„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Minimalizmus, mint belsőépítészeti stílus

Tiszta vonalak, reduktív, szennyezetlen, monokromatikus, egyszerű, “a kevesebb több” – ezek a kifejezések és fogalmak, amelyek azonnal felmerülnek bennünk, amikor a minimalizmusra gondolunk. Lehetetlen tagadni a derűt és az egyszerű szépséget, egy minimalista belső térben, ám ennek a megjelenésnek a megvalósítása egy kissé bonyolultabb, mint csupán néhány bútor kiválasztása egy fehér háttérhez. Az alábbi útmutatót három belsőépítész és két építész interjújából készült, akik jártasak az egyszerűen lenyűgöző minimalista belső kialakításban; megtudhatod, hogy mit jelent számukra a minimalizmus fogalma és mik a kritikus pontjai, egy tökéletes minimalista elrendezés kialakításának.

Mi az a minimalizmus?
„A minimalizmus számomra a tér egyszerűségének, tisztaságának megőrzéséről és a tér vonzó építészeti jellemzőinek hangsúlyozásáról szól. A paletta többnyire monokróm. ”– mondja Sharon Blaustein, a B Interior LLC fő tervezője. “Úgy gondolom, hogy a minimalizmus és a funkcionalitás kéz a kézben jár. A minimalista kialakítású térben jellemző a nyitott alaprajz, sok fény és az egyszerű, jól felépített és kényelmes bútorzat. Mindez egy nyugtató és hívogató teret alkot, amely időtlen és esztétikus.”

Forma, fókusz és funkcionalitás
“A minimalizmus lehetővé teszi, hogy a teren kívül más is legyen a középpontban. Például a térben lévő emberek vagy az ablakon való kilátás fontosabb lehet, mint a szoba dekorációja” – mondja Robert Brown, belsőépítész. “Mindennek funkcionálisnak kell lennie, és hozzáadott értéket kell szolgáltatnia a térnek. A funkcionalitás elengedhetetlen, azonban a minimalista dekorációban a forma nagyon fontos. Például egy étkezőben asztalra és székekre van szükségük. Ezeknek a daraboknak szinte beszélniük kell egymással.”

Egy Brown és csapata által tervezett minimalista társasházban lévő nappaliról azt nyilatkozta: “Az összes bútordarab célszerű – székek, melyeken kényelmesen lehet ülni, asztalok az italoknak, rejtett csúcskategóriás ablak- kezelők a maximális kilátáshoz, kandalló a melegedéshez. Még a művészet is egyszerű a kompozícióban. Az ügyfelek rendkívül aktív életet élnek, és otthonuknak nyugodtságot kell sugároznia.”

Minimalista építészet
Noha a minimalista építészet célja a tartalom tömörítése valamint a forma és struktúra korszerűsítése, önmagában mégis bonyolult nyelvvel rendelkezik. “A minimalista építészet reduktív tervezési elemek használatát foglalja magában, díszítés vagy dekoráció nélkül vagy annak minimalizálásával” – mondja Lilian H. Weinreich, építész. “A minimalizmus hívei úgy vélik, hogy a formatervezés tartalmának és formájának a puszta lényegekre való tömörítése feltárja az építészet valódi lényegét.”
Az esztétikai visszafogottság szemléltetésével – a formális egyszerűség és az építészeti minimalizmus kulcsfogalma – a Weinreich által felújított Central Park-i ház, az “ergonómia, a funkcionalitás és a fenntarthatóság elveire épült”.

Ugyanolyan gondolkodásmóddal, mint Weinrich, „alapvető” gondolata elengedhetetlen a minimalizmushoz, amint azt Jennifer Tulley kifejti: „A minimalizmus a tervezés olyan megközelítése, ahol a szerkezet elemeit lényeges alkotóelemeikre egyszerűsítik. A formatervezés a formák szépségén és azok létrehozásához felhasznált anyagok szépségén nyugszik “– mondja. “A tervnek világosnak és egyszerűnek, de “nem unalmasnak” kell lennie. A fény, a formák és az egyedi anyagok használata elengedhetetlen. Az építkezés kézművessége hihetetlenül fontos, mivel hibának nincsen helye ebben a stílusban.”

A minimalista hely előnyei a háztulajdonosok számára
A szennyezetlen, tiszta tér elképzelése valóban mozgatórugója a minimalista mozgalomnak. “Ha nem gondolkodunk rajta, akkor nem kell annyi dolog; élhetünk, sokkal kevesebbel is” – mondja Annette Frommer. “Hány kanapéra van szükségünk? Hány székre? Kell képeket lelógatni minden falról? Talán elég csak az egyik falról? Vagy egyáltalán nem? Hány apróságra van szükségünk a dohányzóasztalon vagy polcokon? A valóságban olyan funkcionalitásra és praktikumra van szükségünk, amely nem kever felesleges díszítéseket. A formák legyenek elég bonyolultak, a színek és a textúrák pedig harmonikusan keveredjenek. “

Tulley megemlíti azokat az első kézből származó előnyöket is, amelyeket a minimalista formatervezési esztétika alkalmazása alatt tapasztalt a projektjeiben. “Úgy gondolom, hogy az ügyfelek inspirálják a tereket azzal, hogy összpontosítsanak az alapvető fontosságú elemekre és a személyes értékű tárgyakra” – mondja. “Nyugtató hatású, ha jól megtervezett és szennyezetlen térben élünk.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Minimalizmus, amelyet különböző tervezési mozgalmak adaptáltak
A minimalizmus definíciója mára kibővült azzal, hogy alkalmazzák azt a különféle belsőépítészeti mozgalmak során. “Bár a minimalizmust általában egy modern és kortárs megjelenéssel társítják, úgy gondolom, hogy a minimalizmus jelen lehet a klasszikus és hagyományos kialakítású terekben is” – mondja Frommer. “A kulcsa ennek, hogy a tér tiszta és rendezett legyen, és ne legyen túlzsúfolt a sok berendezéstől, kiegészítőtől és színtől, amelyek nem egészítik ki egymást. Egy hely, mely tökéletesen funkcionális és harmonikus, nyugalmat kínál a szemnek és nyugalmat a léleknek.”

“A modern mozgalom új módszert vezetett be a nyitott alaprajzok és a felesleges díszektől mentes, tiszta formatervezési mintákkal való életvitelhez” – mondja Weinreich. “Építészként az a lehetőség, hogy megtanuljuk, hogyan kell kezelni a bonyolultságot, és felismerjük, hogy a tervezés művészete, összetett munkám tiszta érzékenysége nem egy előre meghatározott építészeti stílusból fakad, hanem inkább a tiszta, intelligens és funkcionális tér tervezésének szándékáról.”

A minimalista formatervezés kihívásai
“A legnagyobb kihívás az, ha egy hely melegnek és barátságosnak is tűnjön” – mondja Blaustein. “Ha monokróm színpalettát használunk, a légkört a különböző árnyalatok és textúrák kombinálása hozza létre, egy dinamikus atmoszféra megteremtésén keresztül.”

Brown ennek kapcsán elmondta, hogy szerinte a legnagyobb kihívása az, hogy tudd, mikor hagyd abba a tér tervezését vagy hozzáadását. “Ha a tér jól működik, összetételében egyszerű, anélkül, hogy túlzottan stimuláló lenne, akkor tudod, hogy kész vagy”.

“Ahogyan a művészeknek abba kell hagyniuk egy bizonyos ponton, és nem szabad színeket vagy ecsetvonásokat hozzáadniuk, a tervezőknek is tudniuk kell, mikor kell megállniuk” – mondja Frommer. “Velem ez az intuíció. Érzem, amikor a tér éppen kész van, amikor megfelelő, kiegyensúlyozott és összehangolt.”

Forrás: elledecor.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb