napi hírmorzsák

Hogyan befolyásolhatja az üvegházak tervezése az építészetet?

Kevés olyan elegáns és ötletes építmény van, mint az üvegházak. Nagyrészt egyszerű és letisztult kialakítású, minimalista építmények, szellős és világos terekkel, amelyek a beltéri klíma fenntartására összpontosítanak. A növények és termések termesztésének szentelt, változatos projektek, amelyek a fenntarthatóságot, az oktatást és a természetvédelmet hangsúlyozó programokat és rendszereket ötvözik. Az üvegházak középpontjában az élmény és a felfedezés áll.

Ahogy Eduardo Souza megjegyzi az üvegházak tervezésének történetéről, a nagyméretű üvegházak gyártása csak az ipari forradalom után vált lehetővé, amikor a tömegesen gyártott üveglapok elérhetővé váltak. Azóta élelmiszer- és virágtermesztésre használják őket, a növényfajok számára megfelelő mikroklímát kialakítva még a zord éghajlatú helyeken is. A dísznövénykertészettől az ökoszisztéma tudatosságának növeléséig a kortárs üvegházak élő gyűjtemények köré épülnek. De a fény, a struktúra és a fenntarthatóság révén az építészet új megközelítéseihez is szolgáltathatnak információkat, olyan tanulási környezetekké válhatnak, amelyek elősegítik az éghajlat és az építészet közötti összefüggések megértését és kihasználását, melyet a következő nyolc projekt tökéletesen szemléltet:

Santa Monica Greenhouse / Part Office és Cactus Store

A Santa Monica Greenhouse a harmadik üvegház, amelyet a Los Angeles-i Cactus Store és a Part Office együttműködve terveztek. A Bergamont Station vonatmegálló mellett található, egy nagy ipari komplexumban, amelyet kiskereskedelmi és irodai negyeddé alakítanak át. A projekt az ügyfél egykori raktárépületében található irodaházához kapcsolódik, és otthont ad a privát kaktusz- és kövirózsa-gyűjteményüknek.

Family Greenhouse / RicharDavidArchitekti

Ez a projekt három szakaszból áll. Az első a megrendelő régi családi házának rekonstrukciója volt. Az eredeti terv szerint egy különálló épületben egy üvegházat alakítottak volna ki, de végül a lakóterek felett, a tetőtérben helyezték el, ami egyrészt nem jár a házból való kilátás akadályozásával, másrészt pedig pénzt takarítsanak meg az alapozás építésén, és a házból származó maradék hőt felhasználják.

Greenhouse Botanical Garden Grueningen / idA

A grüningeni botanikus kert új pavilonja erősen kapcsolódik a környezetéhez. A tervezést nem az épített környezet, hanem a környező erdő inspirálta. Mind a formai szókincs, mind a szerkezeti koncepció a természetből származik. A pavilont úgy tervezték, hogy harmonizáljon az erdővel és kiterjessze azt. A formát Voronoi-tesszellációval, más néven természetes szomszédos interpolációval alakították ki.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Greenhouse Orchidea Punta del Este / Mateo Nunes Da Rosa

A világjárvány idején Ana, az orchideákra szakosodott botanika-rajongó vállalkozást csinál hobbijából: Greenhouse Orchid. Mateo Nunes Da Rosa tervezőcsapatát bízta meg egy olyan üvegház létrehozásával, amely egyben kiállítótérként is funkcionál. A végeredmény egy átlátszó, szállítható, módosítható prototípus, amely az orchideák túléléséhez szükséges klímát teremti meg. Két üvegházat gyártottak, az egyiket kiállításra, a másikat a termesztésre.

Wellesley College Global Flora / Kennedy & Violich Architecture

A GLOBAL FLORA újragondolja, hogy egy fenntartható üvegház tervezése miként fokozhatja a globális interdiszciplináris természettudományos oktatást és mélyítheti el a természet közérthetőségét. A Global Flora botanikai létesítmény kibővíti Dr. Margaret Ferguson 1920-as vízióját, aki a növénybiológia mint a természettudományos oktatás központi része mellett érvelt, és arra ösztönözte a diákokat, hogy “hallgassák” a növényeket, és gyakorlatias, interdiszciplináris tapasztalatokon keresztül tanuljanak.

Desert City / Garciagerman Arquitectos

A Desert City a xerofita növények ünneplése, valamint a körülöttük kialakuló érdeklődési körök és események egész kultúrájának megteremtése. A projekt egy olyan oktatási, fenntartható és ökológiai komplexum, amelyben a világ minden tájáról származó kaktuszok kiállításától, termesztésétől és tenyésztésétől kezdve a nagy kertben és üvegházban történő kiállításon át a szabadidős tevékenységek, például előadások, kisebb kongresszusok, műhelymunkák vagy kiállítások sorának elhelyezéséig.

Maggie’s Cancer Centre Manchester / Foster + Partners

A Nagy-Britanniában és számos más országban található Maggie’s Központok célja, hogy egy barátságos “otthont nyújtsanak” – egy menedékhelyet, ahol a rákbetegek érzelmi és gyakorlati támogatást találhatnak. A Maggie Keswick Jencks által kidolgozott újfajta gondozás tervezete által inspirálva nagy hangsúlyt fektetnek az építészetnek a lélek felemelő és a terápiás folyamatot segítő erejére. A manchesteri központ tervezése arra törekszik, hogy a kertben otthonos légkört teremtsen.

Shenyang Dongmaoku revitalizációja / URBANUS

A Shenyangban található Dongmaoku, egy korábbi raktárkampusz, a KNK első generációs logisztikai létesítménye, amely a koreai háború időszaka óta épült. A több mint 30 egyedi raktárépületével a Dongmaoku jelentős értéket képvisel a modern kínai logisztikai épülettipológia tanulmányozása szempontjából. A tervezőcsapat egy üvegházas kertet valósított meg, mellyel egy új tipológia jelent meg. Az eredmény az, hogy mindkét raktárépület térbeli sorrendje egy kertet tartalmaz az elején.

Forrás: www.archdaily.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb