Hírek

Klímasemleges lesz Magyarország?!?

Tudjuk nagyon jól, csak nem merik bevallani a honatyák egyik országban sem, hogy a Földet saját magunk számára élhetetlenné tettük az elmúlt pár évtizedben és tesszük ezt a jelenben is. Lehet tagadni, hogy klímakatasztrófa van a világban, de nézzünk csak meg 2020. január 10-én egy Ausztrál tudósítást és láthatjuk, hogy két egész magyarországnyi terület lángol, az északi-sarkon tavaszias az idő, India fővárosában pedig pár napja közel került a hőmérő higanyszála a nulla Celsius fokhoz.

Soha nem látott melegek vannak, döntögetjük a valaha mért csúcshőmérsékleteket napi és havi, de éves szinten is, a csapadékeloszlás megváltozott, sok helyen évek óta aszály pusztít.

A politika, a kormányok ígérgetnek, összejönnek különböző konferenciákon, klímacsúcsokon, létrehoznak megállapodásokat, melyeket bárki bármikor felmondhat, mert semmi más nem fontos, csak a ma, csak az adott pillanat, az, hogy mi lesz 20-30-50 év múlva a föld nevű bolygón az az emberiség kis részét mozgatja, de ők nem döntéshozók. Azért, hogy a Földön biztosítsuk az emberiség jövőjét, tenni kell. A megvalósításhoz pénz, emberi energiák kellenek. Pénzt pedig nem akarnak áldozni, mert a mának élnek a világ, az országok vezetőinek nagy többsége.

Hazánkban például sarlatánság a szélenergia használata, így hát egy évtizede nem is épülhetett szélpark, mert úgy tartják a vezetőink, hogy azok ledarálják a madarakat és hangosak, meg vibrálnak, meg sorolhatnánk a sületlenségeket.

Az alábbi mondatok Donald Trump szájából hangzottak el 2 hete egy fiatalok számára tartott rendezvényen:
„Én soha nem értettem a szelet. Tudjátok, nagyon ismerem a szélmalmokat. Tanulmányoztam őket, sokkal jobban, mint bárki más. Nagyon drágák a szélmalmok és főként Kínában és Németországban gyártják őket, Amerikában keveset állítanak elő. Nagyon zajosak, megölik a madarakat, ha látni akartok egy madártemetőt, menjetek el egy szélmalomhoz, hiszen ott annyi madár van, mint amit életetekben valaha láttatok.
Donald Trump így folytatta: Rengeteg, rengeteg füstöt termelnek. Gázokat szivárogtatnak a légkörbe. Tudjátok, van egy Földünk, ugye? Szóval, a Föld kicsi az univerzumhoz képest. Ha most itt a széndioxid-lábnyomról beszélünk, füst kerül a levegőbe, ugye? Akár Kínában, akár Németországban, a levegőbe kerül. Ez a mi levegőnk, az ő levegőjük, minden, ugye?
Itt nem állt meg elmondta, hogy vannak fehér és narancssárga színű szélmalmok is, de neki a sárga tetszik. Azt is elárulta Trump, hogy 10 év után megöregednek, elfáradnak és akkor már nem szépek.

A fenti mondatoknak egyetlen egy pillanatnyi értelme sincsen! De annyira birka a körülötte lévő vezetőség és a hallgatóság, hogy meg sem próbálják megállítani az ámokfutó Trumpot.

A világ egyik vezető országának ez elnöke szélmalmoknak nevezte a szélerőműveket. Pedig a szélmalmok a szél mozgási energiáját mechanikai munkává alakítják át és nem áramot, hanem leggyakrabban gabonát őröltek vele, vagy szivattyúkat üzemeltettek vele, hogy az elárasztott területeket vízmentesítsék, vagy éppen locsolják.

Jól elkanyarodtam ebben a cikkben a cikk címétől, de látni kell, hogy mindenki látja, hogy baj van, de a tenni akaráson és ígéreteken kívül szinte semmi nem történik a legtöbb ország esetében, hiszen nejlon zacskókba csomagolunk mindent és a becsomagolt termékeket is díszes dobozba tesszük, szívószállal isszuk a műanyag pohárból a koktélt, az üdítőt, majd a következő pohárnál újat használunk, az autóállomány, hajóállomány és a repülőgépek ontják a környezetbe a különböző károsanyagot, nem beszélve az épületekről, melyek nagy része semmilyen hőszigeteléssel sincsen ellátva. A fél világ beleengedi a tengerekbe, óceánokba, folyókba, állóvizekbe a szennyvizet… Azt hiszem dühönghetnék 20-30 oldalon keresztül és akkor is lenne amit kihagynék, hiszen visszafordíthatatlannak tűnő módon rohanunk a valódi klímakatasztrófa felé.

Na most megint elköteleződött kis hazánk is és nagy vállalásokat tettünk, melyet becsületszó 2050-re elvégzünk!?! 2050-re??? Mi van??? Ha hiszik, ha nem, már ki is számolták a “hozzáértők”, hogy a klímasemlegesség vállalása az országnak 50 ezer milliárd forintba fog kerülni. Ez a GDP 2,5%-a is lehet.
Felháborít a szám is, hiszen egy stadionépítésnél, vagy egy metróépítésnél, de lehet ez autópálya, kórház, vagy bármilyen állami projekt általában 100%, vagy ennél is nagyobb mértékben szoktak mellébecsülni és az akkor valósul meg 1-2 éven belül, amikor beárazzák. Képzelhetjük, hogy ez az 50 ezer milliárd forint mi, ez egy szám és semmi több.

Sok mindenről nemzeti konzultált a kormányunk a népével, de ez a klímavédelem téma nem került bele.

192 ezren mondták el egyébként a véleményüket a klímavédelemről, de akkor a kormány ezt a kérdést nem akarta nagy dobra verni. Mivel az állami médiában nem esett szó anno a klímavédelmi kérdőívről, így az egyéb sajtónak köszönhetően 3 nap alatt közel 200 ezren töltötték ki az online kérdőívet, melyet az EU kezdeményezett.

Az adatokból kiderült, hogy a magyar emberek 92,1 százaléka támogatja, hogy 2050-re Magyarország klímasemleges legyen.

A globális felmelegedés üteme nő, 2000-2050 között másfél-két fokkal növekedhet az átlaghőmérséklet, ami megegyezik az 1900-2000 között történt hőmérsékletváltozás mértékével.

A megkérdezettek az energiaipart és közlekedést tekintették a legfontosabb területnek, ahol a kibocsátást csökkenteni kellene, ezen belül a közösségi közlekedés fejlesztését tartották a legfontosabbnak a válaszadók.

Érdekes, hogy a lakások, házak, irodák, csarnokok, azaz az ingatlanok károsanyag kibocsátását nem érezték a megkérdezettek magasnak, pedig ez a legjelentősebb és ezen könnyen lehet javítani.
Az egyik lehetőség a meglévő házak és lakások hőszigetelésének fokozása, nyílászárók cseréje, napelem és napkollektor beruházások és az új lakások és házaknál ma már megkövetelt szigetelési és energetikai előírások tényleges megvalósítása.

Az alábbi dokumentumok jövő hét csütörtökön a kormány.hu-ra feltöltésre kerülnek:

  • Éghajlatváltozási Cselekvési Terv
  • Éghajlat változás hatása a Kárpát-Medencére
  • Nemzeti Energiastratégia 2030
  • Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 2050 nevezetű dokumentum év végéig fog elkészülni.

Kaderják Péter részletesebben kitért a Nemzeti Energiastratégiára és a Nemzeti Energia és Klímatervre: Magyarország energiafüggetlenségének további erősítését emelte ki, mint legfontosabb cél. Kijelentette, hogy javult az interkonnektivitás és az energiaszektor diverzifikáltsága. A dokumentumok elkészítésénél az energiaimport mérséklése vezérfonal volt. Négy alapelv határozza meg a fenti dokumentumokat:
-Középpontban a fogyasztó: rezsicsökkentés további fenntartása várható
-Energiaellátás biztonságának megerősítése: hazai szénhidrogén és megújulók fokozott hasznosítása, gázpiac folytatódó diverzifikációja
-Az energiaszektor klímabarát átalakítása: a villamosszektor üvegházhatású gázkibocsátásának további csökkentése, távhőszektor zöldítése és versenyképesebbé tétele.
-Energetikai innovációk és gazdaságfejlesztés A stratégiák megvalósítása 40 projekten keresztül fog terv szerint történni, melyeknek központi eleme az egyensúly, költséghatékonyság, technológiai semlegesség és igazságos átmenet, azaz kompenzálni kell azokat, akiket hátrányosan érint az átalakulás.

A kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra minimum 40%-kal csökkenti Magyarország az ÜHG kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Ez nagyon szép célkitűzés, de 1990 éppen 30 évvel ezelőtt volt és a fél ország még szénnel fűtött és Trabantokkal, Daciákkal, Ladákkal jártunk és IFA-val fuvaroztunk.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A megújulóenergia részaránya pedig minimum 21% lesz 2030-ra a bruttó végső energiafelhasználásban. Gázpiac ellátásbiztonsági célból fontos elsősorban a kormány számára, 70 százalékra tervezik csökkenteni az importfüggőségünket 2030-ra.

Az alábbi célkitűzés nagyon jól hangzik:

A villanyszektorban 2030-ra 90%-ban karbonmentes áramtermelés a cél.

Továbbá Innovációs projekteket támogató fejlesztések fognak indulni. A Klímatudatos vízgazdálkodás és a természetvédelem fontosságát is kiemelte Kaderják Úr.

2030-as célok eléréséhez 14 ezer milliárd forint lehet szükséges a Paks 2-es beruházási költségen kívül.

Idén a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 2050 nevezetű dokumentumon fog dolgozni gőzerővel az ITM.

Elhangzott az is, hogy a nagy károsanyag kibocsátókkal kell finanszíroztatni az oroszlánrészét a költségeknek, mert az EU-s források ehhez kevesek lesznek. 2022-től a nagyobb magyar városokban elektromos buszok fognak közlekedni. Jelenleg az ITM azon vizsgálódik, hogy ezt a dátumot előrébb lehet-e hozni.

Mátrai erőmű bezárása nem opció, a munkavállalók elbocsátása miatt, és a régió energiaellátását is biztosítani kell. A Mátrai Erőmű döntően megújulóenergiával kerülhet kiváltásra. Kaderják kiemelte, hogy már előfordult, hogy a Mátrai termelést meghaladta a megújulóáram-termelés.

A jelenlegi 32-33 százalékos villanyimport arányt terv szerint 20 százalékra lehet majd csökkenteni.

Kaderják szerint az okosmérés a távhő szabályozhatóvá tételén keresztül segíthet nagyon sokat az energiahatékonyságon. Ez önmagában 10 százalékos felhasználáscsökkenést okozhat a távhőben. Az okosmérők elterjedése az éjszakai áram fogyasztását is serkentheti, mely javítaná a villamosenergiarendszer hatékonyságát, és üzleti alapon is megtérülhet. Versenyző a magyar olaj és gáz kutatás-termelés (upstream), a jelenlegi koncessziós rendszer folytatása várható.

Mi pedig azt mondjuk, hogy el kellene kezdeni a házakat és lakásokat komolyan hőszigetelni, nyílászárókat cserélni, fűtést korszerűsíteni, megújuló energiákat használni a háztartásokban, valamint az újonnan épülő házak és lakások esetében be kellene tartani a szintén tizenéves vállalt, 2020-ban már érvényben lévő szigorú szabályozást.
Részletek: https://csaladihazepites2020.hu/csaladi-haz-epites-2020-utan-egy-uj-fejezet-a-csaladi-haz-epites-teren/


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb