Gyakori kérdések

Mivel az épület szerkezete acélból van, ezért nincs leárnyékoló hatása?

Nincs semmilyen káros leárnyékoló hatása, hiszen hasonló mennyiségű acél van egy EnergyFriendHome házban, mint egy vasbeton épületben.

Kell-e villámvédelem?

Nem kell villámvédelem. A EnergyFriendHome épület önmagában egy Faraday kalitka, hasonlatosan egy gépkocsihoz.
Ha villám belecsap egy ilyen épületbe, akkor az acélszerkezet levezeti az energiát a földelésen keresztül a földbe, így az épületben tartózkodóknak nem lehet sérülése.
Családi ház nagyságrendű épületek tekintetében a szükséges villámvédelmi fokozat VO0.
Ez a fokozat azt fejezi ki, hogy az épület kis villámvédelmi érzékenysége és veszélyessége miatt semmiféle villámvédelemre nincs szükség.
Az acél vázszerkezet minden esetben elektromos földelésre kerül.

Nyáron a meleg ellen ugyanolyan jól szigetel, mint télen a hideg ellen?

Az első és legfontosabb dolog a kellemes klímájú ház kialakításához a jó tervezés.
A belső terek nyári felmelegedését a nap hősugárzása okozza. Három úton jut be a hő a helyiségekbe.
– A hő legnagyobb része az üvegfelületeken jut be a lakásba. Ez ellen a leghatékonyabb módon külső árnyékolókkal (redőny, zsalugáter, tornác, széles eresz, stb.) lehet védekezni.
– A szerkezeten keresztül történő hőátadás az épületszerkezet hőszigetelésétől, valamint a szerkezetbe jutó hő mennyiségétől függ. A könnyűszerkezetes épületek hőszigetelése nem csak télen jobb, de nyáron is, így kevesebb hő jut át rajta. Kevesebb energia kell a felfűtéshez és lehűtéshez is.
A szerkezetbe jutó hő mennyiségét a szerkezet átszellőztetésével lehet jelentősen csökkenteni. Ha a ~80°C-ra felmelegedő tetőfedés alá bevezetjük a külső ~30°C-os levegőt, ezzel lehűtjük azt. A EnergyFriendHome rendszernél nagyon egyszerűen lehet a tetőt, födémet és a falakat szellőztetett légréssel ellátni.
– A meleg levegő bejuthat még szellőztetéssel az épületbe, de ez ellen nem lehet védekezni.

Lehet a falra, födémre terheket akasztani, ha igen mennyit?

Kisebb terhek igény szerinti helyre a gipszkartonra üregdűbellel rögzíthetők. Egy réteg gipszkartonba egy ponton 35 kg-ot, 2 réteg gipszkartonba 50 kg terhet rögzíthetünk üregdűbellel.
Nagyobb terheket (kazán, bojler, konyhabútor, stb.) vagy közvetlenül az acél vázhoz kell rögzíteni, vagy egy vízszintes segéd tartóvázhoz, ami felhelyezhető a gipszkartonozás előtt is (fa vagy fémborda), vagy szükség esetén utólag is.

A EnergyFriendHome épületekre lehet hitelt igényelni?

Természetesen igen, ugyanúgy lehet hitelt igénybe venni, mint hagyományos téglaházakra.
Ha előfordul, hogy valamely bankban olyan tájékoztatást kap, hogy nem hitelezik a rendszert, akkor kérjük értesítsen bennünket.
A EnergyFriendHome építési rendszer ÉME, MAKÉSZ, ISO minősített rendszer, ami garancia a megbízható minőségre, ezért a bankok nem tagadhatják meg a hitelfolyósítást.

Tényleg összeroskad a falban a hőszigetelés?

Természetesen minősített házakat kivitelező cég nem épít be olyan kőzetgyapotot, vagy üveggyapotot, amely a saját súlyától összeroskadhat.
Léteznek olyan szigetelések, melyeket nem szabad függőleges falba beépíteni, ezek födémbe valók vízszintes hőszigetelésnek.

Milyen a szélállósága a EnergyFriendHome házaknak?

A EnergyFriendHome® acélszerkezet rendkívül szélálló.
Ez az acél anyagtulajdonságainak (nagyfokú szilárdság és rugalmasság), a csavarozott kapcsolatok teherbírásának, és a technológia merevítési rendszerének köszönhető.
Hasonlatosan egy autóhoz, ami acélszerkezetből van összeállítva.
Amerikai vizsgálatok szerint a szokásosan épített vékonyfalú acélszerkezet 300 km/h – ig szélálló, de szükség esetén kiegészítő merevítések, és kötések beépítésével ez még tovább növelhető.
Amerikában ezért a hurrikánveszélyes területeken az acélszerkezetes építési rendszerek fokozatosan leváltják a hagyományos építési módokat.

Mennyire földrengésbiztos egy EnergyFriendHome szerkezet?

Erős, szilárd, stabil a szerkezet, a 12-es fokozatú Mercalli skálán a 11-es fokozatig megőrzi állékonyságát.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


Rágcsálók meg tudnak élni a hőszigetelésben?

A falakban és a födémben alkalmazott kőzet, vagy üveggyapot nem ad táptalajt a bogaraknak, rágcsálóknak.
A külső polisztirol anyagú hőszigetelés beépítésekor ügyelni kell a fém kezdőprofil elhelyezésére, ami megakadályozza, hogy bármelyik rágcsáló kikezdhesse azt.
Téglaházak, panel épületek utólagos szigetelését is ezzel az anyaggal végzik általában, ott sem keletkeznek ilyen problémák

Korrózióállóság szempontjából mennyire biztonságos a EnergyFriendHome acélszerkezet?

Az acél felületvédelem nélkül korrózióra (rozsdásodásra) hajlamos.
Létrejöttéhez minden esetben nedvességre van szükség, ami lehet a levegő pára tartalma is.
Az épületeinkhez horganyzott acélt használunk fel.
A tűzihorganyzás a legjobb korrózióvédelmi eljárás. A fémtiszta acélt cink vagy, alu – cink olvadékba mártják.
A folyékony cink reakcióba lép az acéllal és vas-horgany ötvözeti rétegek keletkeznek. Az olvadékból történő kiemelés során, a munkadarab felületén lévő ötvözőrétegekre fém cinkréteg is rakódik.
Ez védi az acélt, és szakszerűen beépítve (a nedvességtől elzárva) több emberöltőn át rozsdamentes marad.

Vannak alaprajzi megkötések?

A EnergyFriendHome építési rendszerből kör alakú, íves falak, boltívek egyszerűen kialakíthatóak.
Lehetőség van akár 17 méteres fesztáv, oszlop nélküli áthidalására.

Külső megjelenésben milyen anyagokat lehet használni?

A könnyűszerkezetes házak változatos formában, és bármilyen külső burkolattal (tégla, terméskő, színes vakolat, fa és egyéb díszítő elemek) építhetők, hasonlóan a hagyományos épületekhez.

Milyen a falak hangszigetelése, tényleg kopognak a falak?

A külső falak hangszigetelése lényegesen jobb, mint a téglaházak hangszigetelése.
A könnyűszerkezetes házak falai tartószerkezetből és közte hőszigetelő anyagból állnak, melyet gipszkarton fed. Ezért, ha kopogtatjuk, akkor üregesnek tűnik. Igény esetén a külső falakhoz hasonlatosan a belső falakat is lehetséges 2×2 réteg gipszkartonnal burkolni, ebben az esetben nincs üreges hatás.
A falakkal szemben a szabványok léghangszigetelési követelményeket támasztanak (pl. a TV-t mennyire hallom át), kopogó-hangszigetelési követelményt nem (a falakat ritkán szoktuk kopogtatni). Léghangszigetelés tekintetében a standard szerkezetünk hanggátlása lényegesen jobb (50dB), mint az általánosan használt válaszfaltégla hanggátlása (41dB).
Lehetőség van ennél nagyobb léghangszigetelésű falak készítésére.
Födém zajszigetelés: A könnyűszerkezetes házak hangszigetelése köztudomásúan jó, ellentétben pl. a betonból készült panelházakkal. Födémek esetében mind a léghang, és lépéshang ellen is védekezni kell. A szerkezeteink léghanggátlása az alkalmazott hangszigetelés miatt a falakhoz hasonlóan nagyon jó.
Lehetőség van olyan födémszerkezet elkészítésére is, amelyben lépéshangszigetelésre könnyű betont és végleges rétegként esztrich betont készítünk, ennek a lépéshangszigetelése magasan meghaladja a hagyományos födémek szigetelését.

Hogyan tűri az acélszerkezet a hőtágulást?

Fémszerkezetekkel kapcsolatban gyakorta felmerül az emberekben a hőtágulás hatásainak kérdése. Ugyanakkor betonszerkezetek esetében ezt nem érzik problémának. Ez azért érdekes, mert a két anyag hőtágulási tulajdonsága gyakorlatilag megegyezik.
Többek között ez teszi lehetővé a vasbeton létét. Ha a hő hatására a beton és a betonvas nem egyenlően tágulna, nem tudna a két anyag együtt dolgozni.
Az acélszerkezetű épület ezért hőtágulási szempontból ugyanúgy viselkedik, mint a betonszerkezetű épület, tehát nem kell sűrűbben mozgási hézagot (dilatációt) kialakítani.
Családi ház méretekben ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem kell épületen belül tartószerkezeti dilatációt kialakítani.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

13 hozzászólás

 1. Kérdésem a következő: Hol lehet megtalálni azokat a CE minősítéseket az interneten esetleg amik vonatkoznak a könnyűszerkezetes házakra?

  1. Kedves Tamás!
   Magyarországon nem kell CE minősítés a könnyűszerkezetes házakra.
   ÉME minősítés a kötelező.
   Amennyiben ezzel kapcsolatban érdeklődni, kérem írja meg és megadjuk, hogy hol tudja ezt megtekinteni.
   Tisztelettel: Ügyfélszolgálat

 2. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire vízállóak a falak? Hallottam, hogy hasonló gipszkarton-falas házaknál már előfordult hogy nagyon könnyen a feláztak a falak – mivel a gipszkarton sokkal jobban magába szívja a vizet. Ezeket a házakat átlagos időjárási viszonyokhoz tervezik? Manapság a víz komoly probléma sok helyen….
  Előre is köszönöm válaszukat!

  1. Kedves Norbert!
   A külső falak vízállóak, hiszen arra vannak tervezve, hogy ha ráesik az eső ellenálljon annak, a hidegnek és a melegnek, a csapadéknak és a mechanikai behatásoknak.
   A belső falak a téglaház esetében sem vízállóak.
   A fürdőszobákban, vizes helyiségekben impregnált kartont használunk, ami a párát tűri, lehet rá burkolni. Vízálló falburkolat is létezik speciális helyekre, igénybevételekre.
   Nagy baj, ha egy lakásba befolyik a víz. Úgy kell tervezni, hogy a víz ne jusson be az épületbe.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálat

 3. Kérdésem:
  Mi írja azt elő, hogy ha a Megrendelő a Vállalkozó építési naplóban tett bejegyzésére nem reagál ( 8 vagy 10 napon belül) akkor azt a Vállalkozó beleegyezésnek tekintheti?

  Várom válaszukat:

  üdvözlettel:
  Lévai András

 4. Üdvözlöm.Kérdésem:A tetőtéri ablakok alatt felázott a glettelés és a festés.Hiába az impegrált gipszkarton.Folyik a víz az ablakról rá.Műanyag tetőtéri ablakok vannak és jól zárnak.Mit tegyek?Elvagyok keseredve,ez egy újépítésű ház és ezáltal úgy néz ki mintha évek óta lakták volna.Válaszát előreis köszönöm.Tisztelettel:Ragó Attiláné

  1. Kedves Hölgyem!
   Elképzelhető, hogy rosszul van az ablak beéíptve.
   Ezt 10 ből 5 alkalommal elkövetik.
   A tetőtéri ablak felső spaletta képzése vízszintes kell, hogy legyen. Ha nem vízszintes, akkor ott sokszor előfordul párásodás.
   A másik nagyon fontos teendő a rendszeres szellőztetés. Az építkezés folyamán több ezer liter vizet bevisznek a hagyományos házakba. ha gyorsan beköltöznek és nincs idő a kiszáradásra, akkor szellőztetéssel kell eltávolítani majd a párát.
   Ha penészesedne, ajánlatos HANO penészoldót venni, ez gyakorlatilag ipari hipó. Megszünteti a penészesedést, de újra kell lehet festeni majd azon a helyen.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálat

 5. Az lenne a kérdésem, hogy falazásnál kimaradt az állványozás 4,5- 5 m magas falakról beszélünk .számolhatok-e fel állványozást?

 6. A kérdésem a következő:
  Személy szerint ragaszkodom a természetes építő elemkehez ezért tégla ház esetén kivitelezhető-e az hogy a ház ne szoruljon semmilyen külső energiaforrásra (villany,gáz stb)
  valamint a szigetelésnél el lehet-e érni olyan hő-szigetelést és megtartást, hogy fűtőrendszert ne kerüljön kiépítésre??

  1. Kedves Tamás!

   Természetesen megoldható. Nagyságrendekben 35-40 cm szigetelés szükséges a tégla ház falazatára. A mennyezetbe minimum 40 cm szigetelésre lesz szükség. A padlóba pedig 25 cm szigetelést kell számolni.
   De ez még nem minden, ahhoz, hogy egy ház passzív épület legyen, még a tervezést is alaposan ki kell dolgozni, mert a benapozás és a nyílászárók is sokat számítanak.
   Figyelembe kell venni, hogy a falvastagságunk 70 cm körüli lesz, tehát egy 100 nm-es háznál is 35nm körüli falazattal kell számolni, ami a beépítési százalékba bele számít.
   Bármilyen kérdésben szívesen segítek. Tisztelettel:
   Nagy Sándor 06 20 444 44 24

 7. 2017-ben szeretnek epiteni es bekoltozni. Nekem nagyon tetszik a gyors epites, a kornyezetbaratsag, A+ besorolas, stb. Az epitkezes maga igen gyors, es ha nem is 7 het, de 3-4 honap tokeletesen elfogadhato szamomra. A kerdesem az, kb mennyi ido telik el mire maga az epitkezes elkezdodik. Tehat a tervek alapjan mondjuk az acelszerkezetet elore legyartani, szoval az onok tervezese, elokeszitese mire maga az epitkezes elkezdodik. Ha mondjuk januar 1-en megkapjak onok a kesz tervet akkor kb mikor lesz keszen a haz kulcsra keszen?

  Udvozlettel: Papai Laszlo

  1. Kedves László!
   Köszönjük a kérdését.
   Tapasztalatból elmondható, hogy 1 hónap kell egy jó engedélyterv elkészítéséhez. Ezután 2 hét hatósági egyeztetés következik, sőt sok esetben tervzsűrizés, esetleg településképi eljárás követi.
   Ezután véglegesítjük a rajzot, melyet beadunk a hatóság felé.
   Tapasztalat alapján ezután cca. 2-3 hét múlva adják ki az építési engedélyt.
   Azokon a településeken, ahol betartják a rendeletet, ott nem kérik a szomszédok lemondó nyilatkozatát, vagy hozzájárulását. Sajnos a legtöbb helyen még mindig megvérják a szomszédoknak kiküldött levelek tértivevényét.
   Így összeségben 2 és 4 hónap közé tehető az az időszak amikor jogerős építési engedély lesz az ötletekből. Az építkezés az EnergyfreindHome építési rendszerrel abban az esetben ha a pénz egyben rendelkezésre áll és nem kell hitelt felvenni, akkor 2,5 hónap alatt kulcsrakész állapotban átadható.
   Amennyiben további segítségre van szüksége, vagy élőben is megismerné az építési rendszerünket, kérjük keresse a kollégáinkat a jobb oldalon elérhető boxban megadott elérhetőségeken.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb