„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

Juha Tanhua ‘olajfolt fotói’ rejtett galaxisokat fednek fel

Egy finn fotós az univerzum csodáit örökíti meg- de a várakozások ellenére nem az égre, hanem a földre fordította az objektívjét. A 17 éven át készülő gyűjteményében a 62 éves Juha Tanhua benzintócsákból csillogó üstökösöket, tejutakat és galaxisokat varázsol, amelyek nagyon hasonlítanak a valóságbeli megfelelőikre. Az egész 2005-ben kezdődött, amikor fotóriporteri megbízatása során észrevette, hogy a lába alatt egy csinos minta rajzolódott ki egy tócsában.

“Amikor a dél-finnországi Lahti városában, a Fellman Parkban parkoltam le az autómat, hogy néhány fotót készítsek az újságnak, észrevettem, hogy az autóm mellett egy olajfolt van az aszfalton, és egy kicsit úgy nézett ki, mint az északi fény” – mondta Tanhua a My Modern Metnek. “Csináltam néhány fotót, és elfelejtettem az egészet. Hónapokkal később újra megtaláltam azt a fotót, és elkezdtem eső után a parkolókban sétálni, hogy lefotózzam ezeket az olajfoltokat”.

Tanhua eleinte minimális szerkesztéssel akart hűen ábrázolni minden egyes pocsolyát, amit talált, de az évek során a kontraszt, az árnyékok és a fénypontok beállításával kísérletezett, hogy életre keltse égi hasonmásait. Megjegyzi, hogy “amikor fekete aszfalt ellen fotózok, és alulexponálom a képet, az aszfalton lévő kövek csillagokká változnak”. Tanhua szerkesztési munkája annyira meggyőző, hogy a néző a benzin és a keréknyomok helyett azonnal csillagközi felhőket és vörös kvazárokat lát.

A természeti elemek is szerepet játszanak e gyönyörű galaktikus jelenetek létrehozásában. Az eső ecsetként működik, amely “megfesti a műalkotást”, érdekes organikus csíkokat és mintákat hozva létre.

Bár a fotós megjegyzi, hogy “Lappföld tökéletes hely a galaxisok, ködök és más űrobjektumok fotózására, mert itt tényleg nincs nagy fényszennyezés”, ő mégis jobban szereti a lefelé nyíló kilátást, mint a távcsővel való kémlelést. “Nem felfelé, hanem lefelé nézek. A világűr nem felettünk, hanem a lábunk alatt van. Még olyan unalmas helyeken is találhatunk fotózni való témákat, mint a parkolók.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tanhua munkái azt bizonyítják, hogy még a leghétköznapibb helyszíneken is rengeteg művészi inspiráció rejlik. “A parkoló autók alatt egy mikrokozmoszt találtam” – mondja.

Tanhua 15 éves korában kezdett el fotózni, amikor apja egy japán útról visszatérve megajándékozta őt egy Olympus 35 DC kompakt fényképezőgéppel. Miután 1979-ben egy helyi fotóstúdióban kezdett el tanulni, Tanhua újságírói karrierbe kezdett. Ma szabadúszó fotósként dolgozik, és az elmúlt évtizedekben 10 önálló kiállítást hozott létre. Művei a Finn Nemzeti Galéria és a Lahti Művészeti Múzeum állandó kiállításán láthatók. Jelenleg a dél-finnországi Vuolenkoski kis faluban él.

Teljes “űrfotó-gyűjteménye” megtekinthető a honlapján.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb