„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Egy fenntartható kameruni falu, mely az “égből” takarítja be a vizet

Egy új falu, amelyet Kamerun esőerdőiben építenek, megkíséreli az emberi vízigény megoldását, kizárólag a környéken fellelhető anyagok és erőforrások felhasználásával. A projektet Arturo Vittori olasz építész és a nonprofit Warka Water gondolta ki és tervezte meg, hogy megőrizze az elszigetelt Mvoumagomi régió pigmeus civilizációját. A vadász-gyűjtögetők hagyományos társadalma évszázadok óta járja az afrikai esőerdőket, de mostanra megközelíthetetlen természetvédelmi körzetek és magánterületek közé lettek szorítva, sokszor ellehetetlenített körülmények között.

A Warka falu egy olyan helyen fekszik, ahol nincsenek utak és kevés a kommunikáció a külvilággal. A gyakori áradások miatt az esős évszakokban a terület olykor teljesen megközelíthetetlenné válhat. Az innovatív új mikrováros számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek egész évben támogatják a pigmeus kultúra életét és megélhetését.

Két “Warka-torony” alternatív ivóvízforrást biztosít a lakóknak azáltal, hogy összegyűjti az eső, köd és harmat nedvességét. “Ez egy passzív szerkezet, olyan természeti jelenségek által működik, mint a gravitáció, a kondenzáció és a párolgás” – magyarázza a vállalat weboldala. A 100% -ban újrahasznosítható és biológiailag lebomló alkatrészekből épített tornyok minden nap 10-20 liter ivóvizet termelnek, a légköri viszonyoktól függően.

“A Warka-torony demonstrálja, hogyan lehetséges vizet betakarítani az égből, bebizonyítva, hogy a víz nem csak a földről származhat” – mondta Vittori. „Ez nem egy új találmány, sokkal inkább egy ősi tudás, amelyről megfeledkeztünk az idők során. Visszatekintve számos kultúra alkalmazott különféle stratégiákat a víz fenntartható módon, levegőből történő gyűjtésére. Warka ezen elveszett hagyományok egy részének újrafelfedezésében nyújt segítséget, ösztönözve az építészek új generációját arra, hogy beépítse ezeket a technikákat a kortárs tervezésbe. ”

A falu közösségi házát az ősök afrikai kunyhói ihlették, és őshonos kameruni építkezési módszerekkel állították össze, kizárólag helyi eredetű fát, téglát és rostokat alkalmazva. Az új lakások modernizálják a hagyományokat azáltal, hogy szigetelt padlóval, természetes szellőzéssel és esőálló tetőkkel látták el azokat.

A Warka falu felállítása előtt a Mvoumagomi tartományban nem voltak WC-k, és a betegségek higiénia hiányában könnyen terjedtek a közösségben. A komposztálóhelyeket a jobb higiénia és a környezet fenntartásának biztosítása érdekében hozták létre. A folyékony emberi hulladékot természetes műtrágyához hígítják, míg a szilárd hulladékot összekeverik a talajjal és szárítják, hogy tápanyagokban gazdag trágya jöjjön létre a Warka kertjében.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A falu kertjét úgy tervezték, hogy táplálja a pigmeusokat és ellássa a helyi piacokat. A kertet hatékony öntözőrendszerrel is felszerelték, amely egyenesen a Warka-tornyokból szállítja ki a vizet.

A Warka Water Inc. Vittori 2012-es Etiópia magas fennsíkjára való látogatása után kezdte meg működését. „Drámai valóságnak lehettem tanúja: az ivóvíz hiányának” – magyarázza Vittori. „… A túlélés érdekében a nők és a gyerekek naponta kilométereken át járnak sekély és védtelen tavak felé, ahol a vizet gyakran emberi és állati hulladék, paraziták és betegségek szennyezik. Száraz, faragott tökökkel gyűjtik össze a vizet, és visszahordják a vizet régi műanyag tartályokba, amelyek rendkívül nehezek. Feladatomként tűztem ki egy alternatív megoldás megtalálását. Ez volt a warka-torony keletkezésének kiinduló pontja: egy környezeti, társadalmi és pénzügyi szempontból fenntartható megoldás az ivóvíz-ellátás számára.”

A kameruni Warka Village már működik, a teljes várható befejezési dátum 2022. A Warka Water egy másik közösséget is befejezett Etiópiában, és jövőbeli tervei vannak Haitiben, Togóban és Kolumbiában.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Egy hozzászólás

  1. “A komposztálóhelyeket a jobb higiénia és a környezet fenntartásának biztosítása érdekében hozták létre. A folyékony emberi hulladékot természetes műtrágyához hígítják, míg a szilárd hulladékot összekeverik a talajjal és szárítják, hogy tápanyagokban gazdag trágya jöjjön létre a Warka kertjében.”

    egy kis fordítási ez meg az – a komposzt toalett végterméke egy “természetes” eredetű trágya.
    a természetes műtrágya … oximoron szagú [mint ahogy a komposzt wc is – hiszen a WC rövidítés – water closet-et jelent]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb