„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld hírek

RICEWAVE: egy új környezetbarát bútoranyag, fogyasztásra nem alkalmas rizsből

A hírek arról, hogy a kőolaj alapú műanyagok hogyan hatnak a környezetre és az egészségünkre, egyre súlyosbodnak. A kutatók nemrégiben élő emberek tüdejébe és az óceánok legmélyebb, legsötétebb rétegeiben megbúvó élőlények testébe ágyazott mikroműanyagokat találtak. Amellett, hogy új módszereket kell kitalálnunk a bolygónkon általunk okozott rendetlenség eltakarítására, a műanyag alternatíváit is meg kell találnunk, amelyek végül biológiailag lebomlanak.

Az egyik lehetséges lehetőség egy új biomassza anyag, amely egy váratlan forrásból készül: rizsből. A rizs, több mint száz országban termesztett, a világ legnépszerűbb gabonanövénye, és keményítője bioalapú gyantává alakítható, amely nagyban hasonlít a szintetikus polietilén műanyagra.

Egy japán bútorgyártó cég, a Meuble Co. Ltd. egy RICEWAVE nevű anyagot fejlesztett ki, hogy helyettesítse a polietilént, amelyet általában a bútorok párnáinak gyártásához használnak, mint például az alábbi képen látható kanapéágy. A Biomass Resin Holdings és a Mitsui & Co. Plastics Ltd.-vel, a Meuble az elmúlt öt évet azzal töltötte, hogy létrehozza a biomassza alapanyagokból készült termékek prototípusait.

A RICEWAVE alapanyaga.

A rizs azért tűnt ki erős versenyzőként, mert a vállalat számára helyben, Japánban megtalálható. A rizsgyanta nem csak az ehetetlen rizshulladékot hasznosítja, amelyet általában kidobnak, hanem az ország elhagyott mezőgazdasági területein célzottan termeszthető, gazdaságélénkítőként.

“Japánban a felhagyott termőföldek hatalmasak, meghaladják két tokiói nagyváros területét” – magyarázza a vállalat, hozzátéve: “Elkezdtük a rizsgyanta rizs előállítását ezeken az elhagyott földeken, ami mezőgazdasági támogatáshoz vezet, és célja a régió újjáélesztése”.

Környezetbarát RICEWAVE anyagból készült párnaréteg.

A bioalapú rizsgyanta használata a kőolajalapú műanyag helyett egy másik előnnyel is jár: alacsonyabb CO2-kibocsátással. A nyersanyagokra szakosodott Mitsui & Co. szerint, ha egy bevásárlótáskában a kőolaj alapú műanyag mindössze 30 százalékát rizsbioanyaggal helyettesítjük, 30 százalékkal csökkenthetjük a kibocsátást.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Meuble Co. reméli, hogy a RICEWAVE végül teljesen kiváltja a polietilént az alapanyagában, a kőolajalapú “LITEWAVE”-ben, amelyet saját szabadalmaztatott technológiával állít elő. Mint általában, amikor bioalapú anyagokra próbálnak átállni, ez nagy változásokat igényel a gyártási folyamatban. Ez nem lesz olcsó, sem könnyű folyamat, de a Meuble Co. szerint megéri, különösen, ha sikerül bebizonyítaniuk, hogy a rizs-alapú bútoranyagok ugyanolyan jól teljesítenek, mint szintetikus alternatíváik.

A Meuble Co. Dorothy kanapéágya, amelyet ma már a fenntartható RICEWAVE anyagukból gyártanak.

A rizsgyantával a szemeteszsákokban, evőeszközökben, játékokban, élelmiszercsomagolásokban és más fogyasztási cikkekben használt kőolajalapú anyagok legalább egy részét is ki lehet váltani. Jelenleg sok úgynevezett biológiailag lebomló csomagolóanyag nem bomlik le teljesen a környezetben, mert kis mennyiségben tartalmaznak szintetikus polimereket, például poliolefint. Ha ezeket a polimereket rizsgyantával vagy hasonló bioalapú anyagokkal helyettesítenénk, a biológiailag lebomló termékek valóban tartósabbá válnának, és képesek lennének helyettesíteni a szintetikus szálerősítésű műanyagokat mindenféle termékben, még az autóiparban is.

A rizsnövények más részei is felhasználhatók hasonlóan környezetbarát célokra. Bár jelenleg az a bevett gyakorlat, hogy egyszerűen hagyják elrohadni, a rizsből származó hulladékot, például a héjat, a szalmát és a korpát építőanyagként, műtrágyaként, biomassza-tüzelőanyagként és más célokra is fel lehetne használni.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb