„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Kötbér

A kötbér meghatározott pénzösszeg fizetésére szóló kötelezettség vállalása olyan esetre, ha a kötelezett neki felróható okból nem vagy nem szerződésszerűen teljesít. Leggyakoribb esetei a késedelmi kötbér, a nemteljesítés esetére kikötött (meghiúsulási) kötbér és a hibás (vagy hiányos) teljesítés esetére kikötött kötbér.

Kötbért csak írásban lehet érvényesen kikötni, de főszabály szerint sem kikötni, sem a kikötött kötbért érvényesíteni nem kötelező. Kötbér után kamatot nem lehet kikötni. A kötbér viszont akkor is követelhető, ha a jogosultnak nincs kára, vagy azt nem bizonyítja. A kötbért meghaladó kárát és a szerződésszegésből eredő egyéb jogait a jogosult a kötbéren felül is érvényesítheti, illetőleg szerződésszegéses kárigényét akkor is érvényesítheti, ha kötbérigényét egyáltalán nem érvényesítette.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A szerződés nem teljesítése esetén a jogosult választhat, hogy az erre az esetre kikötött kötbért vagy továbbra is a teljesítést követeli. A késedelem vagy hibás teljesítés esetére kikötött kötbér megfizetése azonban nem mentesít a teljesítés (a hibátlan teljesítés) kötelezettsége alól. A bíróság a túlzott mértékű kötbér összegét is mérsékelheti. A pénztartozás késedelmes megfizetése esetére kikötött kötbért késedelmi kamatnak kell tekinteni, és az arra vonatkozó szabályokat kell alkalmazniKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb