napi hírmorzsák

Művészek világszerte alkotásaikkal támogatják Ukrajnát

A művészetnek megvan az ereje, hogy inspiráljon, befolyásoljon, és néha még fel is lángoljon. A kontextustól függetlenül, egyedülálló módon képes zsigeri szinten kapcsolódni az emberek érzékeihez. Az Ukrajnában a közelmúltban kibontakozó események fényében nem meglepő, hogy a művészek globálisan olyan alkotásokon keresztül fejezik ki érzéseiket, amelyek hatásos üzenetet közvetítenek, egyszerre reagálva az orosz invázió borzalmaira és mutatva megingathatatlan támogatásukat az ukrán nép iránt.

Daniella Herodesova alkotása egy nőt ábrázol, aki az ukrán zászló színeiben sír.

Ezek a színes, hatásos és merész alkotások olyan portálként működnek, amelyek összekötik és megerősítik a nézőt – egy kis lépés a reménytelenség és a felháborodás érzésének eloszlatása felé, amelyet az emberek éreznek, amikor olyan atrocitásokkal szembesülnek, amelyek messze vannak tőlünk és végső soron nem a mi kezünkben vannak.

Kasia Rubin művész akvarellfestménye egy ukrán zászlót tartó nőt ábrázol napfelkeltekor.

Kasia Rubin, egy Franciaországban élő lengyel művész kifejezte érzéseit egy expresszív akvarellel, amely egy ukrán zászlót tartó nőt ábrázol, a földön más zászlók elmosódott körvonalaival együtt, a lángoló napfelkeltével szemben. Rubin nemrégiben a My Modern Metnek magyarázta műveit, mondván: “ez a művészet az én reakcióm volt a katonai támadásra… gyors és dühös művészet… a szívem mélyéről, remélve, hogy más országok is reagálni fognak”. Végső soron saját üzenetét, “a békét és az Ukrajna iránti szeretetet” szeretné megosztani: ezt az érzést sokan osztják szerte a világon.

Shamsia Hassani utcai művész alkotása egy ukrán nőt ábrázol, aki a romok közül emelkedik ki.

Shamsia Hassani graffiti/utcai művész egy erőteljes alkotással fejezte ki támogatását, amely egy romok közül kiemelkedő nőt ábrázol. Ahogy az alatta lévő épület darabjai leomlanak, maguk az épületek, amelyeket a béke és a szeretet jelei fémjeleznek, porrá omlanak, az arctalan nő pedig sírva fakad. Hassani a művészetével egy üzenetet is megosztott, amelyben kifejezi empátiáját, a veszteség érzését és az ukrán nép sorsával való kapcsolatát: “Ukrajna, érzem a fájdalmadat, engem is súlyosan érintett a háború… Érzem a gyermekeid fájdalmát. Sajnálom, amit a néped elvesztett és el fog veszíteni”.

Oliver Jeffers műalkotása Ukrajnára hulló bombákat ábrázol, mindegyiken a kérdéssel fémjelezve.

Oliver Jeffers a kérdéssel feliratozott bombák sorozatát ábrázoló, hatásos művével mutatta ki támogatását Ukrajna iránt: “Miért vagyunk már megint itt?” A színek szürkék és komorak, kivéve a robbanófejek ragyogó vörösét, ami megragadja a tekintetet, és arra kényszeríti a nézőt, hogy elgondolkodjon ugyanazon az értelmetlen háborús kérdésen, ami az ilyen konfliktusoknál elkerülhetetlenül felmerül: miért?


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Dinara Mirtalipova műve: egy régi idők hadvezére, aki az ég felé emeli a karját a háború ellen tiltakozó szavak mellett: NO WAR.
Lucy Claire műalkotása embereket ábrázol, akik kék és sárga színű szíveket tartanak a kezükben, mint az ukrán zászló, a következő szavakkal: Veletek vagyunk.

A fentiek csak néhány példái azoknak az alkotásoknak, amelyek az invázióra adott válaszként jelennek meg. Kétségtelen, hogy a művészek az elkövetkező napokban is folytatni fogják a támogatás, az ellenvélemény és a felháborodás kiáradását. Akár cselekvésre szólítanak fel, akár a fél világgal arrébb zajló eseményekre reagálnak, ezek a művek mindenhol lehetőséget nyújtanak az embereknek arra, hogy valami náluk nagyobb dologhoz kapcsolódjanak, és erőteljes emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy a művészet képes közös érzelmi élményeket létrehozni, és még a legsötétebb napokon is fényt deríteni.

Forrás: www.dornob.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb