„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Föld alatti otthon, avagy a következő globális válság rejtekhelyének koncepciója

A Szergej Makhno Architects egy föld alatti beton otthont tervezett, amely a “kellemetlen meglepetések” idejére szolgál, amelyek a világjárványt követő világban várhatók.

A Szergej Makhno Architects, a kijevi székhelyű stúdió azt nyilatkozta, hogy a globális koronavírus-válság volt a „kiváltó tényező” a Underground House Plan B, azaz B terv projekt koncepciójának megalkotására.

“Rájöttünk, hogy a világ sokkal több kellemetlen meglepetésre számíthat a jövőben, amire még a legfejlettebb környezeti, társadalmi és műszaki szempontból fejlett országok sincsenek felkészülve.” – mondta a stúdió.

A stúdió azonban egy tipikusan “szigorú” bunker létrehozása helyett egy hangulatos rejtekhelyet képzelt el, ahol bárki szívesen élne “még akkor is, ha nincs apokalipszis”. Az elképzelés szerint az otthont egy erdei tisztáson ábrázolják, ukrán földterületen, mely egy helikopter-pályával is rendelkezik.

A Plan B földalatti ház földfelszíni része két, egymással keresztezett, betonból készült részből áll- egy olyan anyagból, amelyet kifejezetten úgy választottak ki, hogy az maximálisan megbízható, de ugyanakkor esztétikai szempontból is vonzó legyen. Az egyik szerkezet egy fejre fordított kúp alak, mely sík teteje helikopter leszállóként szolgálna. A másik egy egyenes vonalú szerkezet, amelyből egy íves rész ki van vágva, amely bejáratként funkcionál. Egy csigalépcső vezet a ház föld alatti részéhez, amelyet a stúdió egy kör alakú területként képzel el.

Az első szint, amely 15 méterrel a föld alatt helyezkedik el, akkora lakótereknek ad otthont, amelyeket két vagy három család kényelmes elhelyezésére terveztek. Ide tartozik egy tágas társalgó, amelyet hatalmas, ívelt válaszfalak osztanak fel. Az egyik fal egy teljes magasságú könyvespolcot alkot, egy könyvtárat képezve, míg a másik egy hatalmas, párnázott kanapéval van felszerelve – ez a terület házimoziként funkcionálna. A társalgó közepén egy henger alakú fényforrás állna, amely háttérvilágításával úgy tűnne, mintha a kültérből sütne be a nap, művirágokkal és egy fával be ültetve. A zöld növényzet utánzata egy panelen is megjelenne a ház közös étkezőjének hátterében.

“Fontos pont volt számunkra, hogy ki kísérletezzük a föld alatti terekben azt az illúziót, mintha az a felszín felett lenne. Mintha csak kinéznénk az ablakon és látnánk a kék eget” – magyarázta a stúdió.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A kültér illúzióját a ház hálószobáiban is létrehoznák. Az egyik hálószobában úgy gondolják, hogy egy ablak helyett padlótól a mennyezetig érő digitális képernyő lenne beépítve, amelyen különböző jelenetek jelennének meg, mint például a havas hegységek vagy egy kijevi utcakép, egy másik hálószoba mennyezetéről pedig kanyargós borostyán lógna.

A stúdió egy profi minőségű, acélszekrényekkel és előkészítő pultokkal felszerelt konyhát is tervezett – arra az esetre, ha a képzeletbeli lakosok hobbiként a főzést választják, miközben várják a külvilág felépülését. A kerthelyiséget friss zöldségek és gyümölcsök termesztésére szánják. A bunkerben továbbá található egy az orvosi szoba, egy hatalmas tér háziállatok sétálására és fertőtlenítő helyiség is.

A lakók számára, a fittségük megőrzése érdekében egy tornaterem is rendelkezésükre állna, egy ultraminimális meditációs helyiséggel és egy zöld színű lámpákkal megvilágított medencével, mely olyan hatást kelt, mintha egy barlangban vagy az óceánban úsznánk.

Az otthon teljes kerületét egy “evakuálási gyűrű” veszi körül, amelyhez szinte minden szobából hozzáférhetnek a lakók, ha bármikor szükség van az ingatlan azonnali elhagyására. A szintek alatti területen a vízkezelő rendszerek és generátorok számára lenne egy elkülönített terület, alatta egy kúttal, a vízellátáshoz.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb