„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Falfűtés

Kora tavasszal ha száz ágra süt a nap, attól, függetlenül, hogy lehet a hőmérő csak 10 Celsius fokot mutat mi már kellemesen érezzük magunkat. De ha árnyékba vonulunk, akkor vesszük észre, hogy milyen kellemes volt az előbb a nap sugárzása. Lehet, hogy az árnyékban csak 1-2 fokkal van hidegebb de ezt mi sokkal többnek érzékeljük.
A lakásunkban is használhatjuk ezt a kellemes hőérzetet biztosító fűtésformát a sugárzó fűtést.
Többféle módja lehet annak, ahogyan a hő eljut az emberhez egy épületben. Az egyik az úgynevezett konvekciós fűtés (például radiátor), amikor a helyiség levegőjét a fajsúlykülönbség elvén cirkuláltatják, azaz a levegőt melegítik fel és annak a hőmérsékletét érzékeljük.
A másik pedig, amikor sugárzó, meleg felülettől érkezik a hő. Így működik a cserépkályha, a fal, illetve a mennyezet fűtés.

Amikor hőt sugárzó falak vesznek körül, a ténylegesnél melegebbnek érezzük a hőmérsékletet. Ezt a tulajdonságot használja ki a falfűtés, amely lényegében “becsapja” a hőérzetünket. A hőmérő csupán 19-20 fokot mutat, mi mégis két-három fokkal többnek érezhetjük a helyiség levegőjét.
Ezért elegendő alacsonyabb hőmérsékletre felmelegíteni a rendszerben keringő vizet, ami ugyanakkor kevesebb energiát igényel.

A Falfűtés Fűt és hűt
falfutes_abra
Falfűtés
hagyomanyos_futes
Hagyományos fűtés

A falfűtésnek a kisebb energiafelhasználás mellett egyéb pozitívumai is vannak. Egyrészt igen kellemes hőérzetet nyújt, másrészt teljesen rejtett.

Érdemes előre tudni, hol lesznek szabad falfelületek, illetve, hogy melyik fal elé kerülnek a nagyobb bútorok, mert oda nem célszerű a falfűtést beépíteni. Falfűtés esetén szállópor nem alakulhat ki, ami igen fontos egészségügyi szempont.
A falfűtés tervezésének és kivitelezésének szempontjai kissé eltérnek az egyéb rendszerekétől. Többféle falfűtési rendszer létezik, akad közöttük nem egy magyar szabadalom is.
Valamennyiük közös tulajdonsága, hogy az adott falfelületet – körülbelül kétméteres magasságig és a pontosan kiszámítható hőigényeknek megfelelő szélességben be kell csövezni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A rendszer felfűtési ideje rendkívül gyors, a vékony vakolaton át sugárzó hő szinte azonnal érzékelhető. Az éves fűtésienergia-megtakarítás a felsorolt előnyök miatt 20 százalék, vagy e fölötti érték is lehet. ( Hagyományos gázkazán hőtermelés esetén. Geotermikus energia felhasználása esetén 50% feletti energiamegtakarítás érhető el.)
A falba rejtett csövek nem kívánnak különösebb védelmet, hiszen gipszes vakolattal ezeket elrejtjük, majd a felületet lefestjük. A furatok kialakítása, a falba vert szögek jelentenek némi veszélyt, de a láthatatlan fűtés egy speciális, hőérzékeny fólia segítségével a falon kirajzolódik, láthatóvá válik, ezáltal a csövek sérülése elkerülhető.

Alacsony hőfok kell az üzemeltetéséhez:

A falfűtés alapvetően alacsony hőmérsékletű fűtési mód, ahol a fűtővíz hőmérséklete 30-40 0C.
A hőtermelő berendezés kiválasztásánál ezt feltétlenül figyelembe kell venni.
Az alacsony hőfok miatt ideális megoldás lehet hűtési, fűtési hőtermelőként a geotermikus hőszivattyú, amely a földhőt, vagy a külső levegőt hasznosítja. Fűtéskiegészítésképpen jól alkalmazhatók a napenergiát hasznosító rendszerek.
A falfűtést elsősorban az új építkezéseknél ajánljuk, mivel kiépítésének költségei közel azonosak a radiátoros rendszerekkel.
Meglévő házakban szükség van a fűtött fal hőszigetelésére, majd a csövek elhelyezése után egy új vakolatréteg készítésére.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb