„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Drámaian kortárs templom Olaszországban

Magányosan, nyugodtan és monolitikusan emelkedik az új Santa Maria Goretti plébániatemplom a calabriai Mormanno hegyi város északi szélén, ahonnan a Pollino Nemzeti Park hegyvidékére nyílik kilátás. A Mario Cucinella építésziroda által tervezett elementáris és őrhelyszerű épület külseje a természeti formákból, valamint a hódítás és üldözés elől menekülő, az egykori Római Birodalom keleti részeiből származó szerzetesek által épített szigorú, de gyönyörű kalabriai apszis-templomok hagyományából merített ihletet. Az eredmény egy innovatív templom, amelyet Szent Mária Gorettinek (1890-1902) – a katolikus egyház legfiatalabb szentjének – szenteltek, és amely, bár új épület, mégis úgy tűnik, mintha mindig is ott lett volna.

A templomba a négy fehér betonapszis egyikébe vágott magas bemetszésen keresztül lehet belépni, mely egy keresztet alkot, amely éjszaka világítva már messziről világítótoronyként tűnik fel. A 16 méter magas mennyezetről hullámos drapériák formájában lelógó, áttetsző anyagból készült ívek által felülről áttetszően megvilágított ominózus belső teret egyrészt az eucharisztiára és az imára való határozott összpontosítás, másrészt Olaszország legmeggyőzőbb barokk templomainak geometriája ihlette, köztük Francesco Borromini San Carlo alle Quattro Fontane és Sant’Ivo alla Sapienza templomai (mindkettő Rómában található).

A Santa Maria Goretti megbízását a Mario Cucinella Architects nyerte el az Olasz Püspöki Konferencia (CEI), a püspökök nemzeti gyűlése által szervezett pályázaton. Az építkezés 2015-ben kezdődött meg és idén, 2021-ben fejeződött be. A templomot egy külön erre a célra kialakított aszfaltozott úton érik el a látogatók, és mely egy komplexum része, amely magában foglalja a szintén a Mario Cucinella Architects által tervezett új plébániai központot is.

A lényegében ortogonális egyszintes, betonvázas épület, amely egy plébániai gyülekezeti termet, egyházi tantermeket és a papok házát tartalmazza – mindez egy központi, beültetett udvar körül és egy élő “zöld” tető alatt gyűlik össze-. A plébániai központ északi oldalán a templom négylevelű lóhere alaprajzával és formájával párbeszédet folytató, fésűs tetővonal húzódik. A papok az oltár mögül léphetnek be a templomba az íves falakon belül elrejtett sekrestyén keresztül. A templom harangjai szintén a falakon belül rejtőznek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Mario Cucinella Design fa- és acélbútorai minimalisták és szigorúak, hogy kiemeljék a templom drámai belsőépítészeti és szobrászati elemeit. A mennyezetről lógó fátylak által biztosított állandó napfény-és árnyjáték mellett az év egy napján – július 6-án, Szent Mária Goretti ünnepén – a napfény közvetlenül az oltár mögötti falon elhelyezett feszületre is rásüt a napfény. Itt a természet, a művészet, az építészet és a vallásos hit, valamint a szimbolizmus lelki harmóniában működik. A templom tervezése és építése olyan, hogy energiafelhasználása és karbantartási igénye minimális. Emellett a zöldtetők és a beültetett belső udvarok, valamint a parókia előtti, 0 km-es művelésre szolgáló biokert hozzájárulnak a projekt fenntarthatóságához, és a helyi közösséget szolgálják.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb