napi hírmorzsák

Ludwig Godefroy brutalista kocka alakú otthont hozott létre Mexikóban

Ludwig Godefroy mexikóvárosi építész egy mexikói fenyőerdőben tervezett brutalista betonból készült nyaralót, a Casa Alférez-t.

A 2023-ban elkészült, Mexikóvárostól körülbelül egy órányira található Alférezben egy szigorú, két hálószobás hétvégi ház áll, szeszélyes formákkal és részletekkel. A Casa Alferez koncepciójának eredete az erdei kunyhó gondolatából és az erdő közepén lévő védelmet nyújtó menedék romantikus érzéséből ered. Kívülről a “kocka” áthatolhatatlannak tűnik, egy tömör deszkából készült tömeg, össze nem illő díszítésekkel.

A bejárati járda mentén egy szögletes fal képez akadályt az ajtó előtt, a ház sarkán pedig egy nehéz, lecsüngő napellenző billen ki, miközben ceruzavékony függőleges ablakok és szirom alakú nyílások szúrják át a homlokzatot. A házat úgy tervezték, mint egy boltozatot – elszigetelve a világ többi részétől egy távoli erdei tájban -, a biztonság és a brutális védelem érzetét a beton szilárdsága révén, amely védi és gondozza lakóit.

A földszinten magas ablakok vannak, amelyek távol tartják a belátást és a hozzáférést a ház földszinti kerületétől. A belső terek mind felfelé, az égbolt és a környező fák lombkoronái felé tájoltak. Az öntött betonszerkezet játékosan egyensúlyoz a lejtős domborzaton, egyensúlyt teremtve az anyag súlya és a terek súlytalansága között.

A trükkös terep miatt a terv a magasságot helyezi előtérbe a szélességgel szemben, és egy 81 négyzetméteres kompakt, egymásra helyezett alapterületet választott a drága és invazív, burjánzó alapozás helyett. Godefroy úgy döntött, hogy megnöveli a ház magasságát, hogy egy második földszintet hozzon létre a ház tetején, a fák között felfüggesztett tetőteraszon.

A négyzet alakú növényre épített terek félszintekbe rendeződnek, amelyek egy dupla magasság köré szerveződnek, így a ház belülről ezt a katedrális érzést és arányokat kapja, a fény pedig mindenhová felülről, azokon a nagyon magas ablakokon és a mennyezeten lévő tetőablakokon keresztül jut be.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A fény a betonfalakon keresztül diffundál lefelé a dupla magasságú nappaliban, megvilágítva a földszinten lévő, ablakok nélküli tereket. Az öt félszintből álló helyiségek beépített betonbútorokkal és fából készült kész padlóval, amelynek vékony profilja a lépcsőfokok szélén látható.

A nyílászárók a svájci-francia építész, Le Corbusier Notre Dame du Haut-ját idézik, látszólag összefüggéstelen formákkal és léptékekkel, amelyek ellentmondanak a betontömeg mélységének. A tetőteraszon – amelyet reggeli térnek szántak – a geometriák keverednek egy kerek, kiugró tetőablakkal és egy szögletes rámpás formával, amely a belső lépcsőházat lekoronázza.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb