„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Lakberendezés és stílus

Normann Copenhagen bemutatja a kenderből és angolnafűből készült székeit

A Foersom & Hiort-Lorenzen tervezőpáros a Norman Copenhagen bútormárkával közösen dolgozott egy növényi alapú székkollekción, amelyet ma mutattak be a Stockholm Design Week keretében. A Mat kollekció két széket tartalmaz; az egyik kenderből – egyfajta kannabisz növényből – készült, a másik pedig ezt az anyagot kombinálja az angolnafűvel, egy tengeri moszathoz hasonló tengeri növénnyel.

Ezeket a bioanyagokat használták fröccsöntött műanyag helyett a kagylós szék létrehozásához, amely porszórt acéllábakon áll. A Norman Copenhagen bemutatótermében a Stockholmi Design Hét alatt bemutatott Mat székek a márka első kitörését jelentik a bioalapú műanyagok világába.

Jan Andersen, a társalapító és vezérigazgató szerint ez része “az új, innovatív gyártási módszerek felfedezése iránti elkötelezettségnek”.

A Foersom & Hiort-Lorenzen több mint 20 éve fejleszti a projektet.

Peter Hiort-Lorenzen, a koppenhágai székhelyű Foersom & Hiort-Lorenzen társalapítója az 1990-es évek végén kezdett el érdeklődni a növényi rostok műanyagot helyettesítő felhasználása iránt a bútorokban. A stúdió 2005-ben mutatta be első székprototípusait, de csak 2008-ban kezdte el kipróbálni a kender felhasználását.

“Ez egy egyedülálló termék”

A Mat székeket a Dán Technológiai Intézet kenderszakértőivel együttműködve fejlesztették ki. A héjakat nem levelekből, hanem kendertörzsekből állították elő, amelyeknek már vannak más alkalmazásai is az élelmiszer- és textilgyártásban. Ezeket a szárakat olyan gazdaságokból szerezték be, amelyek általában hulladékként kezelik a növény ezen részét.

Az angolnafű székhez a kenderrostokat szárított angolnafűvel kombinálták, amelyet a dán partoknál összeszedtek, miután a partra sodorta a víz. A gyártás során az őrölt kender- és angolfűrostokból lapos anyagot készítenek. Ezeket ezután egy speciálisan kifejlesztett tömörítőgép segítségével formázzák, majd vágják.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A lemezanyag előállításához a szálakat “bico-kötőanyaggal” keverték össze. Ezt választották a bioalapú kötőanyag helyett, hogy a székeket életciklusuk végén könnyebb legyen újrahasznosítani. A különböző szálkeverékek különböző színeket kínálnak. A kenderből készült szék meleg, világos, tölgyfához hasonló árnyalatú, míg az angolfű szék tompa barna árnyalatú. Az anyagot kézzel csiszolják a sima felület érdekében, és VOC-mentes lenolajjal kezelik.

Mind a tervezés, mind a gyártási folyamat támogatja a hulladékmentes megközelítést. A gyártás során keletkező vágási hulladékok újra felhasználhatók új lemezanyag készítéséhez, akárcsak a javíthatatlan régi székek. A Mat kollekció nem az egyetlen példa a bioalapú székekre a piacon. A szintén dán Mater márka kávézaccból készít héjfoteleket, míg a Prowl Studio tervezőiroda nemrég mutatott be egy fröccsöntött széket, amely a kendert és a kukoricából származó PLA-t kombinálja.

A Normann Copenhagen reméli, hogy a jövőben több bioanyagból készült termékkel is foglalkozhat, bár a márka tudatában van az ehhez szükséges beruházásnak. A Mat étkezőszékként vagy bárszékként kapható, kárpitozással vagy anélkül.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb