„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Fajok közötti tervezés: a nem emberi fajok növekedését és lakhatását lehetővé tevő anyagok fejlesztése

Az építészeti tervezésben a nem emberi szervezetekkel való interakcióink túlnyomórészt olyan akadályok létrehozását jelentették, amelyek kizárják őket az emberi birodalomból. Mi lenne, ha más megközelítést alkalmaznánk? 

A fajok közötti tervezés egy olyan mozgalom, amely a nem emberi szervezeteket – gombákat, rovarokat és különböző állatokat – az emberekkel egyenrangúvá teszi. Ez a tervezési filozófia olyan kereteket biztosít, amelyek elősegítik a más fajokkal való nem hierarchikus kapcsolatokat. Ezáltal empátiát kelt más életformák iránt, és megváltoztatja a körülöttünk lévő világra vonatkozó nézőpontunkat. 

Nemcsak a nettó nullára törekszik, hanem a nem emberi szervezetekkel való együttműködésre is, hogy mindenki számára előnyös környezetet alakítson ki. Az alábbiakban néhány olyan újonnan megjelenő anyagi technológiát mutatunk be, amelyek mind az emberek, mind más életformák javát szolgálják.

Mycelium-alapú anyagok

A micélium egy biotechnológiai eljárással előállított gombahálózat. Termesztése nyers mezőgazdasági elemekre, például szalmára, gabonára, kávészemcsékre vagy fűrészporra történő beoltással történhet. 

A hőmérséklet, a páratartalom, valamint az oxigénhez és a fényhez való hozzáférés nagymértékben befolyásolhatja ennek a bioanyagnak az alakját, kialakulását és tulajdonságait. Ezt az anyagot széles körben kutatják, és a kialakítás módjától függően számos különböző célt szolgálhat. Kimutatták, hogy tűzgátlóként és szerkezetileg is alkalmas, ezért már több vállalat is dolgozik azon, hogy a micéliumból hitelesített szigetelő- és akusztikai paneleket fejlesszen ki.

A londoni Blast Studio bebizonyította, hogy bármilyen alakúra formálható, gombát lehet belőle növeszteni, és potenciálisan más életformákat is elősegíthet. A stúdió használt kávéspoharakat gyűjt, és 3D nyomtatható bioanyagként használja őket. Ezután beoltják azt micéliummal, és 3D nyomtatással alakzatba hozzák, így az organizmusok növekedni tudnak. 

Az oszlopok ráncainak formáját úgy alakítják ki, hogy az szerkezeti kapacitást, valamint elegendő árnyékot és páratartalmat biztosítson a micélium növekedéséhez. Mivel a szerkezetre beoltott micélium élő, az oszlop képes gombát termeszteni. Az anyagot ezután kiszárítják, hogy teherbíró tartóelemet hozzanak létre. Egyik jövőbeli projektjük egy olyan szabadtéri pavilon tervezése, amely ugyanezt a technológiát használja fel bonyolult formák létrehozására, amelyek más életformákat is képesek táplálni.

Beton a tengeri élet növekedéséhez

Az “Econcrete” egy olyan betontechnológia, amelyet a tengeri élet elősegítésére terveztek a parti infrastruktúrán. Kémiai úton előállított betonadalékokat és formákat használ, amelyek összetett felületi textúrát hoznak létre, hogy elősegítsék az olyan organizmusok növekedését, mint az osztrigák, korallok és kagylók. 

Az alak, a textúra és a mesterséges betonkeverék lehetővé teszi az infrastruktúra körüli ökoszisztémák kialakulását. Az egészséges tengeri élővilág támogatásán túlmenően ez egy szerkezeti biológiai védőréteget is ad az infrastruktúrához, ami növeli annak stabilitását és hosszú élettartamát.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A New York-i “Living Breakwaters” ezt a technológiát használta a Staten Island-i hullámtörő infrastruktúra létrehozásához. A Staten Island déli partja mentén partközeli hullámtörőkből álló, 2400 folyóméter hosszúságú hullámtörőből álló rendszer a hullámok megtörésére, a partvonal eróziójának csökkentésére, valamint az osztrigák, uszonyos halak és más tengeri fajok számára élőhelyi terek biztosítására jött létre. Az osztrigák jelentős szerepet játszanak a tervezésben, mivel amint populációjuk idővel bővül, ez sűrűbb hullámtörőkhöz vezet, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak a partvonalnak.

3D-nyomtatott talajszerkezetek

Az UVA-nál a kutatók olyan módszert dolgoznak ki, amellyel 3D nyomtatással magvakkal kevert talajjal lehet növényeket termeszteni. Prototípusaik “talajtintát” használnak, amely helyi talajból és vízzel kevert növényekből áll. Idővel ezek a szerkezetek kicsíráznak, és zölddel borítják be őket. 

Ez a technológia magában hordozza az építészet aktív bioanyagokkal és ökoszisztémákkal való beágyazásának lehetőségét. Az UVA szerint, ha zöld falak és tetők formájában használják, olyan előnyökkel is járhat, mint a természetes szigetelés és az árvízvédelem.

Méh-téglák

A méhtéglák olyan téglák, amelyeket a magányos méhek befogadására fejlesztettek ki. A Green&Blue cég tervezte őket, amely olyan termékeket készít, amelyek a madarak, denevérek és méhek épületekbe való integrálására szolgálnak. Ezek a blokkok egy téglát helyettesítenek a falban, és fészkelőhelyet biztosítanak a magányos méhek számára. A Green&Blue szerint a méhek már évek óta fészkelnek az omladozó téglaépítményekben. Ez a termék szándékos zugokat és réseket hoz létre, ahol ezek a fajok otthonra lelhetnek. 

Ez a termék az Egyesült Királyságban a méhpopuláció csökkenését próbálja kezelni, amelyet a földhasználatban bekövetkezett változások okoztak, ami az élőhelyek elvesztéséhez vezetett. Bár a tudósok vitatták e téglák hatékonyságát, remélhetőleg ez lehetőséget ad az ilyen típusú megközelítés további tanulmányozására, valamint hosszú távú kockázatainak és előnyeinek feltárására.

A tervezés emberközpontú megközelítésének elhagyása a velünk született elfogultságunk miatt talán soha nem lesz lehetséges. Mégis elengedhetetlen, hogy megtanuljuk a minket körülvevő világgal és más fajokkal kapcsolatos hierarchikus gondolkodásmódunkat, egy olyan gondolkodásmódot, amely nem csak az embereket, hanem az embereket is érinti.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb