„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Potenciális fenntartható építési módszer: döngölt föld

A döngölt föld az emberiség egyik legrégebbi építési módszere, amely természetes nyersanyagokat, például földet és meszet csomagol egy kemény, vályoghoz hasonló anyagba. De míg a vályognak száraz időjárásra van szüksége a teljes kikeményedéshez, a döngölt föld nedvesebb éghajlaton is használható. Végső alakját a tömörítéshez használt formák határozzák meg, így olyan szobrászati képességekkel rendelkezik, amelyeket hagyományosabb anyagokkal nehezebb elérni. Az eredmény nagyon erős, önszigetelő, fenntartható, és természetesen ellenáll a víznek, tűznek és termeszeknek.

A döngöltföld épületek a világ minden táján megtalálhatók, de általában közepes vagy nagy méretűek. Ezt az alternatív építési módszert, talán most először, Merve nur Başer, Aslı Erdem és Fatma Zeyneb Önsiper egy aprócska ház megalkotására használták. Az építészek “The Rammed Earth House” (A döngölt földház) nevű projektjüket a szlovéniai Dobrava füves síkságára tervezték.

Az illusztrációk részletesen bemutatják a fenntartható döngölt földből épített apró ház építését.

Egy építészeti pályázat részeként készült, a tervezési koncepció több szempontból is szokatlan. Nemcsak döngölt földfalakból áll, hanem egy döngölt földtetőből is, amelyet maga is egy másodlagos zöldtetővel véd, amely árnyékolja. Ez a másodlagos fa tető, amely túlnyúlik az alatta lévő döngölt földcsúcs méretén, úgy van megdöntve, hogy a déli homlokzaton, ahol napelemek találhatók, beengedje a téli napfényt.

A hagyományos formát a ferde tetőkkel és az azokból kitáguló ablakokkal a döngölt föld anyagával való kísérletezéssel új módon értelmezzük újra” – magyarázzák az építészek. “Arra törekedtünk, hogy a tervezés során a lehető legnagyobb mértékben használjuk ki a döngölt föld anyagot, és holisztikus megközelítést akartunk kialakítani azzal, hogy a házat a földtől a tetőig döngölt földből építettük. Kísérleti formák és anyagok kipróbálásával a hagyományos és a modern ötvözésére törekedtünk”.

Belül a nagy háromszög alakú ablakokkal ellátott nyitott alaprajz miatt az otthon meglepően tágasnak tűnik, tekintve, hogy korlátozott alapterületű. A döngöltföld falak általában elég szélesek, és ebben az esetben meleg, kényelmes hangulatot és mély ablakpárkányokat biztosítanak, amelyek egyben ülőhelyként is szolgálnak. A kandalló az északnyugati sarokban található. A ház csak kevés üvegfelülettel rendelkezik, hogy télen minimálisra csökkentse a hőveszteséget. A konyha, a nappali és a kandalló mind látható a tetőtéri hálószobából, ahol a lakók a csillagokat vagy a naplementét is megfigyelhetik.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A projektet a csapat csodálata ihlette a szlovén építész, Oton Jugovec által tervezett, látszólag “lebegő” tető iránt (lásd a lenti képen). A Dobrava féle lebegő tető a legminimálisabb formájára redukálja a menedéket, amely csak egy tetőből áll, amelyet két pillér támaszt alá. Jugovec maga is a vidéken mindenütt megtalálható hagyományos szlovén szénatartók hatásait vette alapul.

A döngölt földház végül is kortárs módon alakítja ki ezt a népi esztétikát, miközben természetes passzív fűtést, keresztirányú szellőzést, napenergiát, valamint esővízgyűjtést és újrafelhasználást valósít meg. A betonalapra helyezett ház egy tölgyfából készült, körbefutó fedélzettel és egy átjáróval rendelkezik a konyhába a szezonális szabadtéri élethez. A buja zöld tető felülről elrejti, és egy fa lombkoronájának érzetét utánozza, integrálva a szerkezetet a környező erdőbe.

A légi felvételen jól látszik, hogy a döngölt földház zöld tetője mennyire segíti a ház beleolvadását a természetes környezetbe.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb