„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Ludwig Godefroy brutalista kocka alakú otthont hozott létre Mexikóban

Ludwig Godefroy mexikóvárosi építész egy mexikói fenyőerdőben tervezett brutalista betonból készült nyaralót, a Casa Alférez-t.

A 2023-ban elkészült, Mexikóvárostól körülbelül egy órányira található Alférezben egy szigorú, két hálószobás hétvégi ház áll, szeszélyes formákkal és részletekkel. A Casa Alferez koncepciójának eredete az erdei kunyhó gondolatából és az erdő közepén lévő védelmet nyújtó menedék romantikus érzéséből ered. Kívülről a “kocka” áthatolhatatlannak tűnik, egy tömör deszkából készült tömeg, össze nem illő díszítésekkel.

A bejárati járda mentén egy szögletes fal képez akadályt az ajtó előtt, a ház sarkán pedig egy nehéz, lecsüngő napellenző billen ki, miközben ceruzavékony függőleges ablakok és szirom alakú nyílások szúrják át a homlokzatot. A házat úgy tervezték, mint egy boltozatot – elszigetelve a világ többi részétől egy távoli erdei tájban -, a biztonság és a brutális védelem érzetét a beton szilárdsága révén, amely védi és gondozza lakóit.

A földszinten magas ablakok vannak, amelyek távol tartják a belátást és a hozzáférést a ház földszinti kerületétől. A belső terek mind felfelé, az égbolt és a környező fák lombkoronái felé tájoltak. Az öntött betonszerkezet játékosan egyensúlyoz a lejtős domborzaton, egyensúlyt teremtve az anyag súlya és a terek súlytalansága között.

A trükkös terep miatt a terv a magasságot helyezi előtérbe a szélességgel szemben, és egy 81 négyzetméteres kompakt, egymásra helyezett alapterületet választott a drága és invazív, burjánzó alapozás helyett. Godefroy úgy döntött, hogy megnöveli a ház magasságát, hogy egy második földszintet hozzon létre a ház tetején, a fák között felfüggesztett tetőteraszon.

A négyzet alakú növényre épített terek félszintekbe rendeződnek, amelyek egy dupla magasság köré szerveződnek, így a ház belülről ezt a katedrális érzést és arányokat kapja, a fény pedig mindenhová felülről, azokon a nagyon magas ablakokon és a mennyezeten lévő tetőablakokon keresztül jut be.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A fény a betonfalakon keresztül diffundál lefelé a dupla magasságú nappaliban, megvilágítva a földszinten lévő, ablakok nélküli tereket. Az öt félszintből álló helyiségek beépített betonbútorokkal és fából készült kész padlóval, amelynek vékony profilja a lépcsőfokok szélén látható.

A nyílászárók a svájci-francia építész, Le Corbusier Notre Dame du Haut-ját idézik, látszólag összefüggéstelen formákkal és léptékekkel, amelyek ellentmondanak a betontömeg mélységének. A tetőteraszon – amelyet reggeli térnek szántak – a geometriák keverednek egy kerek, kiugró tetőablakkal és egy szögletes rámpás formával, amely a belső lépcsőházat lekoronázza.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb