„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Technológia és hagyomány: feltörekvő magyar tervezők reflektorfényben

Az egy hetet lefedő 360 Design Budapest esemény számos feltörekvő és befutott magyar tervező és gyártó bemutatójával ötvözi az ország kultúráját és kézművességét a technológiával, és a jövőbe vetíti a környezettudatos szemléletet. A rendezvény idén Október 3-9. között került megrendezésre a Bálna Budapest ikonikus épületében.

Aki a múltat tagadja, az nem talál jövőt.

Ez a magyar közmondás arról szól, hogy a múltbéli tapasztalatainkat felhasználva kell megírni a jövőnket, de a két végtelen világ – az egyiknek a hagyományai és kultúrája, a másiknak a technológiája és az innovációja – egyensúlyozása gyakran kulcsfontosságú az időtálló design megteremtéséhez.

A 360 Design Budapest éves rendezvényén, Magyarország legfontosabb kulturális bemutatóján, amely a feltörekvő és meglévő hazai tehetségek legfontosabb kulturális seregszemléje, az idő és a művészet összefonódása három kulcsfontosságú témát inspirált: a történetmesélést (történelem és hagyomány), az oktatást (fiatal tehetségek és fenntarthatóság) és a digitalizációt (technológia és innováció). Íme néhány kiemelkedő tervező, gyártó és termékeik a hétről:

A rendezvény legjobb, legmeglepőbb projektjei és darabjai közül néhány a feltörekvő tervezők szekciójából került ki. A tehetséges, kreatív hangú friss vér folyamatos áramlása mindig segít gazdagítani és élénkíteni egy olyan iparágat, amely állandó mozgásra és fejlődésre törekszik.

A termékbemutató során például Deák Zsuzsanna Re-Built Glass (fenti kép) tolóajtói tűntek ki igazán. A takaros, mégis művészi hatású térelválasztók a formatervező diplomával rendelkező hölgy több mint egyéves anyag- és gyártáskutatásának és kísérletezésének eredményei. A szilikát anyagból, szennyezett építészeti üveg és üvegiszap felhasználásával kialakított, homályos, áttetsző panelek színes textúrájú panelekkel kombinálva hozzák létre a Mondrian (holland festő) által inspirált építészeti elemet.

Nagy Tamás eközben a fiatalabb generációk technológiától való függőségére világít rá. A korábban iskolai tanárként és egyetemi oktatóként dolgozó Tamás bosszússága a zavaró képernyőidő miatt érthető, ám az ezredfordulós tervező éjjeli lámpája kegyesen tartalmaz egy vezeték nélküli töltőpadot, amely leválasztható a lámpáról, és automatikusan változó fényerősségű, hogy finoman ébressze jól kipihent használóját (fenti kép).


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A design LAB a Magyar Divat & Design Ügynökség által indított inkubációs program, amelynek célja, hogy helyi tervezők és stúdiók magyar termelőkkel és gyártókkal társuljanak, és az így létrejövő termékek nagyobb sorozatgyártásának finanszírozására pályázhassanak. Így növelve az ország gyártási képességeit és kreatív jelenlétét a nemzetközi színtéren. A Forms designnak például szerencséje volt két projektben is dolgozni a design LAB program keretében, a Sixay gyártóval együttműködve – az UPP! – és Árkossyval – a JEAN ruhatartó állvány megalkotásakor, mindkettő természetes és újrahasznosítható anyagok felhasználásával.

A Forms design JEAN ruhatartó állványa

A 360 Budapest 2022 kiállításon bemutatott további sikeres együttműködések közé tartozott az IO design stúdió és a Kárpitos a Dedas nevű moduláris ülőbútor-kollekcióval. A párnák egyedi görbületeinek köszönhetően a Dedas bármilyen hosszúságúra meghosszabbítható, hogy a különböző közterekhez illeszkedjen, anélkül, hogy veszítene a hatásából.

Az IO design stúdió Dedas moduláris ülőgarnitúrája egyszerű, lineáris kialakítású, bármilyen hosszúságúra bővíthető, hogy bármilyen térbe illeszkedjen, és könnyen szétszedhető és javítható legyen. A fali darab és az asztal a Zieta Studiótól származik.
IO design stúdió Dedas moduláris ülőalkalmatossága.

A Position Collective színes Cel lámpái (fenti képen) a hagyományos magyar gyártási és kézműves mesterséget tartják fenn, az Üvegmanufaktúrával, az ország egyik utolsó megmaradt üvegházával együttműködve, a RAWfiction tervezője, Apol Temesi pedig a Meshlin Composites-el közösen fejlesztett ki teljesen újrahasznosítható akusztikai paneleket, amelyek újrahasznosított textilipari maradékokból készülnek, és egyedi préselésű háromdimenziós elrendezésbe formázva.

Az ERROR N’ MORE egyedi étkészlet-kollekciója a SPAGO by Wolfgang Puck étterem számára, Juhos Lehel tervezésében HORIZON asztalán.

Az ERROR N’ MORE kerámiastúdió eközben nem része egy design LAB partnerségnek, és egyéni jellegét megosztja termékeivel. A kerámiagyártás és az égetési folyamat egyedi szépségét és kiszámíthatatlanságát a SPAGO by Wolfgang Puck étterem számára készült edénykollekcióban hasznosítják. Az egyformaság ellen lázadva mottójuk azt tanítja, hogy a hibák nem csak tanulságok, hanem olyan tárgyakat eredményeznek, amelyekből kincset lehet gyűjteni.

A Dechem tervezőiroda Tropos asztali lámpája egy Malafor asztalon, amely az O-ROUND kollekciójuk része.

További figyelemre méltó importált tervezők és munkáik közé tartozik a csehországi Dechem Studio Tropos asztali lámpája. A terméket és a szobrászatot ötvöző lámpa lágy és szelíd fényt bocsát ki az esti órák kísérőjeként, amely füstös belsejéből és színes színátmeneteiből bontakozik ki. Az egyformaság ellen lázadva mottójuk azt tanítja, hogy a hibákból nem csak tanulni lehet, hanem olyan tárgyak születnek, amelyeket meg kell becsülni.

Forrás: www.architonic.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb