„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

OSB-3 lap

Az OSB (irányított szálelrendezésű lap) név is utal különleges felépítésére. Mi is az irányított szálelrendezés? Az OSB lapot alkotó kis háncsdarabokat, az un. mikrofurnérokat 3 rétegben terítik egymásra. Minden egymást követő rétegben a mikrofurnérok száliránya merőleges a vele érintkező következő rétegben lévő háncsdarabok szálirányához képest. Az eljárás a rétegelt lemezek készítésének elvén alapul, ahol az egymás feletti lemezrétegek (furnérok) szintén egymásra merőlegesen kerülnek összeragasztásra, csak míg a rétegelt lemeznél a legjobb minőségű, drága faanyag felhasználására van szükség, addig az OSB készítéséhez megfelelő az olcsóbb vékonyabb erdőápolási munkák során kitermelt faanyag is. Ezáltal az OSB gyártása sokkal környezetkímélőbb és gazdaságosabb, mint a rétegelt lemezé, szilárdsági értékei pedig megközelítik azt. Tehát az OSB tulajdonságaiban nem a forgácslaphoz, hanem a rétegelt lemezhez áll közelebb.

Az OSB alapanyaga 15-35 cm átmérőjű erdeifenyő rönk. A rönköket már alapanyagban osztályozzák. Külön behordósorra kerülnek a vastagabb, hibátlan rönkök – ezekből a fedőrétegek készülnek, míg a vékonyabb, vagy esetleg kisebb hibákat tartalmazókból a belső rétegek lesznek. A rönköket tisztítják és kérgezik mielőtt az aprítóba kerülnek. A kéreg semmilyen formába nem kerül felhasználásra az OSB-ben. Az aprító egy nagy ceruzahegyezőhöz hasonlóan készíti a háncsdarabokat (mikrofurnér) a rönkökből, csak itt nem egyszerre egy „ceruza” forgácsolódik, hanem egy kb. 2 méter átmérőjű rönkkupacot nagy markoló-szorítóval fogatnak össze, és egy-egy ilyen köteget vezetnek be a körkörösen forgó forgácsolórészbe. Az így készülő mikrofurnérok kb. 150 mm hosszúak és 0,4 mm vastagok.

A mikrofurnérokat ismét osztályozzák, majd nagy, forgó szárítódobokon vezetik keresztül, és ragasztófilmmel vonják be őket. A ragasztóanyag csekély mértékű, a végtermék 5%-a körlüli mennyiségű. Az OSB szilárdságában jelentős szerepe van még az erdeifenyő természetes gyantatartalmának, de legfőképp a hatalmas présnyomásnak, mellyel a mikrofurnérokból lapot préselnek. Ragasztáshoz vízálló műgyanta ragasztót használnak, de egyes típusokhoz – OSB-2, OSB light – nem vízálló ragasztókat is alkalmaznak. A szárítás és ragasztófelhordás után a mikrofurnérokat egy végtelenített felületű folyamatosan haladó futószalagra terítik, a már leírt irányított rétegrendben. A teríték vastagsága határozza meg a végtermék vastagságát és sűrűségét. A terítéket a szalag egy préslap alá vezeti, ahol magas hő és nyomás mellett kialakul a végső anyagszerkezet. A présből kijövő „végtelen” lapot menet közben a gyártósorral együttmozgó fűrészekkel méretre vágják, majd a lapokat hűtik, rakásolják és a teljes lehűlésig pihentetik. A gyártósoron maximálisan 40 mm vastag, 11,5 m hosszú és 2,8 m széles lapok is legyárthatók, de a lapokat a szállításhoz, felhasználáshoz ideális kisebb méretekben hozzák forgalomba. Érdekes adat, hogy az erdeifenyő faanyag 500 kg/m3 tömegű, míg az OSB 640 kg/m3 tehát a hatalmas présnyomás a fát eredeti sűrűségénél is tömörebbre préseli.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A fenti gyártásfolyamattól a régebbi OSB üzemek jellemzően abban térnek el, hogy két behordósor helyett egyet alkalmaznak, és nem folyamatos, hanem un. etázsprésekkel préselik a lapokat. Így a régebbi gyárakból kikerülő OSB lapok felületi rétegébe kerülnek elszíneződött, gyengébb minőségű mikrofurnérok és a nem folyamatos présekben készülő OSB anyagszerkezete kevésbé lesz egyenletes, felülete pedig mattabb és durvább.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb