Lakberendezés és stílus

Kimegy-e a divatból valaha az Art Deco?

Néhány belsőépítészeti stílus és formatervezési trend egy látszólag végtelen hurokba tartozik. Ám a vidéki elegancia, az ultramodern minimalizmus és a teljesen excentricitás szinte mindegyike tombolt egy ideig az életünkben valamelyek csak rövidebb időre, mások, mint például az art deco, pedig mindig is jelen volt, van, és feltételezhetően jelen is lesz.

Vajon ezek az időtlen trendek elhalványulnak egyszer? Nemrég megvizsgáltuk a kérdést a “Roaring Twenties” egyik legnépszerűbb tervezési mozgalma segítségével.

Az Art Deco története


Magas kontraszt, elárasztó színek, merész sziluettek, merész króm- és sárgaréz elemek- ezek mindegyike klasszikus megjelenést eredményez, amelyek látszólag soha nem veszítik el vonzerejüket.

A mozgalom Franciaországban született, közvetlenül az I. világháború kitörése előtt. Ez számos szinten a bőség és a kényeztetés ideje volt, és ez gyakorlatilag az élet minden területét befolyásolta. Az ezzel járó csillogás, a fantázia, a szórakozás és a bőségesség mindent inspirált, az óceánjárók és porszívók tervezésétől kezdve a zenéig, színházig és irodalomig, mindent. A divat a játékos és csábító volt, gazdag anyagokkal, ragyogó színekkel és geometriai mintázattal kifejezve mindezt.

Az art deco sok legszebb példái megtalálhatók az ezen időszak épületein. Manapság ezen épületek egy részét folyamatosan felújítják, hogy azok jellemzői eredeti formájukban maradjanak. Például az 1929-ben épült One Wall Street épülete külső felületét jelenleg a Macklowe Properties restaurálja. A folyamatban nem csak a szerkezet történelmi mészkő furnérját állítják helyre, hanem annak ünnepélyes “Vörös Szobáját” is felújítják eredeti art deco pompájával, amelynek középpontjában Hildreth Miere falfestménye áll.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az eredetileg Edwin Lutyens által 1928-ban tervezett bankként működő épület, napjainkban Hotel Gotham, Manchesterben, a város leghíresebb ötcsillagos szállodájaként funkcionál. Közel 100 éve gondosan karbantartják, és a világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy a fenséges, palotaszerű külsejét és a Wall Street ihlette art deco belső teret megcsodálják. A szálloda királyi megjelenése még a „King of King Street” becenevet is elnyerte.

Az új Art Deco

A mai art deco sokkal drámaibb eltéréseket mutat a falak megjelenítése és a bútorok kiválasztása során. A színek mélyebbek, és még több réz és króm veszi körül az egyes helyiségeket. A múltbeli geometriai minták és szövetek, mint a bársony és a rojtos anyagok, már jelzik az Art Deco visszatérését. Bár nincs valódi jele annak, hogy ez a tendencia hamarosan elmúlóban lenne, a következő években mégis inkább számíthatunk a minimál és modern beton, márvány, lakk és füstölt üveg kombók felbukkanására.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb