Zöld hírek

Kortárs építészet: A helyi kultúra jelentősége a gyakorlatban

A kortárs építészet nem a semmiből jön. A mai projektek egy sor kísérleten alapulnak, amelyek azóta történtek, hogy az emberiség elkezdte elképzelni az élet- és együttélési tereket. A szokások, a hagyományok, a helyi anyagok és az építési technikák közötti belső kapcsolat teremtette meg az ősi és népi építészetet. Az egyes populációk kontextusának és kultúrájának hatása inspirációt jelenthet a kortárs építészek számára, akik a múltba tekintve hatékonyan reagálhatnak a jövőre.

A tervezésnél nem elég a célt és a szerkezetet figyelembe venni. Az is szükséges, hogy megértsük az épület társadalmi és jelentős funkcióit kulturális és földrajzi kontextusában. A helyi kultúra megértésének fontossága túlmutat a helyet használó közösséghez tartozás érzésén. Térbeli és funkcionális szerveződést javasolhat az alapján, hogy az emberek hogyan lépnek kapcsolatba egymással belső udvarokon, közösségi tereken, istentiszteleti területeken vagy más, összejövetelre alkalmas elemeken keresztül. Vagy mutasson be különböző hagyományos technikákat és helyi anyagokat, amelyek a munkaerő készségeinek megértésével együtt óriási fenntartható potenciált adnak a társadalmi átalakuláshoz.

Bamboo Hostels China / Studio Anna Heringer

Emellett a térbeli és funkcionális szervezés a megfelelő anyagokkal együtt kiváló hő- és fénykomfortot biztosíthat a természetestől eltérő energiát igénylő berendezések használata nélkül. Ezek olyan stratégiák, amelyek érzékenyen és hatékonyan reagálnak a helyi éghajlati viszonyokra, elősegítik az energiahatékonyságot és csökkentik a környezetterhelést.

A helyi kultúrában való elmerülés azt is jelenti, hogy a formai és esztétikai döntésekben tájékozódunk. A hagyományos elemek, mint például a dekorációs minták és ornamentikák, sajátos anyagok és tipológiák keresése vagy újraértelmezése a közösség kulturális és vizuális identitását tükrözi, megőrzi az emlékeket és technikákat az esetleges törlésekkel szemben, és bővíti az egyes régiók építészeti repertoárját.

Serpentine Pavilion / Kéré Architecture

Ily módon azok a projektek, amelyek folyamatuk során átveszik a helyi kultúrát, általában nagyon sikeresek és elismertek a közösség és a szakosodott kritikusok körében, akik felismerik a helyi fogalmak olyan technikákká való lefordításának feltaláló erejét, amelyeket a kortársság lehetővé tesz. Azon építészek alkotóerejének bemutatása, akik ismerik jellemüket, és azt, hogy az hogyan alakul ki a kollektív tudásból, anélkül, hogy eltörölné.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Inspirációként öt neves építészt választottunk ki, akik elsajátították azt a művészetet, hogy ihletet merítsenek a helyi kultúrákból.

Anna Heringer

Anna Heringer egy kis osztrák-bajor városban nőtt fel Salzburg mellett. 19 évesen egy évet Bangladesben élt és dolgozott, ahol jelenleg a legtöbb projektje zajlik, más országokon kívül, például Kínában és Zimbabwében.

Anandaloy Center / Studio Anna Heringer

Gyakorlatában minden projekt esetében alapvető a kontextus olvasása, valamint az általa okozott fenntarthatóság és társadalmi hatás. Az építész szerint a helyi anyagok és energiaforrások elengedhetetlenek.

Kindergarten Zimbabwe / Studio Anna Heringer

„Az energiaforrásoknál az emberi munkára gondolok”, megismételve, hogy ha az emberi munkát nem használják fel, akkor „társadalmi problémát okozunk, és nincs olyan gazdasági fordulat a közösségben, amely lehetővé teszi a különböző mozgásokat.”

Ami a helyi anyagokat illeti, a német építész kijelenti: “Fantasztikus helyi anyagok vannak szerte a világon. Csak látnunk kell, és tisztában kell lennünk velük. Kevesebb beton, több föld – nem tudunk úgy építeni, mint mi. Itt, Németországban Azt tapasztaltam, hogy mindig a legolcsóbb megoldás a legkevésbé fenntartható, míg Bangladesben a legolcsóbb megoldás a legfenntarthatóbb is.”

Balkrishna Doshi

Az indiai kultúrákra és mestereire, Le Corbusier-ra és Louis Kahnra épülő gyakorlatával Balkrishna Doshi egyensúlyt ért el a modern és a hagyományos formák között, ami 2018-ban az építészet legmagasabb kitüntetését, a Pritzker-díjat hozta el számára.

Amdavad Ni Gufa / Balkrishna Doshi

Akkoriban a zsűri kiemelte, hogy a teraszok, kertek és fedett sétányok használata nem csak a napfénytől védő tereket, hanem a felhasználók örömét és kényelmét is szolgálja, olyan architektúrát generálva, amely egyesítette az előregyártást a helyi technikákkal, és “szókincset fejlesztett ki” összhangban a történelemmel, a kultúrával, a helyi hagyományokkal és azokkal a változásokkal, amelyeken származási országa keresztülment.

„Az építészet az élet és a világ megnyilvánulása, amely a cselekedeteinken keresztül úgy történik, mintha egy háttér lenne” – osztja meg az építész a munkásságáról szóló The Promise című kisfilmben.

Sangath / Balkrishna Doshi

Egy olyan kifejezés, amely szintetizálja az ő gondolkodását, és lehetővé teszi egy olyan építészet létrehozását, amely nemcsak a kontextusérzékenységben gyökerezik, hanem olyan környezeteket talál, amelyek terjesztik az indiai hagyományt, és menedéket nyújtanak annak átalakulásához a jelenkorban. Doshi olyan épületeket hozott létre, amelyek a társadalmi, kulturális és gazdasági fenntarthatóságon alapuló életet ünneplik. Olyan építészet, amely továbbra is jelentőségteljes marad a közösség számára.

Fancis Keré

Francis Kéré 2022-ben a Pritzker-díj átvételekor már ismert volt az alapvető szükségletek, a korlátozott költségvetés, a népnyelvi technikák, a helyi kultúra és az azt fenntartó és építő közösség megoldására törekvő munkájáról. A varrás, amely megőrzi az építészet szépségét.

Gando Primary School Library / Kéré Architecture

Keré ősi, elsősorban burkina fasói térismeretét felhasználva az ő szemszögéből fejleszt technikai megoldásokat. Ez olyan architektúrát hoz létre, amely a kontextus, az anyagok és a munkaerő tiszteletben tartásával keveredik a társadalmi és földrajzi környezettel.

Nicolás Valencia szerint Keré azért nyerte el a Pritzker díjat, mert “munkáiban semmi sem felesleges, de ez nem jelenti azt, hogy kizárja a jó rajzot, amely elmozdít minket az egyenletből. Kényes egyensúlyt teremt a helyi technikák átdolgozása és a eredeti tervek alkotása, a romantizáló bizonytalanság elkerülése.”

Gando Primary School Library / Kéré Architecture

Valójában Kéré nem szándékozik intézményesíteni vagy exportálni szülővárosa esztétikáját vagy építési technikáit, de megérti, hogy ezek az elvek csak ott működnek, ahol helyük van, és hogy építési folyamatában tudást adhat át a dolgozóknak, ill. anélkül, hogy abba az illúzióba esnénk, hogy az építészeknek el kell tűnniük, hogy utat adjanak egy teljesen képzett közösségnek.

Marina Tabassum

Marina Tabassum díjnyertes építész és tanár munkája szorosan kapcsolódik hazájához, Bangladeshez. Az egymásnak ellentmondó történelmi és politikai kontextus miatt az országot ma nagy jövedelmi egyenlőtlenség jellemzi, és természeti katasztrófák sújtják. Számos tényező, valamint a helyi térbeli hagyományok alakítják Tabassum építészeti etikáját: a társadalmi felelősségvállalásra összpontosít, és a kulturális kontextust integrálja projektjeibe, hogy pozitív hatásokat érjen el.

Khudi Bari / Marina Tabassum Architects

Az olyan elemek, mint a hely és az emlékezet, a fény és a spiritualitás, áthatják az építész munkáját, aki mindenekelőtt összhangban van a környezettel – legyen az természetes vagy városi – a helyi anyagok felhasználásával. Ily módon népnyelvi és ősi technikákat alkalmaz olyan projektek kidolgozására, amelyek javítják a közösségek életét, és választ adnak országában a politikai és környezeti kihívásokra.

Bait Ur Rouf Mosque / Marina Tabassum

Wang Shu

“Az építészet nem csak egy tárgy, amelyet kontextusba helyezünk” – magyarázza Wang Shu. “Az építészeti tapasztalatod messze az épülettől kezdődik. Az építészet nem csak maga a ház, hanem a körülötte lévő nagy terület is. Mindez építészet.”

Ningbo Historical Museum / Wang Shu, Amateur Architecture Studio

A kínai építész, az Amateur Architecture Studio vezetője 2012-ben Pritzker-díjat kapott hazája kulturális és történelmi környezetéhez igazodó teljesítményéért.

Hangzhou New Art Academy / Wang Shu, Amateur Architecture Studio

Az akkori zsűri elnöke, Lord Palumbo szerint: „A jelen és a múlt megfelelő viszonyának kérdése különösen időszerű. A közelmúltban Kínában zajló urbanizációs folyamat vitára késztet arról, hogy az építészetet mikor kell a hagyományokhoz rögzíteni, vagy a jövőbe tekinteni. Mint minden csodálatos építészet esetében, Wang Shu munkája lehetővé teszi, hogy túllépjünk ezen a vitán, és olyan architektúrát hozzunk létre, amely időtlen, mélyen gyökerezik a kontextusában, és mégis univerzális.”

Forrás: www.archdaily.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb