napi hírmorzsák

Mint House: modern frissítést kapott az iráni családi ház

A Mint House projekt egy tipikus – építészettörténeti érték nélküli – ház felújítását foglalt magában egyy átlagos kashani család számára, nagyon korlátozott költségvetéssel. Az ügyfél fő kérése a felújítással kapcsolatban az volt, hogy a fürdőszobát az udvarról a belső térbe helyezzék át, lehetőség szerint egy hálószobával bővítsék, és a régi épület idővel “elfáradt” elemeit teljesen eltávolítsák.

A White on White Studio építészeti cég a bontás során rábukkant egy évek óta kihasználatlanul álló, elpazarolt földalatti térre. De sajnos a megrendelő ragaszkodott ahhoz, hogy ezt a teret feltöltsék, a régi emeleti elemek teljes eltávolításával azonban a cég megegyezett a tulajdonossal, hogy helyette az alagsort megtartsák. A földszint rekonstrukciója során a régi térszervezés eredménytelensége miatt megpróbáltuk az új teret az ügyfél kívánságai szerint szervezni, minimalizálva a belső falak kivételét és néhány új fal hozzáadásával.

Mivel a projekt régi szerkezete csak teherhordó fal volt, a középső falak eltávolítása érdekében a projektben a 4. tengelyen lévő két oszlopot (4b, 4a) új oszlopokra cserélték, és három új oszlopot (3c, 3a, 2a) adtak hozzá ezen az emeleten. A nyilvános terek (nappali és konyha) és a magánterek (hálószobák és fürdőszobák) elkülönítése érdekében a tervet két részre, keletre és nyugatra határozták meg. Ennek eredményeként a nyugati részen lévő hálószobát lebontották és keletre helyezték át. A konyha és a nappali a nyugati részen egy irányban helyezkedik el. Ezután a fürdőszobát és a WC helyiségeket, amelyek az udvaron helyezkedtek el, az épületbe költöztették a középső tetőablak eltávolításával, amely teljesen kihasználatlan volt.

A korlátozott projektterület megnehezítette egy harmadik hálószoba hozzáadását. A lehetőséget a lépcső jelentette, amely az épületen keresztül biztosított hozzáférést a tetőre. A tulajdonos ragaszkodása ahhoz, hogy a tetőhöz való hozzáférés a belső térből is megmaradjon, adta az ötletet, hogy a lépcsőházon keresztül egy harmadik szobát alakítsanak ki, így a régi lépcsőház lépcsőfokainak megtartásával és a lépcső elbontásával egy hálószobát határoztak meg 3 szinten. A projekt a nevét egy mentazöldre festett szobáról kapta, mely pihenőhelyként, munkaterületként és extra alvóhelyként szolgál.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A projekt pincéje hatalmas potenciállal rendelkezett, amelyet korábban elhanyagoltak, még a hozzáférés is évekig el volt zárva. Ennek a résznek a rekonstrukciója során az építészek megőrizték az épület alapvető jellemzőit (boltíves tető és kő alapozású falak), és egy kis földalatti kertet hoztak létre vele szemben, ami fényt biztosít a pincének, amely a lakótérrel együtt használható. A figyelmen kívül hagyott alagsort egy 40 négyzetméteres lakosztállyá elevenítették fel, amely nyilvános és privát terekkel rendelkezik, és amely megfelel a család fiatal fiának kortárs életstílusának. Végül a kiugró homlokzatot, amely tükrözi a projekt belső terét, két független szerkezetben alakították ki, amelyeket egyszerű textúrájú cementburkolattal borítottak.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb