„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

Fenntartható dekonstrukció: bontási stratégiák, amelyek dekarbonizálhatják az építészetet

Az épített környezet a globális CO2-kibocsátás körülbelül 40%-áért felelős. Az épület élettartama során a kibocsátások fele az építésből és a bontásból származik.

Az építészet szén-dioxid-mentesítéséhez és a globális kibocsátás szabályozásához fontos újragondolni és csökkenteni a bontások előzetes vagy megtestesített szén-dioxid-kibocsátását, valamint fenntartható épületépítési stratégiákat kell végrehajtani.

A bontások jellemzően épületek és szerkezeti részek lebontását, lerombolását, megsemmisítését vagy lerombolását jelentik, ami fenntarthatatlan szintű szén-dioxid-kibocsátáshoz, anyagkihasználáshoz, hulladékhoz és szennyezéshez vezet.

Az épület életciklusának leállításának elhamarkodott módszerei negatív hatással vannak a környezetre, az anyagösszetevőkre és az újrahasznosítási stratégiákra. Ezért egyértelműen át kell gondolni azt a módot, ahogyan egy épület vagy infrastrukturális projekt élete végéhez közelítünk egy fenntarthatóbb dekonstrukciós rendszer felé.

Míg sok bontás során olyan építési törmelék keletkezik, amelyet csak hulladéklerakásra lehet felhasználni, a fenntartható dekonstrukció célja az épület vagy szerkezet gondos darabonkénti szétszerelése. Arra összpontosít, hogy a lehető legtöbb alkatrészt megmentse és újra felhasználja más projektekhez. A fenntartható dekonstrukciós stratégiák előnyben részesítik az épületelemeket, mint például az ajtókat, ablakokat, szerkezeti elemeket, tetőfedő elemeket és az anyagok bevonását.

A jelenlegi bontási gyakorlatban olyan stratégiákat alkalmaznak, mint az ellenőrzött robbanás és a fejlett robotrendszerek alkalmazása, hogy gondosan szétszedjék az épületeket, és minél több épületelemet megtarthassanak újrafelhasználásra.

Az irányított bontás, amelyet többnyire sokemeletes épületekben alkalmaznak, kis robbanások sorozatát alkalmazza, amelyeket stratégiailag elhelyeznek egy szerkezetben. Ez fokozatosan gyengíti vagy eltávolítja a kritikus támasztékokat, megakadályozva, hogy a szerkezet teljesen törmelékké váljon. Ehelyett nagy részekre katalogizálja az építőelemeket az anyagok könnyebb újrahasznosítása érdekében.

A robotrendszerek integrálása a jelenlegi bontási folyamatokba, olyan technikákkal, mint a betonvágás és a magfúrás, szintén segít a szerkezetek illesztéseinek bonyolult szétszedésében. Ezek az automatizált bontások nemcsak biztonsági okokból távolítják el az embereket a folyamatból, hanem hatékonyan szétválaszthatják az épületelemeket a könnyebb újrahasznosítás érdekében.

Egy másik fenntartható bontási folyamat magában foglalja a nem robbanásveszélyes vegyi expanziós szer használatát. Ezek a kémiai bontószerek, amelyek általában kalcium-, szilícium- és alumínium-oxidokból állnak, segítenek a betonszerkezetek lebontásában. Hangtalanok, és nem bocsátanak ki gázt, port vagy egyéb környezetszennyezést.

Míg azonban ezek az integratív folyamatok és mások az épületek törmelékké való pusztulásának minimalizálását célozzák, az Egyesült Királyság Green Building Council (UKGBC) felvázolja a fenntartható dekonstrukció hatókörét és elveit. Ez a megközelítés a megelőzést, az újrahasználatot és az újrahasznosítást helyezi előtérbe a bontással szemben.

A bontást az utolsó lehetőségnek tekintik, miután alaposan megvizsgálták az összes többi lehetőséget. Ezen alternatívák mérlegelésének és vizsgálatának folyamatát „dekonstrukciós tervezésnek” nevezik, és az épület élettartamának kezdetén kezdődik. Az anyagi összetevők értékének növelésére összpontosít, amíg el nem jön a dekonstrukció ideje.

Tervezés dekonstrukcióhoz

A Design for Deconstruction (DfD) mozgalom végső célja az elhasználódott építőanyagok felelősségteljes kezelése és az együttműködés minimalizálása, a nyersanyagok felhasználása új épületek gyártása során.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ezt úgy érik el, hogy optimalizálják a bontás során eltávolított anyagokat, és megvizsgálják, hogyan lehet őket újra felhasználni egy másik építési projektben, vagy újrahasznosítani őket egy új termékben. Ezzel a mozgalom célja, hogy megszüntesse az új építési anyagok előállításával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást, és javítsa az elhasználódott építőelemek általános környezeti hatását. Az UKGBC egy fenntartható dekonstrukciós gyakorlati útmutatót készített, amely különböző stratégiákat emel ki az épített környezet különböző érdekelt felei számára, hogy hozzájáruljanak a fenntartható bontásokhoz és azok megvalósításához.

A fejlesztők, építészek és tervezőcsapatok számára a gyakorlati útmutató a hosszú élettartamot, a rugalmasságot és az alkalmazkodóképességet szem előtt tartó tervezést javasolja a dekonstrukció tervezésének alapstratégiájaként. Az épületeket úgy tervezni, hogy azok a lehető leghosszabb ideig használhatóak legyenek, mivel életciklusukat meghosszabbítja alkalmazkodóképességük és tartósságuk.

Ezen túlmenően, az előre gyártott, elő-összeszerelés és moduláris felépítés lehetővé teszi a könnyű szétszerelést a bontás során. A moduláris felépítés támogatja a szabványosítást, az anyagok és alkatrészek egyszerűsített palettáját, a ragasztók helyett a mechanikus rögzítőelemek használatát, valamint az építési folyamat jobb irányítását. Ez biztosítja, hogy az épületelemek könnyen szétszedhetők és újra felhasználhatók értékük elvesztése nélkül.

Az épületek és az infrastruktúra használói számára a gyakorlati útmutató a proaktív karbantartást, valamint az utólagos felújítások, korszerűsítések és karbantartási munkák dokumentálását javasolja az épület élettartamának végén a könnyebb bontás érdekében.

Végül a bontási csapatok számára fontos, hogy átfogó anyagútleveleket és katalógusokat készítsenek az eredeti építési rajzok és az épület jelenlegi állapota alapján az élettartam végén. Ez az anyagkatalógus tájékoztatást ad az épület különböző anyagelemeinek funkcionális és szerkezeti kapacitásáról, a szétszerelés folyamatáról, valamint minőségükről a továbbértékesítéshez vagy más szerkezetekben történő újrafelhasználáshoz.

Az egyik példa, amely jól példázza a “dekonstrukciós tervezés” fogalmát, az ARUP által készített Triton tér. Az eredeti, 1998-ban épült szerkezet felújításra szorult, mivel már nem volt megfelelő a rendeltetésének. A hulladék minimalizálása érdekében a meglévő szerkezet jelentős részét megtartották. Ez magában foglalta az alépítmény 88%-át és az eredeti homlokzati panelek 3000 m2-ét, amelyeket újrahasznosítottak.

Ezen túlmenően a projekt során a lebontott törmelékből származó őrölt granulált nagyolvasztó salakot (GGBS) alkalmazták a felhasznált cement átlagosan 65%-ának pótlására. A bontási folyamat eredményeként a projekt 40 000 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg, és 43%-kal csökkentette a költségeket egy tipikus kereskedelmi épülethez képest.

A fenntartható bontási stratégiák magukban foglalják az épített környezetben és az épületek és infrastruktúrák elhelyezésére szolgáló közösségekben dolgozó szakemberek együttműködését is. Ez magában foglalja a közösségek oktatását és bevonását az épületek élettartamának meghosszabbítására és az anyagelemek újrahasznosítására. A bontásra szánt épületek anyagkatalógusainak közzététele lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy olyan elemeket vegyen igénybe és vásároljon, amelyek más építési projektekben felhasználhatók.

Ez egy körkörös rendszert hoz létre a fenntartható bontáshoz a közösségeken belül, és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Ennek eredményeként a fenntartható bontások koncepciója folyamatosan bővül, és mindenkinek meg kell kérdőjeleznie, megvizsgálnia és új stratégiákat kell kidolgoznia a szénlábnyom csökkentésére az épületek élettartamának lejártakor.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb