosíthatjuk a természetes követ?

Az olyan természetes anyagokat, mint a gránit vagy a mészkő szinte bárhol felhasználhatjuk otthonunkban. Többek között tökéletes választás:

  • belső és külső párkánynak,
  • konyhai munkalapnak,
  • kültéri és beltéri járólapnak,
  • kandalló burkolatnak,
  • kerítés fedlapnak,
  • homlokzat és lábazati burkolatnak,
  • medence körüli csuszásmentes járólapnak és medenceszegélynek.

A fenntartható forrásból származó, jó minőségű mészkövet szeretnénk használni otthonunkba, ami kiállja az idő próbáját, akkor minden esetben forduljunk szakértőhöz. Az Amonstone több évtizedes múlttal rendelkezik és csak a legkiválóbb minőségű mészkő burkolatokat kínálja portfoliójában.

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb