„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

1Hírek

Miért jó a lapostető?

Először is tisztázzunk néhány dolgot a lapos tetőkkel kapcsolatosan.

Léteznek teherhordó és nem teherhordó lapostetők, illetve léteznek zöldtetők.

Zöldtetőnek nevezzük azokat a növényzettel borított födémeket, ahol a kertészeti és a szigetelési rétegek szerves egységet alkotnak.

A nem terhelhető lapostetők  a legolcsóbbak és a leggyorsabban elkészülnek. Ezek csak esztétikumban különböznek a hagyományos tetőktől, melyeken nem cserép, hanem gumilemez szigetelés biztosítja a vízzárást, mely alatt lépésálló polisztirol szigetelést helyeznek el. 

Azokat a lapostetőket, melyek ugyan terhelhetőek, tehát emberi tartózkodásra alkalmasak, de csak dézsás növényeket és egyéb zöld foltokat alakítanak ki az ott élők számára, nem nevezzük zöld tetőnek.

Ezek a tetők a legelterjedtebbek a családiházak tekintetében. Gyakorlatilag minimális plusz költséget jelentenek, ha a födémszerkezet alkalmas a megnövekedett terhek elviselésére.
A plusz költség, mely mindenképpen felmerül, az biztonsági kérdés: Korlát, vagy magas attikafal, mely meggátolja, hogy a tetőn tartózkodók leessenek a tetőről.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Egy, a képen látható lapostetős megoldással teljesen privát részt ki tudunk alakítani, mely a napsugárzást beengedi, viszont a szomszédok elől rejtve marad.

Ez egy kétszintes családiház. Az épület második szintjének csak egy része lett beépítve, mint lapostető. Egy privát terasz lett itt kialakítva.

Itt egy kép a beépített lapostetőről, mely egy acélszerkezetes készházon valósult meg:

A privát terasz kiválóan alkalmas pihenésre, napozásra, stb... Mint a képből is kiderül csak dézsás növények telepíthetőek, mert ez nem zöldtető.

 

A Zöld tetőknek két fajtáját különböztetjük meg: 

 • – Extenzív zöldtetők:  Az extenzív tetők rétegvastagsága 5-10 cm. a tetőn utakat alakíthatunk ki, de csak ezek szolgálhatják a tartózkodásunkat. Arra jó, hogy egy kis grillhelyet is kialakítsunk, ahol a barátokkal időt tölthetünk, esetlegesen egy kis napozó rész is beleférhet. Itt a cél hangulatosabbá, természetközelivé varázsolni a lakóhelyünket, nem a folyamatos itt tartózkodás. Itt olyan növényeket kell telepíteni, amelyek nem igényelnek különösebb ápolást, jól tűrik a szárazságot és ellenállók. Főleg varjúhájfélék vagy pozsgás növényfajok jöhetnek számításba. Gondozást csak az ültetés évében igényelnek, ilyenkor a begyökeresedésig öntözni, illetve a teljes talajfelszín borításáig gyomlálni kell. Ezután már csak rendkívüli szárazság esetén érdemes locsolni. A zöldtetők vékony, növényekkel benőtt talajrétege az eróziós hatásoknak ellenáll.
  –  Intenzív zöldtetők:  Másnéven: tetőkerteknek is nevezzük.  A rétegvastagság minimum 30 cm. A rétegvastagság mélységét az határozza meg, hogy a tető mennyire terhelhető statikailag. Itt majdnem minden dísz- és haszonnövény ültethető, így szinte korlátozás nélkül telepíthetünk évelőket, fűféléket, 1-1,5 m mély talaj esetén akár már kisebb fákat is. Mivel azonban a tetőn nagyobb a hőingadozás, az UV-sugárzás, a por- és levegőszennyeződés, illetve a szélterhelés, ezért ellenálló fajtákat érdemes telepíteni. Az intenzív kertek emberi tartózkodásra, pihenésre alkalmasak, a nagyobb terhelhetőség miatt tervezhetünk nagyméretű virágedényeket, tavakat, gyerekjátszókat, padokat. Intenzív kerteket viszont csak 10° lejtés alatt alakíthatunk ki, mert a jelentős rétegvastagság miatt fokozottan fennáll az erózió veszélye. Ez egy olyan kert, mellyel foglalkozni kell, akárcsak az udvarunkban egy díszkert. 
A zöldtető az épület klímájára nagyon kedvező hatással van, mind hőszigetelési tekintetben, mind páratartalom kérdésében jótékony az épületre nézve.

Mennyibe kerül egy zöld tető? 

Értelemszerűen az intenzív zöldtető sokkal drágább megoldás. 25-30 ezer forint költségtől indul négyzetméterenként és határ a csillagos ég.
Az extenzív zöldtető egy megfizethető megoldás még családiházak szintjén is. Ez azt jelenti, hogy ha az épület a megnövekedett terhet képes elviselni megerősítés nélkül, akkor: 12-16 ezer forint költséggel kell számolni négyzetméterenként. Ebben az extra szigetelések és a kertészeti munkálatok is benne vannak. 
 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

6 hozzászólás

 1. Ne felejtsuk hozzatenni, hogy hulyet is kell eloszor talalni ahhoz hogy kifizessen 100nm-tetokertre 3millio forintot.
  A 25-30ehuf/nm hogy jon ki ? Jol keresnek mar a segedmunkasok szetszorni a fumagot 3millaert

  1. A tetőkert nem a fűmag elszórásáról szól. Először is olyan födémet kell készíteni, mely a földet, mely sok esetben akár m2-ként fél tonna is lehet, plusz a hasznos terhet is elhordja és a vízszigetelési előírásokat is betartja az valóban ennyibe kerül. Ha ön tud jobbat, bennünket is érdekel.

  1. Ezen az oldalon semmilyen kommentet nem szűrünk. Aki olyat ír, mely mást nem sért addig a komment maradhat. Ha kimerít egy jogszabályt, akkor törölhetjük.

 2. Érdeklődni szeretnék, hogy az árak mennyiben változtak 2019-re m2-ben kifejezve (nem a zöld tetők érdekelnek, inkább a ember által terhelhető/ember által nem terhelhető megerősítésű lapos tető árak).

  Nekem szükségem lenne egy árajánlatra ahol 104,2m2 bruttó alapterület, amiből 25m2 fedetlen terasz lejön, így csak 79,2 m2 lapos tetőre kellene egy ajánlat.

  A ház az két szintes, felső szinten lenne a 25 m2-es fedetlen terasz.

  Mindenképpen “A”-s vagy “A+”-os megoldás érdekel.

  Köszönettel: Tóth Ferenc

  ui.: e-mail címemre várom levelét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb