Hírek

Leminősítették és “bóvli” kategóriába sorolták Magyarországot

Bóvil kategóriába sorolja Magyarországot, illetve a magyar államkötvényeket a Moody’s.

Ez még nem minden, mert további leminősítést helyezett kilátásába péntek hajnalban.

Befektetésre nem ajánlott, az az bóvli kategóriába sorolta Magyarországot a Moody’s Investor Service nevű nemzetközi hitelminősítő cég.

A leminősítés után Magyarország a régiós országok, köztük Bulgária és Románia mögött a legrosszabb besorolási szinten áll. Mi vagyunk az egyetlenek, akiket bóvli, azaz befektetésre nem ajánlott országként tart számon a Moody’s a régióban.

A forint árfolyama még az éjjel zuhanni kezdett az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben is.

Már eddig is a befektetésre ajánlott országok legalját teljesítettük, de most banánköztársasági szintet sikerült a gazdaságunknak kivívni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Érdemes megnézni az alábbi táblázatot, hogy a környezetünkben élő országok milyen minősítést kaptak:

 Moody’s  S&P  Fitch
AA Csehország (stabil)
A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A
A3 A- A- Lengyelország (sabil)
Baa1 BBB+ BBB+
Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB
Baa3 Horvátország (stabil); Románia (stabil)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Románia (stabil); Horvátország (negatív)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
 Ba1  Magyarország (negatív kilátással) BB+ BB+
Ba2 BB BB
Ba3 BB- BB-
B1 B+ B+

A túl magas államadóssággal, illetve a kormányzat gazdasági terveinek bizonytalanságával indokolta főként a cég a döntést, valamint kifejtették, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosítása hosszú távon nem jelent megoldást Magyarország óriási államadósságának kezelésére.

A Moody’s a kormány más döntéseiről is a leminősítés okaként tesz említést, így például a bankokat sújtó intézkedésekről. Ezekről megjegyzik: a pénzintézetek a megnövekedett terheik miatt fognak hitelezni Magyarországon ezzel visszavetve az amúgy is egyre haloványabb gazdasági növekedést.

A hitelminősítő említést tesz arról, hogy a kormány néhány napja tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy újabb hitelcsomagról. Kiemelik viszont, hogy ezzel párhuzamosan nem tettek a költségvetés kiegyensúlyozásáért, és hogy még ha meg is kapná Magyarország az IMF hitelt az csak középtávon javíthatna a gazdaság helyzetén, ami érdemi átalakítások hiányában továbbra is rendkívül érzékeny maradhat az euró-zóna válságával összefüggő külső sokkhatásokra.

A leminősítés közvetlenül a devizahiteles családokra lehet a legrosszabb hatással, mivel a forint árfolyamának gyengülése miatt az ő törlesztőrészleteik jelentősen emelkedhetnek.

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb