„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

Só, alga és napraforgó az Atelier Luma kísérleti munkaterületének kialakításához

A napraforgó, a só és az alga a Le Magasin Électrique, az Atelier Luma körkörös tervezési laboratórium munkaterülete, amelyet az Assemble és a BC Architects & Studies stúdiókkal közösen terveztek.

A franciaországi Luma Arles művészeti központban található Le Magasin Électrique egy korábbi ipari épületet foglal el, és olyan laboratóriumokat tartalmaz, amelyek most az Atelier Luma elsődleges munkahelyeként szolgálnak.

Az Atelier Luma, az Assemble és a BC Architects & Studies terveit a helyben beszerzett biohulladékból, különböző melléktermékekből és más alulértékelt anyagokból készült anyagok szokatlan palettája határozza meg.

Célja, hogy megtestesítse az Atelier Luma “bioregionális megközelítését” a tervezésben, amely kifejezéssel a környező régióból származó erőforrások innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású építési termékekké történő átalakítását írja le. Az Atelier Luma számára ez a “biorégió” 70 kilométeres sugarú körre terjed ki, és magában foglalja a Camargue vizes élőhelyeket, az Alpilles-hegységet és a Crau síkságot.

A Le Magasin Électrique a Parc des Ateliers részét képezi, egy korábbi, a 19. század közepén épült ipari területet, amely ma a Luma Arles otthona. A területet 1984-ig az SNCF vasúttársaság vonatainak építésére és karbantartására használták.

2013-ban megkezdődött a terület felújítása, amelynek eredményeképpen nemrégiben megnyílt a Frank Gehry kanadai-amerikai építész által tervezett Luma Arles torony, amely az Atelier Luma bioműanyagokat is tartalmaz.

Az Atelier Luma szerint a projekt során közel 20 egyedi építőanyagot használtak fel, amelyek mindegyike a régióban található erőforrásokból készült. Mindegyiket úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljen egy adott igénynek – az épület szerkezetének biztosításától kezdve az akusztikai és műszaki követelmények teljesítéséig. A szokatlan anyagok között vannak bioplasztikus konnektorok, valamint mezőgazdasági hulladékból, többek között napraforgórostokból készült fal- és akusztikai panelek. Máshol az ajtókilincsek sókristályokból, a fürdőszobai csempék algából, a döngölt földfalak és a külső földvakolat pedig bontási hulladékból készülnek.

Az épületből származó szennyvíz szűrésére és újrahasznosítására is algát használtak. Ezt aztán újrahasznosítják a stúdió kertjének öntözéséhez, amelyet kutatásra és hűtésre használnak. Az Atelier Luma szerint a Le Magasin Électrique-ban felhasznált nyersanyagok közül kizárólag hulladéknak, mellékterméknek vagy alulértékelt anyagoknak minősülő anyagokat használtak fel.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Eközben a bioalapú anyagok használatának kritériuma az volt, hogy “nem lehetett olyan erőforrás, amelyet élelmiszer-fogyasztásra szántak”. Az Atelier Luma szokatlan anyagainak felhasználása mellett az épület kialakításának funkcionálisnak és elég rugalmasnak kellett lennie ahhoz, hogy a stúdió “folyamatosan bővülő tevékenységeinek” is helyet adjon.

A megbízás körvonalazta a szükséges speciális tereket, beleértve a magasan technikai laboratóriumokat és műhelyeket, de olyan területeket is, amelyek a jövőben nem specifikus és “ismeretlen tevékenységeknek” is helyet adhatnak.

A Le Magasin Électrique belül három zónára oszlik. Ezeken belül az eredeti épület számos elemét megőrizték, így három különálló területet alakítottak ki. A megmaradt elemek közé tartoznak az eredeti külső ablakok és ajtónyílások. A déli homlokzaton az ablaknyílásokat kitöltötték, hogy csökkentsék a vakító fényt, de továbbra is jól megkülönböztethetők maradjanak.

Az eredeti tetőcserepeket megőrizték, de alul szigetelték az energiateljesítmény javítása érdekében. A korábban megsérült cserepeket összetörték és újra felhasználták a homlokzat új földes vakolatában, valamint a terrazzo padlóburkolatban. A Le Magasin Électrique meglévő burkolatának egyéb módosításai közé tartozik a természetes megvilágítás és a szellőzés javítása érdekében hosszú tetőablakok beépítése.

A projektre reflektálva az Atelier Luma elmondta, hogy az általa felhasznált szokatlan termékek mindegyike méretarányosan megismételhető, bár nem ez a céljuk.

Forrás: www.dezeen.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb