Hírek

Leszakadt egy 4 emeletes panelház vakolatrendszere

Szakszerűtlen kivitelezés okozta egy többemeletes ház vakolatának leszakadását Jászberényben.

A Magyarországon elvégzett panelprogramban rengeteg házat szakszerűtlenül kiviteleztek, hol a ragasztóval, hol a dűbelezéssel spóroltak milliókat. Azokon a házakon, ahol nem alkalmaztak mechanikai, dűbeles rögzítést, ott előbb, vagy utóbb le fog szakadni a teljes vakolat felület. 

lebontotta a polisztirolt a szél8

A dűbelek talán legfontosabb feladata, hogy védelmet biztosítsanak a szél erőteljes szívóhatásával szemben. Az épületekre – magasságuk függvényében – különféle szélterhelések hatnak. A nagy sebességgel áramló levegő a homlokzatok mellett elhaladva légnyomáskülönbséget, ezáltal komoly szívóerőt hoz létre. (A szél szívóhatása egy szívó- haranghoz hasonlítható, amely húzó igénybevételt fejt ki a homlokzatokra.) Ez az erő a ragasztott kötést nagymértékben igénybe veszi és akár arra is képes, hogy a teljes hőszigetelő rendszert letépje a falról. Különösen fokozott szélterhelések jelentkeznek magasabb épületeknél, épületszéleken, egyedülálló épületeknél, és szélviharok esetén.
lebontotta a polisztirolt a szél3A panelprogramban a legtöbb helyen 5-10 cm polisztirol szigetelést ragasztottak a régi szerkezetre, ami nagyon gyenge hőszigetelést biztosít. (Külföldön 20-30 cm szigetelést használnak felújításhoz) Nagyságrendekben négyzetméterenként 1000 forint felárral dupla olyan hőszigetelési értéket lehetett volna elérni. Ez lakásonként 35-50 ezer forint plusz költséget jelentett volna, de energiamegtakarításban akár 25% megtakarítást eredményezett volna pluszban. Tehát kijelenthető, hogy ez a minimális plusz beruházás akár 2 év fűtési szezon alatt megtérült volna. lebontotta a polisztirolt a szél1 A ragasztó, az élvédő, a színezés, a hálózás, a ragasztó és még a munkadíj tekintetében sem lett volna drágább, ha kétszer ennyi szigetelést tettek volna a házakra, kizárólag a polisztirol hab, cca. 1000 ft/m2-felárát kellett volna kifizetni.

A panelprogramokban sok esetben hozzá nem értő emberek kiviteleztek és kimondottan erre a munkára alakult társaságok végezték a munkát. Jó buli volt ez annak aki megkapta kivitelezésre a házakat, hiszen a valós árak másfélszeresét is elkérték munka és anyagdíjként, majd rengeteg esetben a valós munkát elvégzett személyeket ki sem fizették. Tehát a garancia kapugarancia volt. Nyilvánvalóan ezért is nem került fel a dűbelezés a falakra sok helyen, hiszen ezen munkafázis elhagyásával rengeteg időt és pénzt lehetett megtakarítani. lebontotta a polisztirolt a szél5 Rengeteg panelházról szakadt már le a vakolatrendszer.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Szinte mindig a silány munkavégzésnek és a technológia súlyos megsértésének következménye. leszakadt a vakolat a panelekről A helyes vakolás itt és itt  és itt is megtekinthető.

Megmutatjuk, hogy mit hagytak ki a szakkontárok az épület vakolásakor: 

helyes polisztirol dűbelezés helyes vakolás


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Egy hozzászólás

  1. Ami a cikkből kimaradt és a képeken látszik, hogy a hungarocell lapokat, nem pontban (pogácsa) elhelyezett ragasztóval kell ragasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb