Zöld hírek

Kendert alkalmaztak a nulla széndioxid-kibocsátású Flat House kialakításához

A Practice Architecture kendertermesztők együttműködésével dolgozott az angliai Cambridgeshire-ben, előre gyártott panelekből mindössze két nap alatt felállított nulla szén-dioxid-kibocsátású házat.

A jelenlegi éghajlati válság fényében egyre több építész és tervező kísérletezik a kender építészetben való felhasználásával. A Flat House egy Camgridgeshire vidéki, 53 hektáros mezőgazdasági létesítmény területén, a Margent Farmon található, amelynek célja a kender – a kannabisz növény gyorsan növekvő törzse – lenyűgöző tulajdonságainak bemutatása. A kendert már használják a kereskedelem több ágában, a ruházattól kezdve a bioüzemanyag előállításáig, és szénmegkötő képessége miatt egyre gyakrabban alkalmazzák környezetbarát építőanyagként. A Margent Farm saját kenderföldjét műveli, és a Practice Architecture építészeti céget kérte fel, hogy a saját termésüket felhasználva a helyszínen egy “hihetetlenül alacsony széndioxid-kibocsátású” rezidenciát hozzon létre.

A ház fűtését és energiáját egy biomassza kazán és a tetőn található fotovoltaikus, napenergia panelekből álló rendszer biztosítja. Az építészek jelenleg a papírmunkára várnak, ami megerősíti, hogy az otthon kialakítása zéró szén-dioxid-kibocsátású. A Practice Architecture szerint a nulla széndioxid-kibocsátású értéket általában egy épület élettartamának széndioxid-kibocsátása alapján értékelik, nem pedig az építés idején megtestesült szén-dioxid-szint szerint.

“Az épület radikális vonása nem csupán a nulla szén-dioxid-szint, hanem a természetes módon megtermett anyagok széleskörű felhasználása, a műanyag alkalmazása, ahol csak lehetséges, és az építkezés folyamata alatt nagyon alacsony szintű széndioxid-kibocsátás a hagyományos építkezéshez képest.” – mondta az építészeti cég.

A Practice Architecture a projekttel meglátta a lehetőséget a kender és az előre gyártott építési technikák kombinálására. A cég már egy ideje dolgozik kenderrel, de ez az első projekt, ahol előre gyártott panel rendszert alkalmaztak. Az építési telken kívüli munkálatok lehetővé tették, hogy az építkezés folyamata hatékonyabb és gyorsabb legyen, akár az év hidegebb hónapjaiban is, ami a szokásos kender-építésnél nehézséget okozhat.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Mérnökökkel és anyagspecialistákkal együttműködve a stúdió kenderbetonból, kender és mész keverékéből készített nagy paneleket fejlesztett ki. Gyártás visszaszállították a paneleket a telekre, és mindössze két nap alatt felépítették a Flat House szerkezetét. Az ingatlant egy már meglévő pajta lábnyomán alakították ki. A paneleket szabadon hagyták a ház belsejében, texturált felületeket létrehozva az egész lakótérben. Ezt számos fából készült elem egészíti ki, mint az ajtók, a lépcső korlátja és a tartóoszlopok.

“A felhasznált anyagok lélegzőek, vagyis szabályozzák a levegő páratartalmát, ellenállnak a nedvességnek és a penésznek, és ezzel egészségesebb környezethez és levegőminőséghez vezetnek” – tette hozzá a stúdió.

A hálószobák és a fürdőszoba az otthon földszintjén helyezkednek el, egy dupla magasságú ülősarok mellett, amelyet szinte teljesen üveg határol körül. A ház minden helyiségét fából készült bútorok és szőtt padlószőnyegek díszítik. A projekt után a Practice Architecture és a Margent Farm kenderszálas csempéket fejlesztett ki, amelyeket a ház külső homlokzatának burkolására használtak, melyeket mezőgazdasági hulladékból származó cukor alapú gyanta illeszt össze.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close