„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Könnyűszerkezetes ház

A készház a gyorsház és a könnyűszerkezetes ház szavak, ma már fogalommá váltak az építőiparban. Egyre több vállalkozás használja előszeretettel, anélkül, hogy a jelentésével tisztában lennének.

 • A könnyűszerkezetes épület fogalma a mai napig nincs pontosan meghatározva, de elfogadott meghatározása a következő: 300 kg/m2 súly alatti épület-szerkezeteből épített ház könnyűszerkezetes, az e feletti épület, mint az Ytong (~ 400kg/m2) vagy a tégla (~500kg/m2) nehéz szerkezetű, tehát nem nevezhető semmiképpen könnyűszerkezetes háznak.
 • Készház elnevezés meghatározása: Eredetileg “Ház a gyárból” lenne a találó kifejezés.
  Szűkebb értelemben: A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal, tető és födémszerkezet, melyet időjárástól függetlenül gyártóhelyen állítanak elő, majd az építkezés helyszínén szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető és fal elemeket.
 • A készház készülhet acélszerkezetből, faanyagból, ragasztott fatartóból, vagy agyagkavics szerkezetből.
 • Kizárólag az a cég építhet könnyűszerkezetes házat Magyarországon, aki a Magyar Szabvánnyal, Harmonizált Eu-Szabvánnyal, vagy ÉMI minősítéssel tehát, ÉME számmal rendelkezik (Építőipari Megfelelőségi Engedély), valamit eleget tesz a 3/2003-as együttes kormányrendeletben foglaltaknak.
 • A gyorsház kifejezés a könnyűszerkezetes házakra illik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy a Kedves megrendelő fix áron garantált minőségben igen rövid idő alatt beköltözhet új otthonába. A rövid idő általában pénzügyi kérdés is. Akinek készpénze van és ha a gyártó cégnek is van kapacitása, akár 2 hónapon belül is beköltözhet új otthonába.

A fentieket figyelembe véve semmiképpen nem tekinthető gyorsháznak egy téglaház, de ugyanakkor nem is készáz és nem is könnyűszerkezetes épület. Ezeket a kifejezéseket a téglaházas és egyéb nehéz szerkezetből építő cégek marketingfogásként használják, mert a piacuk szűkül és így ezen rájuk nem jellemző fogalmakkal el tudnak csábítani embereket a rendszerük mellé.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Fontos tudni:
 • Hogy a könnyűszerkezetes technológiák, fő pozitív jellemzője a nagyfokú előregyártottság miatti gyors időjárás független kivitelezésen kívül, a száraz technológiák alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy az építkezés során nem kerül vizes technológia az épületbe, így nem kell száradni a szerkezetnek. Gyakorlatilag egy könnyűszerkezetes családi ház alkészülés után aznap költözhető.
  Emlékezzünk vissza 20-30 évvel ezelőtt a családi házak 2-5 év alatt épültek fel, akkor volt idejük kiszáradni, nem is fordult elő az azonnali penészesedés, mint az új átadású jelenkori házaknál, amit még kiszáradás előtt nem lélegző vakolattal látnak el, elzárva a víz útjának távozási lehetőségét.
 • Hogy a könnyűszerkezetes házak nagy része nem készház! Azért nem készház nagy részük, mivel a helyszínen szerelik össze a falakat, a tetőt és a födém szerkezetet. Ettől még ezek a könnyűszerkezetes épületek lehetnek gyorsak és pontosak, de az időjárás beleszólhat a kivitelezésbe.
 • Az utóbbi évben 23%-kal több könnyűszerkezetes épület épült, mint az előtte lévő évben.
 • 2007-ben 17. 300 darab családi ház épült Magyarországon. Ebből 2.100 könnyűszerkezetes technológiával valósult meg.
  Ez 23 százalékos emelkedés a 2006-os évhez képest. Ennek fő oka, hogy egyre több megelégedett vásárló ajánlja a rendszert ismerőseinek, akik felismerve a rengeteg pozitív tulajdonságát a hagyományos házakhoz képest maga is ezt az építési formát választja. A legtöbb ember a könnyűszerkezetes házak melletti döntésének fő okaként a gyorsaságot, pontosságot, szakszerűséget, jó hőszigetelést és a kedvezőbb bekerülési költséget tartja.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

3 hozzászólás

 1. Ebből a cikkből semmit nem tudtam meg, amire valójában kíváncsi voltam. Beütve a ”
  földrengésbiztos ház ” címszót… ennek köze nem volt hozzá. Godolom sok pénze volt a honlap megrendelőjének arra, hogy ott is kiadja a lapot a Google, ahol nem kéne.
  Ez mindkettőt minősíti!

  1. Kedves Péter!
   Először is ha valami kérdése van, tessék feltenni és mi segítünk ingyenesen annak a megválaszolásában.
   Másodszor mi nem fizetünk a googlenak semmit, hogy jó helyezést érjünk el.
   Ha így tetszik gondolni, hogy ez így megy, akkor rosszul van tájékoztatva. A google helyezést nem lehet megvenni.
   Ellenben, ha reklámozni szeretne valamit, akkor ne itt tegye. Töröltük a weboldal reklám linkjét a hozzászólásból.
   Tisztelettel: Készházportál ügyfélszolgálat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb