napi hírmorzsák

Óriási gyűrűszerű építményt terveztek a dubaji Burj Khalifa felhőkarcoló köré

A dubaji székhelyű ZNera Space építésziroda egy újfajta kortárs szimbólumot javasolt a város számára: egy zöld és természetes tereptárgyat, amely a Burj Khalifa körül “folyamatos metropoliszként” szolgál.

A “Downtown Circle” névre keresztelt projekt lényege, hogy a világ legmagasabb szabadon álló építménye köré egy 550 méter hosszúságú, óriási gyűrűszerű szerkezetet telepítenek. A szerkezet “azt vizsgálja, hogy az ország fejlődésének e kritikus időszakában az építészek és a várostervezők hogyan tudnak eltávolodni az elszigetelt felhőkarcolók korábbi városi modelljeitől egy emberibb tipológia felé, amely a természetet kívánja utánozni és változatos köztereket hoz létre”.

A projekt válasz a globális népesség folyamatos növekedésére, és arra, hogy a városi központok szerkezete hogyan változik, különösen Dubaiban, ahol a gyors urbanizációs lendület gyors városi növekedést eredményezett, amelyet felhőkarcolók és burjánzás jellemez. Az 550 méter magas megaépítmény alternatívát kínál a legtöbb nagyvárosi területen található szinguláris és összefüggéstelen magasházakkal szemben.

A tervek alapján a szerkezet kerülete 3 kilométeres. Mivel körbeöleli a Burj Khalifa épületét, panorámát és tiszta levegőt von el a fejlesztés központi gerincét alkotó skyparktól. A szerkezet nagy léptékét kisebb egységekre bontják, hogy különböző tereket hozzanak létre a nyilvános, kereskedelmi és kulturális programok kiszolgálására. A projekt különböző irodai és lakástípusokat kínál majd, a nagyméretű irodáktól és lakó/munkahelyi egységektől kezdve a loftokig, sorházakig és sorházakig.

A belvárosi projekt célja egy fenntartható és önellátó vertikális urbanizmus létrehozása, egy olyan hiperhatékony városi központ létrehozása, amely visszaad a környezetnek. Az épület alapterülete két fő gyűrűből áll, amelyeket egy összefüggő zöldövezet – a “skypark” – tart össze, amelyet természetes fénnyel világítanak meg, és amelybe irodákat és kutatóközpontokat ágyaznak be. A “skypark” függőlegesen köti össze az emeleteket egymással, egy összefüggő háromdimenziós városi zöld ökoszisztémát hozva létre.

A koncepció potenciális válasz az új, vegyes városi tipológiák globális keresésére, amelyek a nagy sűrűséget és a pazar zöldfelületeket, a dinamikus városi funkciókat és a magas színvonalú felhasználói élményt ötvözik, követve mind az éghajlatvédelem, mind a környezeti kiválóság iránti igényt. Az összefüggő skyparkon belül különböző klímákat teremtenek újjá, ahol a látogatók kanyonokat, homokos dűnéket és különböző flórák növényeit ismerhetik meg. Mocsarak, vízesések, trópusi növényzet, digitális barlangok, vízesések, gyümölcsfák, különböző színű és fajtájú virágok gazdagítják a zöld ökoszisztémát.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A természeti környezetnek való visszaadása érdekében a terv az esővízgyűjtésre és a napenergia hasznosítására javasolt területeket is tartalmaz. A tervezés emellett szén-dioxidot tárol és szennyező anyagokat szűr ki a levegőből, emellett menedéket biztosít a vadon élő növényeknek és az élelmiszertermelésnek. Az épületen belüli Skypark a lakók számára kapcsolatot biztosít a természettel, és lehetőséget teremt a szabadtéri kikapcsolódásra és az egészségesebb életmódra. Figyelembe véve a part menti fejlesztéseket és azt, hogy mennyire sérülékenyek a tengerszint emelkedésével szemben, a tipológia a lehetőségeket vizsgálja, és egy egyedi városi modellt javasol válaszul erre a fenyegetésre.

Ami a közlekedést illeti, felfüggesztett perifériás “gubók” flottája szállítja az utasokat egyik csomópontból a másikba a belvárosi körön belül. Ezek a felfüggesztett hajók az alsó szint sínhálózatán keresztül haladnak a célállomásuk felé. A 20 utas befogadására alkalmas fülkéket a külső peremgyűrűnél rakodják fel, és a fő felvonómagokhoz csatlakozó, nyomás alatt álló hajókon keresztül csatlakoznak. Ezek a hiperkabinok 100 kilométer/órás sebességgel képesek haladni, és 500 méteres magasságban 360 fokos kilátást rögzítenek az egész városra.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb