Megújuló energiák beépítése

Cégünk elkötelezett híve a energiatakarékos, gazdaságos, környezetkímélő építészeti és gépészeti megoldásoknak.

Ezért minden kedves megrendelőnknek javasoljuk, hogy fontoljanak meg valamilyen megújuló energiaforrás felhasználását a fűtés, használati meleg víz, vagy akár a villamos energia kérdésében.
Ezek a rendszerek egyáltalán nem károsítják környezetünket, mivel nincs káros anyag kibocsátásuk.
Bizonyos rendszerek működéséhez szükség van villamos energiára, de ezek 80%-ban a föld hőjét és csak 20%-ban használnak villamos energiát a rendszer üzemeltetésére.
A megújuló energiaforrással működő eszközök az egyre emelkedő energia árak miatt viszonylag rövid idő alatt 5-10 éven belül megtérülnek, ezután úgy látnak el bennünket tiszta energiával, hogy az eszközbe fektetett tőkénk már megtérült.

Az EnergyFriendHome épületek kiemelten energiatakarékos szerkezetük miatt alapvetően alacsony fűtési energiaráfordítással üzemeltethetőek. Abban az esetben ha hosszútávon gondolkodunk, érdemes megújuló energiaforrások kiaknázását betervezni új épületünk megvalósításánál. Így nem csak rendkívül kedvező energia költséggel üzemeltethetjük otthonunkat, hanem teszünk egy lépést a környezetünk védelme érdekében is.

A föld és a nap, valamint a szél mind olyan zöld energiák, melyek hatalmas mennyiségben rendelkezésünkre állnak, csak munkára kell fordítani a bennük rejlő erőket.
Ennek több módja lehetséges: Napkollektor, napelem, hőszivattyú, szélturbina, stb…

Ma már biztonsággal üzemeltethető egy lakás, egy társasház, vagy egy ipari létesítmény gázbekötés nélkül.

Nem kell kéményt építenie, nincs kéményseprű díj minden évben, nem kell gázt bevezettetnie a telekre, így elmarad a hálózatfejlesztés magas költsége, ezért a lakáson belüli gázszerelés sem történik meg, nincs robbanás, vagy szénmonoxid veszély, végül de nem utolsósorban sokkal olcsóbb és tisztább energiával hűthetünk és fűthetünk egyszerre.

A főoldalon található megújuló energiákról című menünkben rengeteg írást találhat a technológiákról.

Ebben a részben nem a megújuló energiák bemutatását szeretnénk ismertetni, hanem be szeretnénk mutatni, hogy milyen módon lehet a lakáson belüli gépészetet kialakítani abban az esetben ha nem hagyományos módon valamilyen kazánnal látjuk el a hőleadó felületeket hőenergiával.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Először is a hőleadó egységeket mutatjuk be:

A lakásokban általában valamilyen radiátorral vagy padlófűtéssel adjuk át a hőt a környezetünknek.

A megújuló energiákat hasznosító berendezések nem képesek “önerőből” 60-70 Celsius fokos hőmérsékletű melegvízet előállítani, ezért a radiátorból nagyon nagy mennyiséget kellene beépíteni, de ezek elhelyezése bútorozási problémákat okozna. Ezért egy sokkal modernebb hőleadást használunk abban az esetben ha megújuló energiaforrást használunk hő termelésére. A hőleadó ebben az esetben a padló, melyet padlófűtésként használunk, valamint a falak és a födémszerkezet, melyet fűtésre és hűtésre is használunk. A falfűtés és mennyezet fűtés esetében a vakolat alá kell beépíteni a csöveket.
A csővezetékekben a radiátoros fűtésnél lényegesen alacsonyabb hőmérsékletű vizet keringetünk, de itt a nagy felület miatt ez is elegendő.
A jó hír, hogy ugyanebben a csövekben nyáron hideg vizet keringetünk, ami lehűti a lakásunkat kellemesen, a klímákkal ellentétben hang nélkül és nagyon kedvező áron.
A padlót kizárólag fűtés céljára használjuk, mivel a hideg padló a meleg időszakban megbetegedést okozna.
Fontos kiemelni, hogy a falfűtés sugárzó hőenergiát biztosít az élőlények számára, hasonlatosan a nap sugárzásához. A kellemes hőérzet a radiátoros fűtéshez viszonyítva már 2 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten kialakul. Ezzel is azon felül, hogy nem kazánnal fűtünk energiát takarítunk meg.

A lakáson belüli gépészeti hely (hőközpont) bemutatása:

Egy megújuló energiákat hasznosító épületben szükség van egy szabad helyre, ahol a hőközpont elhelyezésre kerül. Ez a helyigény egy 200m2-es ház esetében 3m2.
A hőközpont általában tartalmaz keringetőszivattyúkat, szelepeket, osztó-gyűjtő rendszereket, hőcserélőt, (geotermikus fűtés esetén hőszivattyút) puffer tároló tartályokat a fűtés és a használati melegvíz számára, valamint intelligens vezérlő rendszert.
A gépészet számára kitűnően megfelel a garázs, vagy mosókonyha erre a célra kialakított kis része.
A tévhittel ellentétben ezek a berendezések nem zajosabbak egy gázkazánnál.

Az alábbi fényképen egy150m2-es ház talajszondás, hőszivattyús fűtésrendszer gépészeti hőközpontja látható, a központi porszívóval, mely a garázsban került kialakításra:

horizont68.jpg

A két fehér hengeres tartály a két puffer tartály, a jobb oldali bordó doboz a hőszivattyú, a hőszivattyú felett a nyári hűtőblokk a passzív egység látható. A bal oldali szürke szerkezet a központi porszívó berendezés.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

17 hozzászólás

 1. Tisztelt Cím !

  Szeretném megtudni van e lehetőség hőszivattyús rendszerrel előállított fűtési energiát valamilyen rekuperátoron keresztül meleg levegős fűtésként alkalmazni a készházban?

  /Családi házamban ilyen meleg levegős fűtést alkalmaztam korábban, nagy teljesítményű szenes kályhával. Annyira nagyszerű volt, hogy lehetőség szerint az aljzatbetonba kialakítandó előremenő fűtő és visszatérő csövekkel szeretném a fűtést a készházban is megoldani – az ablakok alatti /előtti/ légrácsokon keresztül történő légáramoltatással/.

  Köszönettel: Fodor Lajos

  1. Kedves Fodor Úr!
   Ha hőszivattyús fűtést tervezünk egy házban, akkor ahhoz érdemes a kiforrott technológiát választani a hőleadás tekintetében.
   Erre a legalkalmasabb a fal, padló és mennyezet fűtés, illetve hűtés.
   Sajnos mivel nem ismerem pontosan az Ön által használt módszert nem tudok érdemben nyilatkozni.
   Mindenképpen épületgépész tervezővel kell kivitelezés előtt konzultálni, aki számítással kalkulálni és szimulálni tudja az elképzelést.
   Egy biztos a felület sugárzó fűtés, mint a fal és menyezet fűtés, hűtés egészséges mód a hőátadásra, a levegő befúvást vizsgálni kellene allergia oldalról is.

 2. Tiszteletem!
  Érdeklődnék,hogy egy kb 130nm-es könnyűszerkezetes házba ,nagyságrendileg mennyibe kerűlne egy hőszivattyús hűtés-fűtés rendszer kiépítése komletten,beleértve a falak ,a mennyezet és a padló becsövezését is.
  Köszönettel:Bara Sándor

  1. Kedves Bara Sándor!
   Ez összetett kérdés. Milyen hőszivattyús rendszerről beszélünk? Vizes, azon belül kutas, vagy fúrt, de lehet levegős rendszer is.
   Milyen az épület hőszigetelése, tájolása.
   Azért szeretnék válaszolni mindenképpen a kérdésre, ezért feltételezzük, hogy ez a könnyűszerkezetes épület egy általunk épített Horizont Prémium falszerkezet. Egy 130 m2-es épület esetében a radiátoros fűtésrendszer, gázszereléssel együtt kb 2-2,2 Millió forint. Ha ez kútvizes rendszerrel valósítjuk meg, akkor kb. 5,5-6 Millió forint az összes költség. Ebből lejön az állami támogatás, ami 1,5 Millió forint. Tehát 2- 3 milliós a különbség.

 3. Engem egy mobilház érdekelne! 36négyzetméteres Fal padló és mennyezet fűtéssel napelemmel ellátva! Mennyibe kerülne körülbelül? És utólag is bővíthető ez?

  1. Kedves Balázs!
   Természetesen egy mobilház utólagosan is ellátható napelemmel, meg falfűtéssel, de a legkifizetődőbb megoldás, ha már eleve így van megrendelve. A mobilházak árai a http://mobilhaz.kp.hu oldalunkon elérhetőek.
   Ha egy 36m2-es mobilházra kell egy szigetüzemű energiatermelést megvalósítani, az mai árszinten 1,1-1,3 millió forinttal emelné meg a beruházási költséget.

 4. Tisztelt cím !

  Néhány kérdést szeretnék feltenni a hőszivattyúval kapcsolatban.

  A weboldalukon olvastam a COP teljesítmény tényezőt.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a legmagasabb COP érték ami jelenleg elérhető az üzemelésnél?
  Tudnak -e olyan lehetőséget amivel ennek az értékét azaz hatásfokát javítani lehet és mit jelent ha ennek a COP értéke növelhető / megtérülés szempontjából / ?
  Milyen nagyságrendben lehet alkalmazni hőszivattyút ?( KW , MW….)

  Várom válaszukat !

  Köszönettel: Pereszlényi Zoltán

  1. Kedves Zoltán!
   A COP értékekről nem tudok nyilatkozni az elért maxim tekintetében, mivel minden technológiát nem ismerhetünk a világon.
   De az 5,5 feletti COP értékek nem ritkák.
   A teljesítmény tekintetében nincs felső határ, hiszen léteznek nagyteljesítményű gépek is, ha azok sem elegendőek, akkor ezeket hőközpontban lehetséges sorba kötni. Így akár több ezer lakás is kiszolgálható egyetlen geotermikus hőközponttal.
   Ha részletekre kiváncsi, szakértőnk nagyon szívesen segít Önnek.

 5. Tisztelt Cím!

  Engem az érdekelne, hogy egy 80 nm-es családi ház komplett fűtésrendeszerének (gázkazán +vízteres kandaló, 5 radiátor) kiépítése kb.mennyibe kerül?

  1. Kedves Anita!
   Ez egy olyan kérdés, amire elég nehéz válaszolni úgy, hogy nem ismerjük a műszaki tartalmakat.
   Egy olcsóbb kazánnal, szerelvényekkel már 1 millió alatt áfásan megúszhatjuk a beruházást, de ez más műszaki tartalommal akár 60%-kal is több lehet.

 6. T.Cím!

  Szeretném megtudni, hogy régi családi házat át lehet-e alakítani aktív házzá? Jelenleg sem gáz, sem csatorna nincsen. Elbontani nem lehet, mert mindkét oldalán egy-egy másik családi házzal van összeépülve.
  Milyen fűtési megoldást javasolnak?

  1. Kedves Erika!
   Ahhoz, hogy konrétan egy ilyen kérdésre választ tudjunk adni, mindenképpen alaposan meg kell ismerni a helyzetet.
   Természetesen át lehet alakítani egy házat aktív házzá, ez a legegyszerűbb válasz. De vizsgálni kell sok mindent. Amennyiben komolyan érdekli a dolog, akkor kérem írjon részünkre a kapcsolat rovatba, vagy a lap tetején lévő számon szíveskedje kollégáinkat felhívni.
   Kollégáink segíteni fognak a korrekt válaszadásban, ha megismerhetik a részleteket.
   Tisztalettel: Horizont szakértő

 7. Tisztelt Cím!

  Azt szeretném kérdezni, hogy a jelenleg futó Klímabarát otthon programban mit takar a hasznos nettó alapterület? A maximált 130nm-be beletartozik-e egy garázs vagy a pince?

  Köszönettel: Lőrinc Ákos

 8. Tisztelt Cim!

  Fütés korszerusitesben vagyunk benne ahol sok fal es mennyezet fütés kerult beepitesre.
  A hutesre nem gondoltunk , mennyivel novelne meg ez egy csaladihaz eseteben a koltsegeket es mennyi lenne az energia koltsege?

  Koszonettel ;

  Safian Laszlo

  1. Kedves László!
   Sajnos erre így nem lehet válaszolni korrekten.
   Ez egy olyan kérdés, melyhez több dolgot kell pontosan ismerni.
   Milyen a ház szigetelési értéke, milyenek az ablakok, a födém?
   Mekkora a külső falfelület, a mennyezet és a padló. Miből készült a ház.
   Árnyékolási adatok, stb…
   Egyébként pedig ha a ház hőszigetelése és nyílászárói megfelelőek, akkor felesleges a hűtés kialakítása. Helyette egy rekuperátoros rendszert ajánlunk, mely 6-800 ezer forint egy 100 nm-es ház esetében.
   Tisztelettel:
   Készházportál Ügyfélszolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb