„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Ki ellenünk, ha mindenki velünk

2008_0728_shutterstock_home_makeoverHázépítésnél, olyan megoldásokat kell választanunk, melyek mindenkinek jók. Melyek nemcsak komfortosak és szépek, hanem miközben gazdaságosak, ökológiailag is megállják a helyüket. Egyre többen beszélnek passzív házakról, sőt aktív, vagy energia pluszos házakról. Számomra ez azért izgalmas kérdés, mert egy passzív, vagy majdnem passzív házban a régmúlt tudásait, és a modern kor legfejlettebb vívmányait lehet ötvözni. Hisz a pincét, egy épület benapozását, vastag, szigetelt falait, padlását, arányos ablakait, árnyékot adó növényeit, belső udvarát, kerengőjét, tornácát, stb. nem ma találták ki. Az évszázadok alatt belénk kottázódott épületarányok formálták esztétikai és praktikus igényünket. Ezért egy épület akkor jó, ha a múltból és a jelenből is merít. Ma többet tudunk, az épületek szigeteléséről, tudjuk, hogy miként kell megszüntetni az épület különböző hőhídjait, és ma, kitűnő minőségű, könnyen kezelhető, és nem vetemedő nyílászárók is kaphatók, különösebb keresés nélkül.
De mi a tennivaló, az épületek szellőztetésével. Lényeges, hogy az épület, minél kevesebbet szellőzzön, szándékunk ellenére. Ennek rossz példája, mikor például a panellakások szigetelését úgy oldják meg, hogy azokat légmentesen lezárják, és ezáltal egy egészségre ártalmaz közeg alakul ki. A falak állandóan nedvesednek, gombásodnak, nincs szellőzésük. Tehát komplex módon kell tervezni. Az elhasznált, de meleg levegőt lehet még pl. a garázsok szellőztetésére használni, és azt is tudni kell, hogy a leghidegebb télen is úgy kell, nagyintenzitással szellőztetni, hogy a helyiség levegője úgy cserélődjön, hogy az a szellőzés által csak minimálisan hűljön le.
Energiapazarló berendezésekkel, állandóan készenlétben lévő berendezésekkel, telefontöltőkkel, egész nap géphangot adó számítógéppel, egy passzív ház energia mérlege nem állítható fel, de erről inkább egy másik alkalommal írnék.
A fő gond, mindig a pénz. Ebből van mindig kevés. Ezért ha tanácsolhatom; új épületünket úgy építsük, hogy legalább az alapok jók legyenek. Ha nem tudjuk az energiapazarló berendezéseket egyszerre lecserélni, ha a megújuló energiatermelés berendezéseire sem futja pénztárcánkból az építkezéssel egy időben, legalább egy nagyon alacsony energiaigényű épületet építsünk, úgy, hogy ha később mikor az alternatív energiatermelő eszközöket, vagy a hagyományos villamos energiát sokkal gazdaságosabban felhasználó eszközöket is meg tudjuk vásárolni, akkor ne kelljen a házat ismét drasztikusan átalakítani, bántalmazni. Tehát mindezt alaposan át kell beszélni, egy felkészült építésszel, villamosmérnökkel, gépésszel, fűtésszerelővel.
Házat az ember úgy épít, hogy az egész életében kiszolgálja. Nem tudhatjuk, hogy gyermekünk 50 év múlva, mit fog korszerűtlennek minősíteni. Csak annyit tudhatunk, hogy egyre bonyolultabb műszaki ismeretek birtokában kell; meghozzuk döntésünk.
A hitelfelvételre se úgy gondoljunk csupán, mint a hiányzó pénz pótlására, hanem úgy, mint egy gazdaságossági számításra. Miközben bevételeinkből fedezzük kiadásainkat, érdemes egy energia megtérülési mérleget is készíteni.
Miközben megfogalmazom, hogy jó lenne, ha Magyarországon is működne legalább egy ökobank, megjegyzem, hogy mindez állami feladat is. Ha mindezt az adópolitika, és egy állam által finanszírozott kamatpolitika is támogatná, el lehet képzelni, mennyi energiát lehetne megspórolni. Nem arra gondolok, hogy Magyarország vegyen fel újabb hiteleket, melyet a korszerű házakat építők kaphatnának meg pályázat útján kedvező kamatozással, hanem arra, hogy a kormány, és minden építkező is gondolja át, mennyibe kerül például egy új atomerőművi beruházás, hány év kell a megvalósulásához, hány évig működik egy atomerőmű, és ezzel szemben, mekkora energia mennyiséget lehetne kiváltani, olcsó, családi házi eszközökkel. Kérem, ne feledkezzenek meg a biztonságról sem, no meg arról sem, hogy egy-egy családi ház, fűtő, vagy energiatermelő berendezését nem kell fegyvereseknek őrizni évezredeken át.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb