„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Frank Kunert abszurd építészeti helyzeteket készít és örökít meg

A modellgyártó és fotós Frank Kunert aprólékos építészeti modellek segítségével illusztrálja az „élet abszurditását”. A német művész kézzel készített miniatúrái, látszólag normális jeleneteket mutatnak be, azonban közelebbről megvizsgálva, szürreális forgatókönyv tárul elénk.

Egyik miniatűr alkotása, a Climbing Holiday, egy közúti motel, ahová látszólag nehéz bejutni, hiszen a bejárat csak a létrákkal ellátott oszlopon keresztül érhető el.

Az Under the Bridge, azaz “a híd alatt” installációjában, egy autópálya-híd tartóoszlopát átalakította egy kedves kis otthonná.

“Mindez egy olyan ötlettel kezdődött, az élet abszurditásáról.” – mondta Kunert. “Ezek az ötletek a szavakkal és kifejezésekkel való játékból származnak. A kommunikáció és az emberek egymáshoz való viszonyulásának furcsa módjai soha véget nem érő témák a munkámban.” – tette hozzá.

Kunert fekete humort lát a városi élet eltúlzásában. Modelljeit teljesen hétköznapi anyagokból készíti.

A One Bedroom Apartment azaz “egy hálószobás apartman” egy szekrény méretű házat mutat be, ahol a WC-be függőlegesen van begyömöszölve egy matrac, míg a Small Paradise projektje egy aranyos fákkal és napernyővel ellátott erkélyt illusztrál, mely egy káros gázokat kipufogó erőmű oldaláról nyílik. A Place In The Sun műve a rászorulók és a tehetősek életének kontrasztját szemlélteti.

Kunert a kultúrában is talál kínos módon szórakoztató párhuzamot. Az At a High Level, azaz a “magas szinten” egy kortárs művészeti galériát helyez egy beton brutalista épületbe, amelynek első lépcsője a levegőben lóg, így teljesen elérhetetlen, ezzel indikálva, hogy milyen nehéz megérteni az igazi művészetet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Kunert célja a civilizált világ komédiájának és tragédiájának bemutatása. Apró méretű műveiben soha nem használ fel létező épületeket vagy tájakat. “Gyakran kapok ihletet teljesen hétköznapi épületekből, de néha a “csúnya” vagy unalmas építészet jobban inspirál. – magyarázta. A 80-as években kezdte el a modellek készítését, de csak 1994-ben építette meg első építészeti készletét fotózásra. Első lépésként mindig felvázolja a jelenetet, mielőtt belekezd a modellkészítési folyamatba. Az épület falainak előállítása habpanelekkel, fa botokkal és kartonnal történik, amelyeket a művészeti kellékek üzleteiből szerez be.

A Room With a View projektet a karantén alatt készítette. Mint sok más alkotó, ő is megtalálta az utat művészetében a koronavírus-járvány és a karantén idején . “A helyzet határozottan befolyásolta legújabb munkáimat.”– mondta.

A Room With a View, azaz “A szoba, kilátással” legújabb művében, egy minimalista nappalit láthatunk, mely a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal rendelkezik, amely stílusos kanapéja egy ugródeszkává alakul, felhők magasságában.

Régebbi munkája, a Privacy azaz “Adatvédelem”, a mai kontextusban új jelentést kapott. Kunert szerint a társadalmi távolságtartás arra késztette őt, hogy új fényben nézzen a régebbi darabjaira, mint például a 2017-es, kerek étkezőasztalt ábrázoló műve, amely külön étkezőkabinokra van osztva. “Számos régi jelenetem megfelel az úgynevezett “új normálnak”, ami nem olyan meglepő, hiszen mindig is a kommunikáció és a társadalom témája vezérelte a munkámat.”- mondta

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb