„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Steve Messam architecturális alkotásai: színes tüskék robbannak ki egy grúz templomból

Steve Messam művész munkáit lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Aki tavaly sétát tett az észak-angliai Studley Royal Park makulátlanul parkosított területén, megdöbbentő látványra tett szert: a kegyesség templomaként ismert elegáns klasszicista oszlopcsarnokból rikító sárga tüskék ‘robbantak ki’. A közel 300 évvel ezelőtt, úgynevezett ‘garden folly’-ként (építészeti értelemben olyan dekoratív építmény, amely a vizuális hatáson kívül semmilyen más célt nem szolgál) épült építmény egy ókori római templom alapján készült, amelyet i. e. 44-ben lebontottak. Messam ezt a darabot “Spiked-nek, azaz ‘tüskésnek’ nevezi.

Az UNESCO Világörökség részét képező, 800 hektáros területen Messam két másik nagyméretű műalkotása is látható volt: “Bridged”, egy hasonlóan tüskés installáció, amelyet a Skell folyón felett helyeztek el, és a “Drifted”, a Studley piramis úszó másolatainak sorozata (lenti képek).

Mindhárom szobrászati alkotás a “These Passing Things” (azaz, “Ezek a múló dolgok”) című időszakos kiállítás része, amelynek célja, hogy “vizuális túláradással” töltse meg a tájat. Az eredetileg 2020 nyarára tervezett, de a világjárvány miatt elhalasztott kiállítás célja, hogy a grúz korabeli építmények játékos szellemét kortárs módon elevenítse fel, feldobva mindazok hangulatát, akik megtekintik.

“A művet a vízikertben található 16 méter magas halotti piramis tervei ihlették” – magyarázta Messam a projekt kapcsán. “A levéltári feljegyzések szerint ezt William Aislabie rendelte meg a 18. században, apja halála után. A méretarányos rajzok és a részletes költségbecslések ellenére a műről soha többé nem tettek említést, és nem maradtak fenn feljegyzések vagy bizonyítékok arról, hogy ez a titokzatos piramis valaha is megépült volna”. Hozzáteszi, hogy “a Studley Royal vízikert eredeti tervezői, az Aislabie család számos hasonló építményt készített, hogy meglepje és gyönyörködtesse 18. századi vendégeit. A The National Trust at Fountains Abbey és Studley Royal 2015 óta ünnepli ezeket a divatos és szeszélyes építményeket és a grúz korabeli vízikertet, amelyen belül helyezkednek el, az egykori bolondok kiállítássorozatán keresztül”.

A Studley Royal kert vezetői azt mondják, remélik, hogy az installáció elgondolkodtatja a látogatókat, és beszélgetést indít el a múlt és a jelen közötti kapcsolatról, miközben új perspektívát kínál a grúz korabeli kertre. Mint sok hagyományos, pusztán díszítés céljából épített szerkezet, Messam alkotásai is múlandóak, és a vizuális hatáson kívül nincs más konkrét funkciójuk.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Bár az idő múlásával jelentést vagy történetet adhatunk nekik, alapvetően csak ott vannak, mint nagyméretű műalkotások a tájban, és művészként ez az, ami az elmúlt 20 évben érdekelt” – mondta a művész.

Mind a “Spiked”, mind a “Bridged” alkotás több száz méter tűzálló poliészterből készült, az acélhidat pedig egy mérnöki cég készítette a projekthez. Mintegy 500 000 látogató kelt át az installáción 2021 júliusa és novembere között, amely maga is annak a helynek a közelében található, ahol egykor egy grúz korabeli vashíd állt.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb