napi hírmorzsák

GIRIA: fakéreg hulladékból készült, biológiailag lebomló edények

Nem titok, hogy világszerte hatalmas mennyiségű anyagot pazarolunk el, amelyeket egyébként kreatív módon újra fel lehetne dolgozni. Itt az úgynevezett „egyszer használatos” termékek a legsúlyosabb elkövetők közé tartoznak. Napjainkban a fő kérdés az, hogy egyáltalán van-e értelme nem biológiailag lebomló anyagokból készíteni a termékcsomagolásokat, az ételhordókat vagy a kávéscsésze fedeleket? Tény, hogy a világ tele van olyan alternatívákkal, amelyek sokkal gyorsabban lebomlanak, vagy maguk egy másik gyártási folyamat melléktermékei – és ezek egy része sokkal többre felhasználható, mint gondolnád.

Kudabaité Evelina tervező meglátta a lehetőséget egy olyan anyagban, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak. A fa kérgét általában eltávolítják a rönkökről, mielőtt azokat faanyaggá dolgozzák fel építészeti, bútor- és egyéb projektek számára, és ezáltal nem kívánt anyagból fakéreg halmok keletkeznek, amelyeket aztán eldobnak. Néhány feldolgozóüzem ezt az anyagot aprító létesítményekbe küldi, ahol mulcs lesz belőle, de a szállításának logisztikája nem mindig valósítható meg pénzügyileg, így az gyakran csak elégetik.

Mi van akkor, ha az ilyen anyagokat “megmentik” a kézművesek és újra életre keltik azokat, más funkcionális termékek előállításával? Kudabaité új „GIRIA” kollekciója ezt a hulladékot gyönyörű étkészletek készítésére használja, amely megőrzi a növényi alapanyagok kellemes tulajdonságait. A tányérokból, tálakból, tálalókból és kancsókból álló GIRIA fűrészüzemekből gyűjtött fakéregmaradványokból készül, amelyet ezután kiszárítanak, felaprítják és porított levelekkel keverik össze.

A litván székhelyű művész az anyagokat egyfajta pasztává egyvelíti, kézzel edényekké formálja, és non-toxikus bevonattal látja el őket, amely finoman mosható egy kendő vagy szivacs segítségével. Mivel azok közvetlenül nem moshatók a mosogatóban, a mindennapi étkezésekhez nem ideálisak, azonban mégis gyönyörű dekorációs célokat szolgálhatnak, de rövid távú használatra is megfelelnek, a káros műanyagok alternatívájaként.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A kész darabok megőrzik a rusztikus megjelenést, amely emlékeztet bennünket arra, hogy honnan jöttek, és hogy rengeteg van még abból az anyagból, a fenntartható faipar melléktermékeként. Az egyes tárgyak készítéséhez használt különféle levelek és porok, beleértve a sötétebb tónusú faszenet, egyedi megjelenést kölcsönöznek, két darab soha nem lesz azonos.

A GIRIA hivatalos honlapja elmagyarázza, hogy „a projekt célja, hogy az erdő érzését az anyagán keresztül továbbítsa, kapcsolatot teremtsen a felhasználó és az objektum között. Ez a gyűjtemény egy olyan kísérleti eljárás eredménye, amelynek célja annak bemutatása volt, hogy a hulladékká váló anyagok – ebben az esetben a fakéreg és a levelek – hogyan alakíthatók fenntartható formatervezéssé a hagyományos mesterségek, például főzés és agyagöntés révén. “ A tervező hozzáteszi, hogy „a kollekció megkülönbözteti magát a tömegtermeléstől, az eljárás a termékeket épp olyan egyedivé teszi, mint azok tulajdonosait”.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close