Zöld hírek

Nyugat-Afrika hagyományos sárépítészete egy alacsony költségű fenntartható lehetőség – VIDEÓ

Nyugat-Afrikában egyre inkább terjed a beton használata, amely lassan felváltja a hagyományos vályogépületeket olyan országokban, mint Burkina Faso, Guinea, Ghána és Mali. Egyesek ezt a fejlődés jelének tekintik, és a modern anyagok használatát az életminőség javulásával azonosítják. A sár azonban sokkal környezetbarátabb, mint a beton, megfelelő karbantartás mellett ugyanolyan hosszú élettartamú, és olyan kulturális jelentőséggel bír, amelyet az unalmas, szürke, kortárs építmények soha nem fognak tudni elérni.

A betongyártók ezekben az országokban reklámokat futtatnak, amelyekben termékük kiválóságát hirdetik, az egyikben a “beton erős anyag erős embereknek” szlogent említik. Ezt a népszerűsödést a vályogfalak heves esőzések során bekövetkező összeomlásai befolyásolták. De még akkor is, ha a falusiak a beton preferenciáját fejezik ki a sárral szemben, néhány építész, törzsi vezető és kormánytisztviselő a hagyományos anyagok használatának megőrzésén dolgozik, különösen a klímaváltozással szemben.

Nagy hőtömegének köszönhetően a sár még a legforróbb sivatagi hőmérsékleten is képes hűvösen tartani a belső tereket. A betontömbök ezzel szemben közvetlenül a belső térbe engedik a hőt, ahol az még akkor is csapdába esik, ha a külső hőmérséklet éjszaka lehűl. A vályogszerkezetek építéséhez használt anyagok is bőségesen rendelkezésre állnak, helyben elérhetőek, többnyire biológiailag lebomlóak és gyakorlatilag ingyenesek. A motorolajból, agyagból és tehéntrágyából álló vízszigetelő keverék éves alkalmazása megakadályozza, hogy az eső behatoljon a falakba, amelyek akár 90 centiméter vastagok is lehetnek. Ráadásul az iszapba mintákat és rajzokat lehet vésni, mielőtt az megszilárdulna, hogy dekoratív hatást keltsen.

The Great Mosque of Dejenne – A djennei nagymecset

Nyugat-Afrika leglenyűgözőbb népi építészeti alkotásai közül néhány sárból készült. Ide tartozik a Maliban található djennei nagymecset is, amely az UNESCO Világörökség része és a világ legnagyobb vályogtégla épülete, amelyet a szudáno-száhel építészeti stílusban terveztek. Az első mecset a helyszínen a 13. század körül épült, a jelenlegi mecset pedig 1907-ből származik, és a djenne-i kőművesek hagyományos céhe építette. A falakat rózsás pálmaágak díszítik, a tetővonalból pedig kerámia félcsövek nyúlnak ki, hogy az esővizet elvezessék az építménytől.

Gate to Emir’s Palace – Az emír palotájának kapuja
Dogon Mud Houses vályogházak

További jelentős vályogépületek közé tartozik a Burkina Faso-i Bobo-Dioulasso nagymecsetje, a Koutammouko nevű vályogtoronyházak sorozata Észak-Togóban, az emír palotájának kapuja a nigériai Kanóban, a Bandiagara-szakadékba épített dogon vályogházak Maliban, a ghánai Larabanga-mecset, valamint a hagyományosan díszített hausza építmények Nigerben, Nigériában, Burkina Fasóban és Beninben, valamint más nyugat-afrikai országokban.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Larabanga-mecset

Clara Sawadogo építész egyike azoknak, akik azon dolgoznak, hogy a vályogot újra népszerűvé tegyék, és projektjeivel bemutatja, hogyan lehet a hagyományos anyagokat kortárs mintákban alkalmazni azok számára, akik modernebb megjelenésre vágynak. És olyan városokban, mint Koudougou és Ouagadougou, Burkina Fasó, vadonatúj vályogépületek mutatják meg, hogy mi mindent lehetséges kihozni a hagyományos anyagból. A Francis Kéré által tervezett Burkina Institute of Technology (2020) például öntött agyagból készült, és a további passzív hűtés érdekében eukaliptuszból készült másodlagos homlokzattal rendelkezik.

The Burkina Institute of Technology – Francis Kéré (2020)

Ezek a szerkezetek nagyszerű példák arra, hogy a fenntartható helyi anyagokból készült népi építészetnek még a globális lakásválság közepette is elsőbbséget lehet és kell adni a homogenizált, a környezetükhöz való esztétikai és kulturális kapcsolatokat nélkülöző fejlesztésekkel szemben. Szépek, olcsón megépíthetők, a helyi hagyományokban gyökereznek, és jól felkészültek arra, hogy magas költségű, energia- és erőforrás-igényes modern technológiák nélkül is ellenálljanak az éghajlatváltozásnak. Az ilyen építészetnek szinte mindenhol a bolygón létezik egy egyedi változata, vagy a hagyományos tudás és készségek új, de hasonló ötletekbe való átültetésének lehetősége.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb