„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
szponzorált tartalom

Múlt, jelen és jövő találkozásánál – állás Miskolc iparában

Az elmúlt évtizedekben az északkeleti országrész nem feltétlenül a gazdasági sikerekről és a jelentős számú munkalehetőségről híresült el, inkább ellenkezőleg. Az utóbbi időszak azonban jól érzékelhető változást hozott, így ma már sokkal inkább az előbbiről érdemes beszélni.

Folyamatos lemaradásban

Bár hazánk meglehetősen kis alapterületű, az egyes régiók között így is sokáig jelentős különbségeket tapasztalhattunk. Ez esetben persze nem a domborzati, társadalmi és egyéb hasonló tényezőkre gondolunk, hanem elsősorban gazdasági tekintetben vizsgáljuk a kérdést. Az eleve elmondható, hogy Magyarország valamelyest “fejnehéz”, mely Budapest minden felett álló, kiemelt szerepében nyilvánul meg. Fővárosunk ugyanis mind méretében és a lakosság számában, mind gazdasági erejében kiemelkedik.

A vidéki régiókat ennek megfelelően alapból is szinte teljesen leválasztva szokás kezelni, de itt sincs egyenletes összkép az egyes területek között. Gazdasági szempontból a főváros mellett mindig is a Dunántúl számított erős országrésznek, köszönhetően egyrészt a kedvező határközeli városok gazdaságának és az itt működő nemzetközi nagyvállalatok által behozott tőkének. A stabil körülmények pedig értelemszerűen a munkalehetőségek és életkörülmények minőségére is hatással vannak.

A skála másik felén jellemzően az északkeleti országrész foglalt helyet, ahol inkább a munkahelyek hiányától és a labilis gazdasági környezettől volt hangos a közbeszéd. A mérleg nyelve továbbra sincs ugyan egyensúlyban, de az elmúlt évek fejlesztései már ezeket a régiókat sem kerülték el. Az olyan városok, mint például Miskolc mára már az ipari és gazdasági felzárkózás és tudatos építkezés mintapéldái, mely a munkaerőpiacon is meglátszik. Így mára sok állás Miskolc Profession kínálatában is fellelhető.

Iparosított sikerek

Bár Miskolc és környéke a korábbi évtizedekben jelentős ipari tevékenységnek adott otthont, a leépítések és a különféle üzemek bezárásai ezt a vidéket sem kímélték. Bár Kazincbarcikán megmaradt a helyi üzem, de például Ózdon vagy akár Diósgyőrben is teljesen eltűnt a korábbi kohászati, acélgyári tevékenység. A környék és egyben a vármegye székhelyeként természetesen Miskolc is megszenvedte a hanyatlás éveit és időbe telt, míg képes volt talpra állni.

Napjainkra azonban már sok állás Miskolc újkori ipari szereplőihez köthető, mely önmagában is jó jelzi, hogy a város és a térség képes volt új alapokra helyezni a szektor tevékenységét és új utakat találni a megerősödésre. A gazdasági felzárkózáshoz és az ipar megerősödéséhez természetesen nagy szerepük van az ide települt vállalatoknak, akik tevékenységük során nem csupán a vidék gazdaságát erősítik, de számos munkahelyet is teremtenek.

Mivel az ipari szereplők jellemzően jelentős számú munkaerő alkalmazására képesek, nem csoda, hogy rengeteg állás Miskolc ipari szektorában érhető el. Hasonló cipőben jár a szomszédos megyeszékhely Nyíregyháza is, ahol szintén két nagyobb nemzetközi cég betelepülése lendítette fel az ipari szektort. Ennek megfelelően a legtöbb állás Nyíregyháza Profession kínálatában is ehhez a területhez kötődik. Emellett pedig mind a nyírségi megyeszékhely, mind Miskolc vezetői tudatosan gondolnak a jövőre is.

Lépések a jövő felé

Az északkeleti régiókban jól láthatóan tanultak a kedvezőtlenebb időszakok tapasztalataiból, ezeket felhasználva pedig igyekeznek stabilizálni a jövőt is. Bár tény, hogy számos állás Miskolc ipari szereplőinek kötelékében érhető el, a cégek számára is létfontosságú, hogy képzett szakemberekből is megfelelő utánpótlással számolhassanak. Miskolcon már régóta országos hírű műszaki képzés folyik, mely természetesen e tekintetben sem elhanyagolható tény.

A felelős személyek felismerték az említett tendenciákat és aktívan azon munkálkodnak, hogy az oktatás és a helyi vállalatok már idejekorán összefonódjanak. Ezt szolgálják az itt elérhető duális képzések, melyek során a tanulók már az egyetemi éveik alatt is tapasztalatot szerezhetnek a munka világában, jellemzően valamelyik helyi ipari szereplő alkalmazásában. Ez a konstrukció pedig akár a későbbi álláskeresést is könnyítheti, továbbá segíthet helyben tartani a szakképzett munkaerőt is.

Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések már jó előre stabilizálhatják a vidék gazdaságát, ezzel is biztosítva, hogy jó néhány állás Miskolc ipari szektorában ugyanúgy elérhető legyen, mint ma is. Sőt, a tudatos építkezés akár további bővüléshez, újabb cégek megjelenéséhez vezethet, mely még tovább színesítheti Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye székhelyének munkáltatói palettáját. A felzárkózás egyértelműen elkezdődött, a stabilizálódás pedig folyamatban van.

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb