„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Építészeti evolúció: miként fejlődtek az amerikai házak az elmúlt 450 évben

Hogyan néztek ki az otthonok Amerikában az európai telepesek 1600-as években történt első tömeges érkezésekor, és miként változtak azóta? Minden korszaknak megvannak a maga hatásai, amelyek a globális trendeken, az egyes régiókba költöző emberek kultúráján és az aktuális eseményeken alapulnak. Az American Home Shield (AHS) az amerikai történelem elmúlt 450 évének tíz legnépszerűbb stílusán keresztül szemlélteti ezt a dinamikus változást. A cég a digitális megjelenítések sorozatán keresztül újra és újra átalakítja ugyanazt az otthont, a korai gyarmati minták egyszerűségétől a modernizmus művészi hatásaiig.

Cape Cod (1600-as évek – 1950-es évek)

Az American Home Shield rekreációja egy ‘Cape Cod’ stílusú otthonról, amely az 1600-as évektől az 1950-es évekig volt népszerű.

Ahogy a neve is mutatja, a ‘Cape Cod’ stílus a massachusettsi gyarmatról származik, és sajátosságait a zord New England-i tengerparti éghajlat befolyásolta. Ismert jellemzője a meredek tető, amely könnyen elvezeti az esőt és a havat, a központi kémény, amely egy nagy tűzhelyhez kapcsolódik, amely az egész házat melegíti, és a külső téglalap alakú, cédrus zsindely burkolat. Az 1800-as évekre a trend kiment a divatból, így a legtöbb eredeti ‘Cape Cod’-házat a felismerhetetlenségig felújították, vagy lebontották. Amit ma látunk, az többnyire a ‘Cape Cod’ újjászületésének eredménye, amely az 1920-as években kezdődött, és közvetlenül a második világháború után.

György-kori koloniál stílus (1690-es évek – 1830)

Az American Home Shield egy ‘Georgian Colonial’ stílusú ház rekreációja, amely az 1690-es évektől az 1830-as évekig volt népszerű.

Amerika egyik legkövetkezetesebb stílusa, a ‘Georgian Colonial’ az egész országban elterjedt. Klasszikus arányai, szimmetrikus kialakítása és a felesleges díszítések hiánya miatt csodálták. A tiszta vonalak és formák adják a stílus vonzerejét, csak néhány díszítéssel itt-ott az ablakok, ajtók és kandallók körül. Többnyire angol birtokok mintájára készültek, a klasszikus görög és reneszánsz olasz építészet részleteivel, és jellemzően páros kéményekkel és ötsoros ablakokkal.

Szövetségi (1780-1840)

Az American Home Shield rekreációja az 1780 és 1840 között népszerű ‘Federal’ stílusú otthonról.

Az 1776-ban, Amerika függetlenségének elnyerése után született ‘Federal’ stílus azt az akkori törekvést tükrözi, hogy az európai és brit befolyást egy egyedülállóan amerikai esztétika virágzása érdekében elhárítsák. Néhány ikonikus példa: Thomas Jefferson Monticello birtoka, a Fehér Ház és más, ebben a korszakban épült kormányzati épületek. Ahogy az ország vezetői az ókori Görögországot és Rómát tekintették kormányzati modellnek, az építészek is e történelmi stílusok elemeit választották szövetségi stílusként, amint az az oszlopok és oszlopcsarnokok esetében is látható.

Görög újjászületés (1825 – 1860)

Az American Home Shield által készített digitális rekreáció egy 1825 és 1860 között népszerű ‘Greek Revival’ stílusú otthonról.

A görög kultúra iránti rajongás a 19. században is folytatódott a ‘Greek Revival’ stílus megjelenésével, amelyet jól láthatunk a déli ültetvények, az állami kapitólium épületeinek, templomoknak és az ekkoriban épült városi sorházak terveiben. A dór, ión és korinthoszi oszlopokkal és részletekkel díszített kolosszális görög templomi stílusú homlokzatok könnyen felismerhetővé teszik ezeket a házakat.

Olaszos stílus (1840 – 1885)

Az American Home Shield digitális megjelenítése egy 1840 és 1885 között népszerű ‘Italianate’ stílusú házról.

Bár nem kevésbé grandiózus, az ‘Italianate’, azaz olaszos stílus az építészet valamivel lazább megközelítését képviselte. Ezek az otthonok szinte mindig kétemeletesek vagy magasabbak voltak, és alacsony nyeregtetővel, széles, túlnyúló ereszekkel, nagy díszes konzolokkal, magas, keskeny, íves vagy ívelt ablakokkal, körbejárható tornáccal, sőt néha még kupolával vagy toronnyal is rendelkeztek. A stílus az olasz parasztházak kötetlen, mégis festői jellegét hivatott megragadni.

Queen Anne (1880-1910)

Az American Home Shield rekreációja egy ‘Queen Anne’ stílusú otthonról, amely az 1880 és 1910 közötti időszakban volt népszerű.

A brit befolyások a viktoriánus korszakban rontottak vissza az országba, amikor az amerikaiak egyszerűen nem tudtak ellenállni a ‘Queen Anne’ építészet díszes stílusának. A brit felsőosztályból és királyi stílusból ihletet merítve, amit ma általában “viktoriánus” építészetnek nevezünk, a tornyokról, “mézeskalács” díszítésekről, bonyolult belső elrendezésekről, meredek tetőkről, öblös ablakokról és kivételes dekoratív díszítésekről ismert.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Amerikai kézműves (1905-1930)

Az American Home Shield egy 1905 és 1930 között népszerű ‘American Craftsman’ (Art & Crafts) otthon digitális megjelenítése.

Gyakran egyszerűen csak ‘Craftsman’-ként emlegetik, ez a stílus az ipari forradalommal szembeni szélesebb körű kulturális visszahatással együtt érkezett, mivel az emberek a kézzel készített elemeket kezdték előnyben részesíteni minden tömeggyártott dologgal szemben. Az ‘Arts and Crafts’ mozgalom által inspirált, a díszítőművészetet, a belsőépítészetet és a tájtervezést is magába foglaló stílus széles körben elterjedt a helyi természetes anyagokból készült bungaló stílusú házak létrehozásával. A viktoriánus korszak túldíszített megjelenése eltűnt, és az egyszerűség volt divatban. Az e stílusban épült házak vastag, négyzetes oszlopokkal, túlnyúló ereszekkel és alacsony nyeregtetőkkel rendelkeztek.

Art Deco + Art Moderne (1920 – 1945)

Az American Home Shield egy 1920 és 1945 között népszerű Art Deco stílusú otthon rekreációja.

Az ‘Art Deco’ és ‘Art Moderne’ otthonok inkább szobrászati alkotások, mint hagyományos építészeti szerkezetek, és olyan anyagokat használnak, mint a beton, a stukkó és az üveg, hogy megfelelően művészi szerkezeteket hozzanak létre váratlan formákkal és részletekkel. Az ‘Art Deco’-t több díszítéssel, geometrikus formákkal és cikkcakkos mintákkal társítják, míg az ‘Art Moderne’ házak gyakran lapos tetőkkel, vízszintes barázdákkal vagy vonalakkal a falakon, aszimmetrikus homlokzatokkal és üvegblokk ablakokkal rendelkeztek.

Ranch stílus (1945-1980)

Az American Home Shield által újraalkotott Ranch-stílusú háza, amely 1945 és 1980 között volt népszerű.

A ‘Ranch’ a nemzet egyik legmaradandóbb és legnépszerűbb stílusa, részben azért, mert egyszerű, egyszintes kialakításai olyan olcsók és könnyen építhetők voltak. A ‘Ranch’-házak jellemzően nagy, nyitott belső terekkel, tágas konyhával, alacsony nyeregtetővel, tégla külsővel és nagyméretű, dupla szárnyú ablakokkal rendelkeznek.

Előregyártott házak (1945-től napjainkig)

Az American Home Shield által megjelenített előregyártott ház, amely 1945-től napjainkig népszerű.

A gyakran a jövő építészeti stílusának nevezett előregyártott házak forradalmasítják az építési folyamatot azáltal, hogy a legtöbb alkotóelemet a helyszínen kívül, egy gyárban építik. Ez azt jelenti, hogy az otthonok gyorsabban, kevesebb zajjal, hulladékkal és az építkezés helyszínére gyakorolt hatás nélkül, gyakran moduláris elemek felhasználásával építhetők meg. Ez a modularitás megkönnyíti a tiszta, egyszerű formájú, egymásra helyezett konfigurációk létrehozását, amelyeket jellemzően olcsó és tartós külső anyagokkal, például hullámosított alumíniummal burkolnak.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb