„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Hogyan újítsunk fel belső tereket alacsony költségvetésből

Talán az egyik leggyakrabban hallható mondat, amikor a belső felújításokról beszélünk, ez a „bármennyire is kezdetben költeni akartál, duplázd meg, az idővel együtt”.

A felújítások, méretüktől függetlenül, nagyon időigényesek és költségesek lehetnek, különösen, ha az utolsó pillanatban váratlan változások jelentkeznek. Gyakran találkozunk azonban olyan helyzetekkel, amikor a belső elrendezés már nem hatékony, vagy úgy érezzük, hogy a belső kialakítás kissé elavult, és itt az ideje a változtatásnak.

A hely fejlesztése nem feltétlenül jelenti az összes megtakarítás elköltését, és a kevesebb kiadás nem feltétlenül jelent rossz minőségű munkát. Az építési munkáktól kezdve egészen a bútordarabok teljesen új funkcióinak átadásáig számos módszerrel újíthatjuk meg lakó- és üzlethelyiség-belső tereinket anélkül, hogy bankrontást tenne.

A barkácsolás (DIY-Do It Yourself) választása valószínűleg az egyik legegyszerűbb – és legszórakoztatóbb – módja annak, hogy pénzt takarítsunk meg a belső felújításokon. Bár a kivitelezők és/vagy építőmunkások alkalmazása biztosítja az ideális befejezést a minőség és az idő szempontjából, a munkadíjuk megtakarítható, vagy a projekt más részeibe fektethető. Ha nem rendelkezünk kellő készségekkel – vagy nincs szabad időnk – ahhoz, hogy saját maga végezze el a munkát, nagyon meg kell válogatni, hol veszünk igénybe külső segítséget, korlátozva azt a víz- vagy villanyszerelési munkákra.

Ha a barkácsolás mellett döntünk, zárjunk le egy helyiséget vagy területet a házban, és alakítsuk át egy kis műhellyé a projekt teljes ideje alatt, kölcsönözzünk eszközöket a családtagoktól, szomszédoktól vagy barátoktól, hogy elkerüljük a hatalmas költségeket az olyan eszközökön, amelyeket a közeljövőben nem fogunk gyakran használni.

Gondoljunk helyire. Legyen szó helyi alapanyagról, szaktudásról vagy építési módokról, a népies technikák és anyagok egyre fontosabbak az építészetben, pénzügyi és környezeti előnyeik miatt. Az építkezés okozta környezeti és gazdasági kiadások miatti növekvő aggodalmak miatt a világ legnagyobb népességének és leggyorsabb gazdasági fejlődésének számító Kína arra ösztönözte építészeit, hogy fontolják meg a helyi viszonyokhoz jobban reagáló építési módszereket, például az újrahasználat vizsgálatát.

A helyi anyagok, például fa, csempék, kövek, téglák, bambusz, döngölt föld és újrahasznosított kemencetégla megfizethető lehetőségeket gyakran találnak otthonuktól nem túl messze, ezért kérdezzünk körül, és kutassunk minél többet a projekt megkezdése előtt.

Távolítsuk el. Lehet, hogy ez nem mindig tűnik olyan magától értetődőnek, de egy zsúfolt helyiségben ülve, naponta rengeteg bútordarabbal és kiegészítővel körülvéve, végül elsöprő érzés lesz, különösen, ha a munkaterület ugyanolyan zsúfoltnak tűnik.

Ez azt jelzi, hogy ideje felszabadítani a helyet, és eltávolítani azokat a bútorokat vagy dekorelemeket, amelyek már nem jelentenek értéket, vagy elérték az eltarthatósági idejük végét. Ugyanezt lehet alkalmazni a falakra is, ha több hely növelésére vagy a keringés felszabadítására hajlik, ahol csak lehetséges, távolítsunk el minden nem teherhordó elemet. Ügyeljünk arra, hogy milyen típusú falat távolítunk el egy szakértő segítségével, hogy elkerülje a szerkezeti katasztrófát. A meglévő festési munkáktól a falak eltávolítása és az ipari megjelenés kialakítása szintén sok pénzt takaríthatunk meg.

Fessük át. A legtöbb belsőépítész egyetért abban, hogy a festék az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja a belső tér megváltoztatásának. Ne feledjük azonban, hogy az olcsóbb festékek alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak titánt, amihez csaknem három rétegre lehet szükség ahhoz, hogy egy réteg drága, jó minőségű festék fedőképességét elérje.

A szekrények, ajtók vagy ablakkeretek színének megváltoztatása is nagymértékben befolyásolhatja a tér vizuális identitását. Ügyeljünk arra, hogy csiszoljuk le a paneleket és fessük le alapozóval, mielőtt egy megfizethető vízbázisú formulával vagy egy egyedi kréta alapú formulával a átfestjük.

A “faux bois” technikát használhatjuk fa erezet létrehozására is, ha egy természetes sörtéjű ecsetet vagy fa sablont sötétebb árnyalatú vagy latex festékbe mártunk, és textúrát adunk a felületeknek, vagy használjunk a trompe l’oeil technikát gránit vagy márvány felületek utánzatának létrehozásához.

Bútorok tekintetében a székek átfestése jóval kevesebbe kerülhet, mint új vásárlása, főleg, ha még jó állapotban vannak és időtálló dizájnnal rendelkeznek. Egy másik “újrafesthető” dizájnelem, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, a csempefuga; A burkolóhabarcsok színének megváltoztatása teljesen új arculatot adhat a térnek.

A falak, szekrények, székek és fugák mellett a konyhai munkalapok teljesen átalakíthatók, ha a felületet alapozóval lefestik, majd szivacsszerű stencilekkel vagy ecsettel lekenik, és hamis gránit/márvány felületet kapnak. Az utolsó lépés az lenne, hogy a felületet fedőréteggel fedjük le, hogy megvédjük a festéket a hőtől és a tisztító vegyszerektől. Bár lehet, hogy a munkalapok felújítása nem olcsó, de valószínűleg kevesebbe kerül, mint egy vadonatúj márványpult rendelése, különösen, ha a keresett design és textúra drága.

Hasznosítsunk újra. Az egyik legfontosabb költségkeret-felújítási tipp, hogy dolgozzunk azzal, amink van. Ennek ellenére az első kérdés, ami eszünkbe jut: mennyibe kerül a bútordarab javítása egy új vásárlásához képest? Vannak esetek, amikor egy új tárgy vásárlása sokkal kevesebbe kerül, mint a felújítás vagy a saját készítés, ezért a végső döntés meghozatala előtt alaposan tájékozódjunk a piacon elérhető termékekről és az eladási árakról.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Másodszor, még ne dobjunk ki semmit – minden elemben megvan a lehetőség, hogy újjászülethessen, így a legjobb módja annak, hogy pénzt takarítsunk meg, ha azzal dolgozunk, amink van. Például a kanapék vagy étkezőszékek kidobása helyett újrakárpitozhatjuk a párnákat és a szövetet, különösen, ha a keret még viszonylag új. Ha pedig nincsenek újrahasznosítható bútoraink, sok potenciális elemet találhatunk a használt árucikk boltokban vagy garázsvásárokon.

A „forma követi a funkciót” elvet úgy is alkalmazhatjuk, hogy kissé (vagy nagymértékben) módosítjuk egy bútordarab kialakítását, és a megjelenése alapján teljesen új funkciót adunk neki. Néhány példa a régi komódok átalakítása mini konyhaszigetté, tévéállvánnyá, fürdőszobai mosdókagylóvá vagy akár pelenkázóasztallá, vastag kötelekből vagy bőrszíjakból szekrényekké és ajtókilincsekké, befőttesüvegek, fahasábok vagy hálókosarak lámpatestekké, hogy csak néhányat említsünk.

Hasonlóképpen a használaton kívüli helyiségek funkcióját a meglévő bútorokkal együtt újrahasznosíthatjuk. Például egy ritkán használt hivatalos étkező otthoni irodává alakítható. Ahelyett, hogy új ergonomikus íróasztalt és széket vásárolnánk, használjuk az étkezőasztalt nagy íróasztalként, kárpitozzuk át a meglévő étkezőszéket, stb.

Cseréljük ki. Az alacsony költségvetés gyakran újrafényezést követel meg a csere helyett, de bizonyos esetekben a csere a helyes út, különösen ami az anyagokat és a befejezést illeti. Mielőtt elkezdenénk, végezzünk kutatást vagy összehasonlítást a rendelkezésre álló különböző típusú bútorokról vagy befejező anyagokról.

Az anyagok gyakran hasonló textúrákkal vagy kidolgozással rendelkezhetnek, áruk mégis a spektrum két ellentétes végén helyezkedik el. Fontoljuk meg az olyan anyagokat, mint az alumínium és a rozsdamentes acél, az üveg és az akril, valamint a vörösre pácolt fehér kőrisfa és a vörös tölgy.

A konnektorokat gyakran figyelmen kívül hagyják, ha felújításról van szó. Ezek a kis kiegészítők azonban nagyban befolyásolhatják a tér vizuális összeillesztését – lehet, hogy ezek a feltűnő színek vagy akcentusok, amelyek mindvégig hiányoztak. Hasonlóképpen, az ajtó- és szekrénykilincsek/kilincsek apró tervezési részletnek tűnhetnek, de a változtatást követően óriási tervezési különbségeket képesek elérni.

Szervezzük újra. Rendezzük át a bútorok elrendezését. Emeljük meg a kanapékat vagy ágyakat, építsünk alá egy új szerkezeti tartót, hogy további tárhelyet biztosítson. A helyiség térbeli elrendezésének egy történetet kell elmesélnie arról, hogyan keringünk a térben, és milyen preferenciáink vannak.

Egy másik fontos tipp, hogy ne helyezzünk át egyetlen szaniter berendezést sem, hacsak nem szükséges. Minden, ami víz- vagy villanyszerelést igényel, valószínűleg szakember segítségét igényli, ami cserébe költséges lehet.

Adjunk hozzá. A felújítás magában foglalhatja a tér bővítését is. A konyhákban (és esetenként a fürdőszobákban) a mosdókagyló és a munkalapok mögé történő visszahúzás drámai módon megváltoztathatja a tér identitását és hangulatát. Noha számos megfizethető csempézési lehetőség létezik, rengeteg pénztárcabarát ‘backsplash’ lehetőség közül választhatunk, például mozaiklapok, lehúzható vinillapok, vízálló tapéta, lakkozott fapanelek, színezett üveg, tégla és vízálló festék ( ez általában a költséges oldalon van).

Díszítsük a teret egy vagy több hangsúlyos fal hozzáadásával a felújítás alatt álló területeken, legyen szó tapétákról, kézzel rajzolt falfestményekről, stencil-művészetről, vagy a fal 3D-s felületté extrudálásával fapanelek vagy rudak falra ragasztásával, és a teljes felület egyszínű festése a mélység érzetének megteremtése érdekében.

A falak építése további zárt terek kialakításához nagyon költséges, és gyakran kőművesek segítségét igényli, ehelyett olcsó és könnyű anyagokból, például fagerendákból, bambuszból, rétegelt lemezből, üreges üvegkockákból vagy agyagtömbökből készült válaszfalakat válasszunk, ha ez a cél-könnyű vele dolgozni és összeszerelni.

Végül pedig a meglévő padlóburkolat eltávolítása és új anyaggal való cseréje helyett a felületeket lehúzható padlóburkolati megoldással fedjük le, ez egy praktikus, megfizethető és tartós anyag, amely nem igényel fugázót vagy speciális szerszámokat. Számos gyártó készített lefejthető vinilcsempéket, amelyek szinte teljesen megegyeznek a természetes vagy mesterséges padlóburkolatokkal, mint például a fa, a márvány, sőt a beton is, ami nagyon megfelelő kiegészítővé teszi őket.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb