napi hírmorzsák

Munkahelyi kultúra, tervezési trendek és a Z generáció hatása

Az elmúlt években jelentős felhajtás volt az ezredfordulós generáció szokásai és azok hatásai körül. A címlapokon gyakran olvasható: “Az ezredfordulósok felelősek a gabonapehely hanyatlásáért”, “Az ezredfordulósok miatt nem használunk többé szalvétát”, és “Az ezredfordulósok megölik a lakáspiacot?”. Miután szinte minden haláláért őket terheli a felelősség, az ezredfordulós munkaerő mostanra eltávolodott a reflektorfényből, hogy helyet adjon a következő generációnak, a “Z generációnak”, amely sokak szerint jelentős társadalmi változásokat fog hozni – különösen az építészeti és tervezői szakmában.

A Z generációba az 1997 és 2012 között születettek esnek, tehát a jelenlegi általános iskolásokat és a főiskolásokat foglalja magába – a legidősebbek közülük most lépnek be a munka világába. Általánosságban elmondható, hogy ez a generáció hajlamosabb az egyéni önkifejezésre és kevésbé az együttműködésre, mint az ezredfordulós elődeik, de lényegesen hangosabbak és aktívabbak az igazságos, sokszínű és méltányos szakmai környezet megteremtése érdekében. A Z generáció emellett kifejezetten új készségeket hoz a munkahelyekre, mivel olyan világban nőttek fel, ahol az internet-hozzáférés és az okostelefonok az élet normális és alapvető részét képezik. Technológiai tájékozottságuk azt jelenti, hogy a digitális világban folyamatosan kapcsolatban állnak egymással, de kevésbé hajlamosak arra, hogy a személyes interakciókat ugyanolyan fontosnak tartsák, mint a korábbi generációk. A Z-generáció tagjai realisták és megalapozottan keresik a tényeket, gazdaságilag és társadalmilag hiper-tudatosak, vállalkozó szelleműek, és pénzügyi stabilitásra törekszenek, mivel az ezredfordulósokhoz hasonlóan az a világ, amelyben felnőnek, jelentős gazdasági bizonytalanságokat tartalmaz.

Mit jelent tehát mindez, amikor a Z generációsok kezdenek utat törni maguknak az építészet világában? Talán a legfontosabb, hogy a cégeknek alkalmazkodniuk kell az ő igényeikhez annak érdekében, hogy megtartsák a tehetségeket, és megértsék, mi lesz a legkritikusabb az ügyfeleik szemében. Míg az ezredfordulósok a rugalmas és távmunkaidők újjáélesztését szorgalmazták, a Z generáció inkább a bérek átláthatóságát, a munkahelyek társadalmi felelősségvállalását, valamint az egyéni és vállalkozói szellemük ösztönzését fogja szorgalmazni.

Az egyik legfontosabb szempont, amely átalakítja az építészeti munkaerő jövőjét, a Z generáció veleszületett képessége az új technológiákhoz való alkalmazkodásra. A cégek által megszokott szabványos szoftverfrissítéseken túl a ‘Gen Z’ képes teljesen új eszközöket kezelni és alkalmazkodni hozzájuk, amelyek általánossá teszik a szabványosítást, a folyamatokat végtelenül hatékonyabbá, és a cégeket az élvonalban tartják. Ezzel szemben azonban a Z generáció kevesebb interperszonális készséget hoz a munkahelyekre. Egy 2016-os felmérés szerint a tizenévesek több mint 90%-a aggódik a személyközi készségek hiánya miatt, ami egy építészirodánál kritikus fontosságú a kollégákkal való együttműködés és az ügyfelekkel való ötletmegosztás során.

A Z generációsok foglalkoztatásán túl egy napon olyan tereket fogunk tervezni, amelyeket elsősorban ez a generáció fog lakni és használni. Mivel ők iPhone-nal a kezükben nőttek fel, az általunk tervezett tereknek is tele kell lenniük technológiával, és könnyen elérhető digitális hozzáférést kell biztosítaniuk a világhoz. A továbbfejlesztett videokonferencia-lehetőségek a munkahelyen, az ingyenes wifivel rendelkező kávézók, valamint az esztétikus világítás és hangzás mind-mind kritikus fontosságúak lesznek a Z generáció által élvezhető jövőbeli terek számára. Emellett a Gen Z olyan tereket is nagyra értékel, amelyeket hitelesnek, dinamikusnak, biztonságosnak éreznek, és amelyek egy értelmes üzenetben vagy márkajelzésben gyökereznek. Mivel etnikailag nagyon sokszínű generációról van szó, a tervezőknek figyelembe kell venniük, hogy az emberek hogyan élik meg a közösségeket, és ez hogyan kapcsolódik vissza a különböző kultúrákhoz és hagyományokhoz. A felhasználókkal való együttműködés révén a terek befogadóbbá válhatnak, és az őket használó emberek határozhatják meg őket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Z generáció hamarosan a munkaerő és az ügyfeleink többségét fogja alkotni a következő tizenöt évben. A munkáltatókkal szembeni elvárásaik, az általuk hozott készségek és a tervezéssel kapcsolatos alapvető értékek jelentősen meg fogják változtatni az épített környezet jövőjét.

Forrás: www.archdaily.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb