„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Építész útmutató Koppenhágába: Dan Stubbergaard és az „életre tervezett nyüzsgő város”

Koppenhága élő bizonyítéka építészeti örökségének, innovatív városfejlesztésének, valamint a fenntarthatóság és élhetőség iránti elkötelezettségének. A város az egész világot inspirálja városi életminőségével, amely hatékony és intelligens mobilitási rendszerekből, valamint élénk és érdekes köz- és magánterekből áll.

Ebben az összefüggésben a város elnyerte az UNESCO 2023-ban az építészet világfővárosa címet, és adott otthont a Nemzetközi Építészszövetség Világkongresszusának. Ezek a mérföldkövek egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy kiemeljük az építészet és a várostervezés kulcsfontosságú szerepét a fenntartható jövő építésében, és a várost a városi környezettel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdések megvitatására és az innovatív megoldások folyamatos keresésére szolgáló kiemelkedő nemzetközi fórummá hozva létre.

A Visit Copenhagen egy négy videóból álló sorozatot fejlesztett ki a város építészeti csodáinak felfedezésére, helyi építészek vezetésével. Az elsőben, amelyet alább tekinthet meg, Dan Stubbergaard dán építész – a Cobe alapítója – elvezet minket egy lenyűgöző koppenhágai túrára, megosztva meglátásait arról, hogy mi teszi igazán kivételessé a várost lakói számára.

Minimalista és nyugodt templom

Az egyik csúcspont az ikonikus Grundtvig-templom, melynek központi átriumának pompája és nyugalmat sugárzó minimalista dizájnja világos téglákban, ritmikus mintázatban valósul meg. A modern gótikus katedrálishoz hasonlítható épületet Peder Vilhelm Jensen Klint (1853 – 1930) építőmester és építész tervezte, fia, Kaare Klint pedig 1940-ben fejezte be.

A szerkezet ötletessége a székekre is kiterjed, a bükkfából és fonott ülésekből készült par excellence dán bútortervezés klasszikusa. Dan szerint “a Grundtvig-templom a legikonikusabb és legjelentősebb építészeti darab Dániában. Van benne valami időtlen.”

A Nordvest és a folyamatban lévő városfejlesztés

A Nordvest egy gyorsan fejlődő terület, amely kiterjedt városfejlesztésen megy keresztül, és számos épületet átalakítanak, hogy a társadalmi fenntarthatóságra helyezzék a hangsúlyt. Ezen átalakulások közül kiemelkedik a Tekno Eatery étterem, mint egy kávézó, amely magában foglalja Koppenhága modern dizájnjának tudatos megközelítését.

A hagyományos éttermektől eltérő módon a Tekno Eatery egyesíti a fenntarthatóságot, a bioélelmiszert és az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló elkötelezettséget. A nyüzsgő Rentemestervej mentén elhelyezkedő épület a város elkötelezettségét jelképezi az előremutató környezettudatos kezdeményezések iránt a városfejlesztésben.

Kultúrákat átölelő park

A Superkilen, a nørrebrói park, amelyet a BIG, a Superflex és a Topotek1 közösen alkotott meg, egy másik látnivaló, amelyet érdemes meglátogatni. A Superkilen sokkal több, mint egy hagyományos nyilvános tér, a közösség-orientált design élénk tükre, olyan elemekkel, amelyek a városban jelenlévő összes kultúrára utalnak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

2012-es megalakulása óta különböző hátterű embereket hozott össze, és magába foglalja a város vízióját, hogy innovatív várostervezéssel segítse elő az összetartozást, élénk színekkel, véletlenszerű elemekkel és kifejezetten találkozásokra és párbeszédekre kialakított helyekkel.

Mobilitás, amely kellemes és biztonságos utazást tesz lehetővé

Koppenhágát 2015 óta a világ “legbiciklibarátabb fővárosaként” is tartják számon, státuszát a lenyűgöző kerékpáros infrastruktúrának köszönheti, amely ötvözi a kényelmet, a biztonságot és a sebességet, előtérbe helyezve a pedálerőt az autókkal szemben. A város figyelemre méltó statisztikákkal büszkélkedhet: az utazások 37 százaléka kerékpárral, több mint 745 000 kerékpár van a tulajdonában (ötször több, mint az autó), és naponta átlagosan 1,45 millió km-t tesznek meg kerékpárral, ami általánosságban a lakosság egészségének és társadalmának javára szolgál.

A híres kerékpárút-hálózat mellett Koppenhágában több nagyobb tömegközlekedési lehetőség is van. A város négy metróvonala a nap 24 órájában közlekedik, tervezésüket a KHR Architecture fejlesztette ki. A hangsúly a rendszer hatékonyságának biztosításán volt, ugyanakkor lehetővé tette az utasok gyors és biztonságos áthaladását az állomásokon, jól megvilágított állomásokkal és jól kialakított környezettel.

A Dan Stubbergaard vezette túra bepillantást enged az összetett építészeti kárpitba, ahol a hagyomány és az innováció harmonikusan fonódik össze, miközben a fenntarthatóság és a funkcionalitás minden részletébe beleszőtt. Ezzel a tapasztalattal eszünkbe jut, hogy Koppenhága építészeti vívmányai túlmutatnak az épületek puszta építésén, és olyan életstílust képviselnek, amely az emberi kapcsolatokat és az aprólékos tervezés elsajátítását ünnepli. A város nemcsak az építészet és a dizájn központjaként emelkedik ki, hanem mintavárosként is, amely értékeli az épített környezet, a közösség és a fenntarthatóság harmóniáját, és a szebb városi jövő mércéjévé válik.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb