„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Összehozza-e a mesterséges intelligencia az anyagokat a kortárs építészettel? Kísérlet 6 építőanyaggal

Ahogy a mesterséges intelligencia elérhetőbbé vált, szemtanúi lehetünk példáknak, amelyek szemléltetik annak változatos alkalmazásait. 

Ezek közül kiemelkedik a generatív mesterséges intelligencia, amelyek kiválóak abban a képességükben, hogy felszólításokon keresztül képesek képeket „létrehozni”, amelyek közül sokat kompozíciójuk és élénkségük különböztet meg. 

Ezek az AI-rendszerek több milliárd paraméterrel rendelkező neurális hálózatok, amelyeket arra képeztek ki, hogy természetes nyelvből, szöveg-kép párokból álló adatkészlet felhasználásával képeket hozzanak létre. Így, bár az 1950-es években Turing által feltett kezdeti kérdés: „Tudnak-e gondolkodni a gépek?” ma is megismétlődik, a képek és szövegek generálása a meglévő információkra épül, korlátozva azok lehetőségeit.

Ami sokakat meglepett, az az egyre nyilvánvalóbb közelség a Turing-teszt leküzdéséhez, és a vizualizációk terén egyre növekvő hasonlóság ahhoz, amit egy e területen jártas építész elérhet. 

Ebben az összefüggésben, miközben az építészeti közösségben továbbra is folyik a vita arról, hogy a mesterséges intelligencia képes-e feldolgozni az építészeti koncepciókat, ez a cikk azt vizsgálja, hogyan értelmezi az anyagokat e vizuális reprezentációk kialakításához. Ezt szem előtt tartva, ehhez a kísérlethez egyetlen promptot fejlesztettek ki (amelynek változója az anyagiság), hogy elmélyüljön a kapott eredményekben.

A generált vizualizációk arra utalhatnak, hogy az AI az épületet a kontextusában értelmezi, és megérti az anyagok különféle alkalmazásait. 

Így némelyikük az anyagok kontextualizálását ábrázolja, hangsúlyozva az építési rendszer részeként való felhasználásukat. Ez igazodik az egyes épülettípusokban általánosan alkalmazott alkalmazásokhoz, és stílusos elemet visz be a folyamatba.

A felszólítás az építészetben általánosan használt anyagtípusok szerint rendezett vizualizációk létrehozásához vezetett. Ezeket az anyagokat, beleértve a téglát, acélt, vályogot, fát, betont és követ, sajátosságaik alapján választották ki, ami megkönnyíti az összehasonlítást.

Tégla

Ennél az anyagnál közös vonás volt az épületek robusztussága, amely nemcsak a tégla tulajdonságaihoz, hanem műszaki jellemzőihez is kapcsolódik, amelyek nem kedveznek a homlokzati nagy ablakok kialakításának. 

Figyelemre méltó, hogy a mesterséges intelligencia felismeri a tégla variációit árnyalatok és textúrák tekintetében, így láthatóvá teszi esztétikáját. Ily módon a vizualizációk különféle tipológiájú projekteket javasolhatnak, kezdve a kollektív lakásoktól és középületektől, mint például az Exeteri Könyvtár, az ipari létesítményekig, mint például a Fagus Factory.

Acél

Ennek az anyagnak az eredményei példaértékűek az acél szerepének „megértésében”. Ahelyett, hogy a homlokzat domináns textúrájaként használnák, a vizualizációk építési rendszerként való alkalmazását javasolják, gyakran üveghomlokzatokkal vagy szellőztetett homlokzati rendszerekkel együtt. 

Ilyen módon bizonyos épületek olyan tervezési elemeket mutatnak be, amelyek olyan projektekre emlékeztetnek, mint a Seagram Building, és olyan nyilvános terek, mint a Centre Georges Pompidou.

Vályogtégla

Az vályogtégla esetében, bár a prompt egy kortárs épületre vonatkozik, megfigyelhetők a regionalitást idéző jellemzők, amelyek helyi jellegű vizualizációkat generálnak. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ezek közé tartoznak a kis téglalap alakú ablakok, a Föld házához hasonló ferde tető, valamint a fára utaló textúrák bevonása. A Plúmula Műhelyház projekt hasonlóságokat mutat a kapott eredményekkel az épület tónusaiban és geometriájában, valamint a tetején található teraszos kialakításban.

Faanyag

A vizualizációkon a konzisztencia abban mutatkozik meg, hogy a fára utaló anyagok egyike sem azonos árnyalatú. Ez a színspektrum a világos tónusoktól, amelyek esetleg a rétegelt lemez megjelenését tükrözik, a sötétebb textúrákig, például a dióig terjed. 

Egyes képek két vagy több szintből álló szerkezeteket mutatnak be, egy adott kép pedig a nedves éghajlaton tapasztaltakhoz hasonló magasított szerkezetet mutat be, mint például a Boca de Agua Hotelben, valamint az Open Park Villához hasonló térfogatokban.

Beton

A konkrét eredmények a Gropius Ház hosszú ablakaira és nyitott homlokzatára emlékeztető üveghomlokzati rendszerek látható kombinációit tárják fel. 

A kapott képek közül ezeken a köteteken található a legtöbb vaklap a homlokzaton. Egyes esetekben ez a gesztus az épület identitásának lényeges része, amint az a Folm Arts esetében látható.

A kő az egyik legnehezebb ábrázolási anyagnak bizonyult, tekintettel a vizualizációk közötti észrevehetőbb különbségekre. Ennek a nehézségnek több oka is lehet, kezdve a mesterséges intelligencia azon kihívásától, hogy a természetből származó anyagokat ábrázolja – hasonlóan a kézábrázolás során felmerülő kihívásokhoz – a kövek sokféleségéig. 

A térfogatok formája a Viglostasi Residence-hez hasonló lakóprojektekre, valamint a már meglévő elemek integrálására utal, mint például a Hacienda El Barreno látogatópavilon.

Ha a mesterséges intelligenciát az emberi fejlődéssel hasonlítjuk össze, ennek a technológiának még a “gyerekkorában” járunk. Lenyűgöző lesz megfigyelni, hogyan fejlődik a jövőben, és hogyan alakul át a mesterséges intelligencia megértése az absztrakt és művészi fogalmak értelmezésére, különösen az építészethez kapcsolódóké.

Eddig ez a kísérlet azt sugallja, hogy az AI felismeri, hogy egyes épületek karaktere meghatározott anyagok használatához kapcsolódik, közvetlen kapcsolatot létesítve a tipológiákkal. Annak ellenére, hogy az „épület” szót használták, az AI olyan vizualizációkat mutat be, amelyek szerkezetek széles skáláját sugallják, beleértve a családi házakat, az ipari komplexumokat és a többszintes épületeket.

Bár tagadhatatlan, hogy a mesterséges intelligencia különbséget tud tenni az anyagok textúrái között, úgy tűnik, még mindig van mit megtenni ahhoz, hogy olyan összetett javaslatokat tudjon generálni, amelyek az épített környezet, az anyagok, azok jellemzőinek mélyreható ismeretéből fakadnak, és ami a legfontosabb, a lényegük. De talán néhány éven belül ennek a cikknek a címe kérdésből kijelentéssé válik.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb