„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Gyakori kérdések

Mivel az épület szerkezete acélból van, ezért nincs leárnyékoló hatása?

Nincs semmilyen káros leárnyékoló hatása, hiszen hasonló mennyiségű acél van egy EnergyFriendHome házban, mint egy vasbeton épületben.

Kell-e villámvédelem?

Nem kell villámvédelem. A EnergyFriendHome épület önmagában egy Faraday kalitka, hasonlatosan egy gépkocsihoz.
Ha villám belecsap egy ilyen épületbe, akkor az acélszerkezet levezeti az energiát a földelésen keresztül a földbe, így az épületben tartózkodóknak nem lehet sérülése.
Családi ház nagyságrendű épületek tekintetében a szükséges villámvédelmi fokozat VO0.
Ez a fokozat azt fejezi ki, hogy az épület kis villámvédelmi érzékenysége és veszélyessége miatt semmiféle villámvédelemre nincs szükség.
Az acél vázszerkezet minden esetben elektromos földelésre kerül.

Nyáron a meleg ellen ugyanolyan jól szigetel, mint télen a hideg ellen?

Az első és legfontosabb dolog a kellemes klímájú ház kialakításához a jó tervezés.
A belső terek nyári felmelegedését a nap hősugárzása okozza. Három úton jut be a hő a helyiségekbe.
– A hő legnagyobb része az üvegfelületeken jut be a lakásba. Ez ellen a leghatékonyabb módon külső árnyékolókkal (redőny, zsalugáter, tornác, széles eresz, stb.) lehet védekezni.
– A szerkezeten keresztül történő hőátadás az épületszerkezet hőszigetelésétől, valamint a szerkezetbe jutó hő mennyiségétől függ. A könnyűszerkezetes épületek hőszigetelése nem csak télen jobb, de nyáron is, így kevesebb hő jut át rajta. Kevesebb energia kell a felfűtéshez és lehűtéshez is.
A szerkezetbe jutó hő mennyiségét a szerkezet átszellőztetésével lehet jelentősen csökkenteni. Ha a ~80°C-ra felmelegedő tetőfedés alá bevezetjük a külső ~30°C-os levegőt, ezzel lehűtjük azt. A EnergyFriendHome rendszernél nagyon egyszerűen lehet a tetőt, födémet és a falakat szellőztetett légréssel ellátni.
– A meleg levegő bejuthat még szellőztetéssel az épületbe, de ez ellen nem lehet védekezni.

Lehet a falra, födémre terheket akasztani, ha igen mennyit?

Kisebb terhek igény szerinti helyre a gipszkartonra üregdűbellel rögzíthetők. Egy réteg gipszkartonba egy ponton 35 kg-ot, 2 réteg gipszkartonba 50 kg terhet rögzíthetünk üregdűbellel.
Nagyobb terheket (kazán, bojler, konyhabútor, stb.) vagy közvetlenül az acél vázhoz kell rögzíteni, vagy egy vízszintes segéd tartóvázhoz, ami felhelyezhető a gipszkartonozás előtt is (fa vagy fémborda), vagy szükség esetén utólag is.

A EnergyFriendHome épületekre lehet hitelt igényelni?

Természetesen igen, ugyanúgy lehet hitelt igénybe venni, mint hagyományos téglaházakra.
Ha előfordul, hogy valamely bankban olyan tájékoztatást kap, hogy nem hitelezik a rendszert, akkor kérjük értesítsen bennünket.
A EnergyFriendHome építési rendszer ÉME, MAKÉSZ, ISO minősített rendszer, ami garancia a megbízható minőségre, ezért a bankok nem tagadhatják meg a hitelfolyósítást.

Tényleg összeroskad a falban a hőszigetelés?

Természetesen minősített házakat kivitelező cég nem épít be olyan kőzetgyapotot, vagy üveggyapotot, amely a saját súlyától összeroskadhat.
Léteznek olyan szigetelések, melyeket nem szabad függőleges falba beépíteni, ezek födémbe valók vízszintes hőszigetelésnek.

Milyen a szélállósága a EnergyFriendHome házaknak?

A EnergyFriendHome® acélszerkezet rendkívül szélálló.
Ez az acél anyagtulajdonságainak (nagyfokú szilárdság és rugalmasság), a csavarozott kapcsolatok teherbírásának, és a technológia merevítési rendszerének köszönhető.
Hasonlatosan egy autóhoz, ami acélszerkezetből van összeállítva.
Amerikai vizsgálatok szerint a szokásosan épített vékonyfalú acélszerkezet 300 km/h – ig szélálló, de szükség esetén kiegészítő merevítések, és kötések beépítésével ez még tovább növelhető.
Amerikában ezért a hurrikánveszélyes területeken az acélszerkezetes építési rendszerek fokozatosan leváltják a hagyományos építési módokat.

Mennyire földrengésbiztos egy EnergyFriendHome szerkezet?

Erős, szilárd, stabil a szerkezet, a 12-es fokozatú Mercalli skálán a 11-es fokozatig megőrzi állékonyságát.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Rágcsálók meg tudnak élni a hőszigetelésben?

A falakban és a födémben alkalmazott kőzet, vagy üveggyapot nem ad táptalajt a bogaraknak, rágcsálóknak.
A külső polisztirol anyagú hőszigetelés beépítésekor ügyelni kell a fém kezdőprofil elhelyezésére, ami megakadályozza, hogy bármelyik rágcsáló kikezdhesse azt.
Téglaházak, panel épületek utólagos szigetelését is ezzel az anyaggal végzik általában, ott sem keletkeznek ilyen problémák

Korrózióállóság szempontjából mennyire biztonságos a EnergyFriendHome acélszerkezet?

Az acél felületvédelem nélkül korrózióra (rozsdásodásra) hajlamos.
Létrejöttéhez minden esetben nedvességre van szükség, ami lehet a levegő pára tartalma is.
Az épületeinkhez horganyzott acélt használunk fel.
A tűzihorganyzás a legjobb korrózióvédelmi eljárás. A fémtiszta acélt cink vagy, alu – cink olvadékba mártják.
A folyékony cink reakcióba lép az acéllal és vas-horgany ötvözeti rétegek keletkeznek. Az olvadékból történő kiemelés során, a munkadarab felületén lévő ötvözőrétegekre fém cinkréteg is rakódik.
Ez védi az acélt, és szakszerűen beépítve (a nedvességtől elzárva) több emberöltőn át rozsdamentes marad.

Vannak alaprajzi megkötések?

A EnergyFriendHome építési rendszerből kör alakú, íves falak, boltívek egyszerűen kialakíthatóak.
Lehetőség van akár 17 méteres fesztáv, oszlop nélküli áthidalására.

Külső megjelenésben milyen anyagokat lehet használni?

A könnyűszerkezetes házak változatos formában, és bármilyen külső burkolattal (tégla, terméskő, színes vakolat, fa és egyéb díszítő elemek) építhetők, hasonlóan a hagyományos épületekhez.

Milyen a falak hangszigetelése, tényleg kopognak a falak?

A külső falak hangszigetelése lényegesen jobb, mint a téglaházak hangszigetelése.
A könnyűszerkezetes házak falai tartószerkezetből és közte hőszigetelő anyagból állnak, melyet gipszkarton fed. Ezért, ha kopogtatjuk, akkor üregesnek tűnik. Igény esetén a külső falakhoz hasonlatosan a belső falakat is lehetséges 2×2 réteg gipszkartonnal burkolni, ebben az esetben nincs üreges hatás.
A falakkal szemben a szabványok léghangszigetelési követelményeket támasztanak (pl. a TV-t mennyire hallom át), kopogó-hangszigetelési követelményt nem (a falakat ritkán szoktuk kopogtatni). Léghangszigetelés tekintetében a standard szerkezetünk hanggátlása lényegesen jobb (50dB), mint az általánosan használt válaszfaltégla hanggátlása (41dB).
Lehetőség van ennél nagyobb léghangszigetelésű falak készítésére.
Födém zajszigetelés: A könnyűszerkezetes házak hangszigetelése köztudomásúan jó, ellentétben pl. a betonból készült panelházakkal. Födémek esetében mind a léghang, és lépéshang ellen is védekezni kell. A szerkezeteink léghanggátlása az alkalmazott hangszigetelés miatt a falakhoz hasonlóan nagyon jó.
Lehetőség van olyan födémszerkezet elkészítésére is, amelyben lépéshangszigetelésre könnyű betont és végleges rétegként esztrich betont készítünk, ennek a lépéshangszigetelése magasan meghaladja a hagyományos födémek szigetelését.

Hogyan tűri az acélszerkezet a hőtágulást?

Fémszerkezetekkel kapcsolatban gyakorta felmerül az emberekben a hőtágulás hatásainak kérdése. Ugyanakkor betonszerkezetek esetében ezt nem érzik problémának. Ez azért érdekes, mert a két anyag hőtágulási tulajdonsága gyakorlatilag megegyezik.
Többek között ez teszi lehetővé a vasbeton létét. Ha a hő hatására a beton és a betonvas nem egyenlően tágulna, nem tudna a két anyag együtt dolgozni.
Az acélszerkezetű épület ezért hőtágulási szempontból ugyanúgy viselkedik, mint a betonszerkezetű épület, tehát nem kell sűrűbben mozgási hézagot (dilatációt) kialakítani.
Családi ház méretekben ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem kell épületen belül tartószerkezeti dilatációt kialakítani.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

13 hozzászólás

 1. Kérdésem a következő: Hol lehet megtalálni azokat a CE minősítéseket az interneten esetleg amik vonatkoznak a könnyűszerkezetes házakra?

  1. Kedves Tamás!
   Magyarországon nem kell CE minősítés a könnyűszerkezetes házakra.
   ÉME minősítés a kötelező.
   Amennyiben ezzel kapcsolatban érdeklődni, kérem írja meg és megadjuk, hogy hol tudja ezt megtekinteni.
   Tisztelettel: Ügyfélszolgálat

 2. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire vízállóak a falak? Hallottam, hogy hasonló gipszkarton-falas házaknál már előfordult hogy nagyon könnyen a feláztak a falak – mivel a gipszkarton sokkal jobban magába szívja a vizet. Ezeket a házakat átlagos időjárási viszonyokhoz tervezik? Manapság a víz komoly probléma sok helyen….
  Előre is köszönöm válaszukat!

  1. Kedves Norbert!
   A külső falak vízállóak, hiszen arra vannak tervezve, hogy ha ráesik az eső ellenálljon annak, a hidegnek és a melegnek, a csapadéknak és a mechanikai behatásoknak.
   A belső falak a téglaház esetében sem vízállóak.
   A fürdőszobákban, vizes helyiségekben impregnált kartont használunk, ami a párát tűri, lehet rá burkolni. Vízálló falburkolat is létezik speciális helyekre, igénybevételekre.
   Nagy baj, ha egy lakásba befolyik a víz. Úgy kell tervezni, hogy a víz ne jusson be az épületbe.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálat

 3. Kérdésem:
  Mi írja azt elő, hogy ha a Megrendelő a Vállalkozó építési naplóban tett bejegyzésére nem reagál ( 8 vagy 10 napon belül) akkor azt a Vállalkozó beleegyezésnek tekintheti?

  Várom válaszukat:

  üdvözlettel:
  Lévai András

 4. Üdvözlöm.Kérdésem:A tetőtéri ablakok alatt felázott a glettelés és a festés.Hiába az impegrált gipszkarton.Folyik a víz az ablakról rá.Műanyag tetőtéri ablakok vannak és jól zárnak.Mit tegyek?Elvagyok keseredve,ez egy újépítésű ház és ezáltal úgy néz ki mintha évek óta lakták volna.Válaszát előreis köszönöm.Tisztelettel:Ragó Attiláné

  1. Kedves Hölgyem!
   Elképzelhető, hogy rosszul van az ablak beéíptve.
   Ezt 10 ből 5 alkalommal elkövetik.
   A tetőtéri ablak felső spaletta képzése vízszintes kell, hogy legyen. Ha nem vízszintes, akkor ott sokszor előfordul párásodás.
   A másik nagyon fontos teendő a rendszeres szellőztetés. Az építkezés folyamán több ezer liter vizet bevisznek a hagyományos házakba. ha gyorsan beköltöznek és nincs idő a kiszáradásra, akkor szellőztetéssel kell eltávolítani majd a párát.
   Ha penészesedne, ajánlatos HANO penészoldót venni, ez gyakorlatilag ipari hipó. Megszünteti a penészesedést, de újra kell lehet festeni majd azon a helyen.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálat

 5. Az lenne a kérdésem, hogy falazásnál kimaradt az állványozás 4,5- 5 m magas falakról beszélünk .számolhatok-e fel állványozást?

 6. A kérdésem a következő:
  Személy szerint ragaszkodom a természetes építő elemkehez ezért tégla ház esetén kivitelezhető-e az hogy a ház ne szoruljon semmilyen külső energiaforrásra (villany,gáz stb)
  valamint a szigetelésnél el lehet-e érni olyan hő-szigetelést és megtartást, hogy fűtőrendszert ne kerüljön kiépítésre??

  1. Kedves Tamás!

   Természetesen megoldható. Nagyságrendekben 35-40 cm szigetelés szükséges a tégla ház falazatára. A mennyezetbe minimum 40 cm szigetelésre lesz szükség. A padlóba pedig 25 cm szigetelést kell számolni.
   De ez még nem minden, ahhoz, hogy egy ház passzív épület legyen, még a tervezést is alaposan ki kell dolgozni, mert a benapozás és a nyílászárók is sokat számítanak.
   Figyelembe kell venni, hogy a falvastagságunk 70 cm körüli lesz, tehát egy 100 nm-es háznál is 35nm körüli falazattal kell számolni, ami a beépítési százalékba bele számít.
   Bármilyen kérdésben szívesen segítek. Tisztelettel:
   Nagy Sándor 06 20 444 44 24

 7. 2017-ben szeretnek epiteni es bekoltozni. Nekem nagyon tetszik a gyors epites, a kornyezetbaratsag, A+ besorolas, stb. Az epitkezes maga igen gyors, es ha nem is 7 het, de 3-4 honap tokeletesen elfogadhato szamomra. A kerdesem az, kb mennyi ido telik el mire maga az epitkezes elkezdodik. Tehat a tervek alapjan mondjuk az acelszerkezetet elore legyartani, szoval az onok tervezese, elokeszitese mire maga az epitkezes elkezdodik. Ha mondjuk januar 1-en megkapjak onok a kesz tervet akkor kb mikor lesz keszen a haz kulcsra keszen?

  Udvozlettel: Papai Laszlo

  1. Kedves László!
   Köszönjük a kérdését.
   Tapasztalatból elmondható, hogy 1 hónap kell egy jó engedélyterv elkészítéséhez. Ezután 2 hét hatósági egyeztetés következik, sőt sok esetben tervzsűrizés, esetleg településképi eljárás követi.
   Ezután véglegesítjük a rajzot, melyet beadunk a hatóság felé.
   Tapasztalat alapján ezután cca. 2-3 hét múlva adják ki az építési engedélyt.
   Azokon a településeken, ahol betartják a rendeletet, ott nem kérik a szomszédok lemondó nyilatkozatát, vagy hozzájárulását. Sajnos a legtöbb helyen még mindig megvérják a szomszédoknak kiküldött levelek tértivevényét.
   Így összeségben 2 és 4 hónap közé tehető az az időszak amikor jogerős építési engedély lesz az ötletekből. Az építkezés az EnergyfreindHome építési rendszerrel abban az esetben ha a pénz egyben rendelkezésre áll és nem kell hitelt felvenni, akkor 2,5 hónap alatt kulcsrakész állapotban átadható.
   Amennyiben további segítségre van szüksége, vagy élőben is megismerné az építési rendszerünket, kérjük keresse a kollégáinkat a jobb oldalon elérhető boxban megadott elérhetőségeken.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb